Anunţ public privind dezbaterea publică
"Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor anunţă publicul interesat asupra depunerii Raportului privind impactul asupra mediului și a Raportului de securitate pentru proiectul " Retehnologizarea Unității 1 a CNE Cernavodă și extinderea Depozitului Intermediar de Combustibil Ars cu module de tip MACSTOR 400", propus a fi amplasat în județul Constanța, oraș Cernavodă, Platforma CNE Cernavodă, titular SNN S.A. - Sucursala CNE Cernavodă.
Raportul privind impactul asupra mediului va fi supus analizei inclusiv în procedura de evaluare a impactului asupra mediului în context transfrontalier, în urma exprimării interesului de a participa la procedură (conform prevederilor Convenției Espoo) de către: Bulgaria, Ungaria, Ucraina și Austria.
Tipul deciziei posibile luate de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor poate fi emiterea acordului de mediu sau respingerea solicitării de emitere a acordului de mediu.
Raportul privind impactul asupra mediului (RIM) și Raportul de securitate (RS) pot fi consultate la sediul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, bd. Libertății nr. 12, sector 5, în zilele de luni - joi, între orele 0830-1700, vineri între orele 0830-1430.
Documentele menționate sunt disponibile și la următoarele adrese de internet:
https://www.mmediu.ro/articol/retehnologizarea-unitatii-1-a-cne-cernavoda-si-extinderea-depozitului-intermediar-de-combustibil-ars-cu-module-de-tip-macstor-400/4815 și
https://www.nuclearelectrica.ro/2024/07/30/anunt-dezbatere-publica-in-procedura-de-emitere-acord-de-mediu-pentru-proiectul-retehnologizarea-unitatii-1-a-cne-cernavoda-si-extinderea-depozitului-intermediar-de-combustibil-ars-cu-module/ .
Dezbaterea publică a Raportului privind impactul asupra mediului și a Raportului de securitate va avea loc la sala Casei de Cultură Cernavodă, oraș Cernavodă, str. Ovidiu nr. 11, în data de 5 septembrie 2024, începând cu orele 1400.
Participarea la dezbaterea publică se va putea realiza și online, prin aplicația Microsoft Teams. Toți cei care doresc să participe activ la dezbaterea publică online (exprimare puncte de vedere, întrebări etc.) se pot înscrie, ca participanți, la adresa de email Dezbatere.RTH.DICA@nuclearelectrica.ro. Termenul limită pentru înscriere este 03 septembrie 2024, ora 17:00.
Publicul interesat poate transmite în scris comentarii/opinii/observații privind documentele menționate la sediul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, bd. Libertății nr. 12, sector 5, în zilele de luni - joi, între orele 0830-1700, vineri între orele 0830-1430, și pe adresa de email: evaluare.impact@mmediu.ro, până la data de 5 septembrie 2024.
Precizăm că anexele la documentele publicate pe paginile de internet menționate mai sus, care conțin informații detaliate cu privire la amplasarea unor obiective temporare/permanente pe amplasamentul CNE Cernavodă precum și alte informații cu caracter confidențial conform practicii internaționale din domeniul nuclear, nu pot fi publicate din motive de securitate. Aceste documente pot fi consultate în format imprimat pe hârtie la sediul MMAP din bld. Libertății nr. 12, sector 5, București, mezanin – Serviciul Evaluare Impact și nu pot fi fotografiate sau fotocopiate.
În conformitate cu prevederile art. 10 alin. (3) din Legea nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului, MMAP pune la dispoziția publicului, spre informare, îndrumarul pentru elaborarea raportului privind impactul asupra mediului.
SN Nuclearelectrica SA a transmis MMAP documentația necesară demarării procesului de consultare în cadrul procedurii EIA cu părțile potențial afectate, în conformitate cu prevederile art. 3 din Convenția Espoo, la data de 24.02.2022.
MMAP a transmis autorităților responsabile din Bulgaria, Ungaria, Serbia, Ucraina și Republica Moldova notificarea aferentă proiectului Retehnologizarea Unității 1 a CNE Cernavodă și extinderea Depozitului Intermediar de Combustibil Ars cu module de tip MACSTOR 400/ Refurbishment of Cernavodă NPP Unit 1 and extension of intermediate dry spent fuel storage with MACSTOR - 400 modules.
