Stație de epurare PUROLITE SRL

Data publicarii : 16 Oct 2024

Urmare solicitării PUROLITE SRL din 02.08.2024, înregistrată în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor cu nr. 30069/02.08.2024, formulată în baza prevederilor art. 36 alin. (1) din Anexa 5 a Legii nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice și private asupra mediului și având ca obiect exceptarea parțială de la aplicarea prevederilor legii menționate pentru proiectul „Stație de epurare ape uzate industriale rezultate de la fabrica Purolite Victoria și evacuarea acestora în râul Olt” amplasat pe teritoriul administrativ al orașului Victoria, județul Brașov (urmare a soluționării definitive a litigiului privind limitele teritoriale ale UAT Ucea și UAT Victoria), în urma consultărilor cu serviciile de specialitate ale Comisiei Europene cu privire la efectuarea unei evaluări a impactului asupra mediului ex post pentru proiectul menționat, consultări finalizate la data de 03.10.2024, comunicăm următoarele:

În conformitate cu prevederile art. 5 alin. (2) din Legea nr. 292/2018, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în calitate de autoritate centrală pentru protecția mediului, decide exceptarea parțială de la aplicarea prevederilor actului normativ menționat, respectiv de la aplicarea prevederilor art. 23 alin. (2) și art. 26 alin. (4) (numai în ceea ce privește încălcarea obligațiilor prevăzute art. 23 alin. (1)) din lege și art. 5 alin (1) din Anexa 5 – PROCEDURA de evaluare a impactului asupra mediului pentru anumite proiecte publice şi private a legii precum și exceptarea de la aplicarea prevederilor art. 4 alin. (3) și (4), art. 9 alin. (2) – (9) din lege și art. 9-12, art. 14 alin. (1) lit. b), art. 22 alin. (3), art. 23 alin. (2), art. 24 alin. (2) lit. b), art. 25 alin. (3) din Anexa 5 a legii, pentru proiectul ”Stație de epurare ape uzate industriale rezultate de la fabrica Purolite Victoria și evacuarea acestora în râul Olt” amplasat pe teritoriul administrativ al orașului Victoria, județul Brașov.

Cerințele privind avizul de gospodărire a apelor din cadrul art. 4 alin. (3) și (4) din Legea nr. 292/2018 și art. 22 alin. (3), art. 23 alin. (2), art. 24 alin. (2) lit. b), art. 25 alin. (3) din Anexa 5 a legii nu pot fi puse în aplicare deoarece proiectul intră sub incidența art. IV din OUG nr. 52/2023.

Proiectul se supune evaluării impactului asupra mediului prin parcurgerea următoarelor etape:

- etapa de definire a domeniului evaluării şi de realizare a raportului privind impactul asupra mediului, inclusiv a studiului de evaluare adecvată revizuit (după caz);
- etapa de analiză a calității raportului privind impactul asupra mediului, inclusiv a studiului de evaluare adecvată revizuit (după caz).

Pentru parcurgerea etapei de definire a domeniului evaluării şi de realizare a raportului privind impactul asupra mediului, în conformitate cu prevederile art. 13 din Anexa nr. 5 a Legii nr. 292/2018, titularul are obligația de a transmite la MMAP propunerea privind aspectele relevante pentru protecția mediului care trebuie dezvoltate în raportul privind impactul asupra mediului precum și raportul privind implementarea măsurilor pentru protejarea factorului de mediu Biodiversitate în etapa de construcție, măsuri stabilite în Avizul de mediu nr. 1/09.02.2021 (punctul 7) emis de APM Brașov.

La elaborarea propunerii privind aspectele relevante pentru protecția mediului care trebuie dezvoltate în raportul privind impactul asupra mediului se va avea în vedere atât impactul potențial asupra factorilor de mediu în etapa de funcționare cât și impactul produs de lucrările de construire.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor pune la dispoziția publicului, spre informare, motivele și documentele care au stat la baza luării deciziei:

                - Cerere de exceptare
                - Anexe