Celebrarea a 60 de ani de la semnarea Tratatului asupra Antarcticii și a 200 de ani de explorare și cercetare în Antarctica

Data publicarii : 09 Jan 2020

România a ratificat Tratatul asupra Antarcticii și Protocolul pentru Protecția Mediului la Tratatul asupra Antarcticii, prin Legea nr. 553/2002 și s-a angajat să protejeze mediul antarctic cu zonele de importanță biologică și estetică, pentru ca acestea să fie utilizate exclusiv în scopuri științifice.      

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, împreună cu Agenția pentru Protecția Mediului București a implementat în perioada 30 noiembrie-31 decembrie 2019, Programul “Antarctica Day”, inițiat de Comisia Națională pentru Cercetări Antarctice. Astfel, pentru celebrarea a 60 de ani de la semnarea Tratatului asupra Antarcticii și  celebrarea a 200 de ani de explorare și cercetare a Antarcticii, a fost organizată o activitate de informare și conștientizare publică, la Colegiul Național “Ion Neculce” din București, pentru a sublinia importanța zonelor antarctice de protecție specială, destinate cercetării științifice.

Antarctica este o Rezervaţie Naturală destinată păcii şi ştiinţei care oferă oportunități pentru monitorizarea și cercetarea proceselor de importanță regională și globală, ținând cont de prevederile Convenţiei privind conservarea resurselor marine vii.

Activităţile din ariile protejate speciale antarctice sunt planificate şi conduse astfel încât să fie limitat impactul negativ asupra mediului, precum şi asupra ecosistemelor dependente şi asociate. În cadrul procedurilor operaționale ale stațiilor științifice trebuie respectat Codul de Mediu, ce oferă îndrumări pentru cercetătorii din Antarctica.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a eliberat permisia guvernamentală pentru un număr de trei cercetători români, membri ai echipei ROICE2020, din cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Științe Biologice și Institutului de Speologie al Academiei Române, care desfășoară, în perioada 06-30 ianuarie 2020, activități de prelevare de probe și activități de cercetare științifică, în stația de cercetare King Sejong, zona protejată ASPA nr. 171, precum și în zonele protejate din jur, cu respectarea regulilor privind protecția mediului în Antarctica.