Statele potențial afectate pot participa la procedura de evaluare a impactului asupra mediului și pot formula observații/comentarii cu privire la proiect care vor fi luate în considerare la elaborarea îndrumarului care va sta la baza elaborării raportului privind impactul asupra mediului.
Având în vedere faptul că nu au fost înregistrate comentarii/observații/propuneri cu privire la proiectul Deciziei etapei de încadrare, MMAP a emis Decizia etapei de încadrare nr. 1/23.02.2022 pentru proiectul Retehnologizarea Unității 1 a CNE Cernavodă și extinderea Depozitului Intermediar de Combustibil Ars cu module de tip MACSTOR 400.
Decizia etapei de încadrare – proiect
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor anunţă publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare: nu este necesară evaluarea adecvată și nu este necesară evaluarea impactului asupra corpurilor de apă, în cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, pentru proiectul Retehnologizarea Unității 1 a CNE Cernavodă și extinderea Depozitului Intermediar de Combustibil Ars cu module de tip MACSTOR 400, propus a fi amplasat în județul Constanța, oraș Cernavodă, str. Medgidiei nr. 2. (Platforma CNE Cernavodă), titular Societatea Națională Nuclearelectrica SA.
- Proiectul deciziei de încadrare şi motivele care o fundamentează pot fi consultate la sediul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor din bulevardul Libertății nr. 12, sector 5, București, în zilele de luni – joi, între orele 8:30 – 17:00 și vineri între orele 8:30 – 14:30, precum şi la următoarea adresă de internet www.mmediu.ro .
- Publicul interesat poate depune propuneri în ceea ce priveşte conţinutul raportului privind impactul asupra mediului la sediul MMAP din bulevardul Libertății nr. 12, sector 5, București, în zilele de luni – joi, între orele 8:30 – 17:00 și vineri între orele 8:30 – 14:30 precum și pe adresa de e-mail: evaluare.impact@mmediu.ro .
Comentariile/Observaţiile/Propunerile publicului interesat se pot înainta până la data de 20.02.2022 (10 zile de la data afişării prezentului anunţ).
SN Nuclearelectrica SA a depus la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor notificarea privind intenția de realizare a proiectului de investiții: Retehnologizarea Unității 1 a CNE Cernavodă și extinderea Depozitului Intermediar de Combustibil Ars cu module de tip MACSTOR 400, amplasat în județul Constanța, oraș Cernavodă, str. Medgidiei nr. 2. (Platforma CNE Cernavodă), însoţită de certificatul de urbanism şi de solicitarea de emitere a acordului de mediu.
În urma parcurgerii etapei de evaluare iniţială a notificării privind intenţia de realizare a proiectului în conformitate cu prevederile art. 9 din Anexa 5 a Legii nr. 292/2018, MMAP a luat decizia demarării procedurii de evaluare a impactului asupra mediului.
• Decizia etapei de evaluare inițială;
Pentru a decide asupra necesității elaborării studiului de evaluare adecvată și a studiului de evaluare a impactului asupra corpurilor de apă este necesară parcurgerea etapei de încadrare, în conformitate cu prevederile art. 9 alin. (5) din Legea nr. 292/2018.
SN Nuclearelectrica SA a transmis MMAP memoriul de prezentare în vederea parcurgerii etapei de încadrare.
Informaţiile privind proiectul propus/memoriul de prezentare pot fi consultate și la sediul MMAP – bld. Libertății nr. 12, sector 5, București în zilele de luni-joi, între orele 8:30 – 17:00, vineri între orele 8:30 – 14:30 precum şi la sediul SN Nuclearelectrica SA - str. Polonă nr. 65, București, sector 1, în zilele de luni - vineri între orele 8-16.
Publicul interesat poate transmite comentarii/observații/propuneri cu privire la proiectul propus/memoriul de prezentare la sediul MMAP – bld. Libertății nr. 12, sector 5, București și pe adresa evaluare.impact@mmediu.ro , până la data de 27 ianuarie 2022.