Întâlnirea Comitetului de Management în Comun a sitului natural UNESCO „Păduri primare și seculare de fag din Carpați și alte regiuni ale Europei”, în Slovacia

Data publicarii : 20 Sep 2024

                                                               

Patrimoniul Mondial UNESCO Pădurile primare și seculare de fag din Carpați și alte regiuni ale Europei

În perioada 16-19 septembrie 2024, la Humenne, lângă componentele Vihorlat și Poloniny, în Republica Slovacă, a avut loc întâlnirea Comitetului de Management în Comun a sitului natural UNESCO „Păduri primare și seculare de fag din Carpați și alte regiuni ale Europei”, organizată de Biroul de coordonare al seriei transnaționale a sitului UNESCO.

Au avut loc dezbateri privind asigurarea unui management integrat al componentelor naționale, precum şi modalităţile de raportare a acţiunilor viitoare, în cadrul raportului privind starea de conservare a sitului (SOC) pentru anul 2024. De asemenea, s-a analizat modul în care Statele Părți vor implementa recomandările generale prevăzute de deciziile și rapoartele aferente sitului transnațional. Cu această ocazie, a fost susținută necesitatea unei comunicări integrate la nivelul tuturor componentelor de fag UNESCO. 

Delegația României, formată din reprezentantul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Mihaela Ștefănescu (Direcția Generală Relații Internaționale și Afaceri Europene) şi Robert Pache, expert silvic, (Serviciu Fond Forestier, Certificarea Pădurilor, Arii Protejate și Educație Forestieră - Regia Națională a Pădurilor – Romsilva), punct focal național UNESCO pentru dosarul “Păduri primare și seculare de fag din Carpați și alte regiuni ale Europei”, s-a implicat activ în dezbateri.

Ca parte a lucrărilor, Robert Pache a avut o prezentare privind aspectele tehnice referitoare la strategia multianuală propusă a fi implementată la nivelul seriei transnaţionale.

În cadrul întâlnirii, delegația României a reiterat necesitatea armonizării obiectivelor de conservare ale sitului UNESCO cu nevoile reale ale comunităților locale din raza unor componente, pentru care este necesară actualizarea limitelor unor componente.

Mai multe informații:

www.europeanbeechforests.org

DIRECȚIA COMUNICARE