Ministrul Mircea Fechet, „semnal de alarmă despre prezența plasticului în cursurile de apă din România”, la Constanța

Data publicarii : 08 Aug 2023

Ministrul Mircea Fechet și Andrei Corlan, comisar general al Gărzii Naționale de Mediu, au susținut la data de 4 august declarații de presă pe plaja Modern din Constanța.

La conferința de presă au mai participat secretarul de stat Dan Chiru, precum și reprezentanți ai autorităților publice locale.

Campania „Reciclăm în România” a oferit contextul ideal pentru a trage un semnal de alarmă privind totala lipsă de responsabilitate a turiștilor care transformă plajele litoralului românesc în covoare de gunoaie.

„Am discutat azi despre acest proiect finanțat de Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor prin care încercăm să acoperim și această componentă de conștientizare, de comunicare, pentru că mai mult de 90% dintre români consideră că odată mai bine informați fiind ar reuși să colecteze mai eficient. Bineînțeles, că aceste măsuri nu sunt suficiente pentru a remedia problemele cu care România se confruntă, suntem din nefericire codașii Europei la capitolul colectare separată.

Motivul principal pentru care mă aflu astăzi, aici, pe plajă este acela de a afla și eu rezultatele acțiunii pe care Comisariatul General al Gărzii Naționale de Mediu a realizat-o săptămâna trecută și, totodată, în contextul miliardelor de PET-uri care ajung în fiecare an în cel mai bun caz la groapa de gunoi, dar de cele mai multe ori ajung în pădure, în albiile cursurilor de apă, în natură, în general, să trag un semnal de alarmă despre prezența plasticului în cursurile de apă din România, să trag un semnal de alarmă despre faptul că mai mult de 90% din cantitățile de deșeuri care ajung în fiecare an în Marea Neagră sunt deșeuri din plastic, să trag un semnal de alarmă legat de faptul că din acest procent mare peste 68% înseamnă plasatic de unică folosință sau PET”, a subliniat Mircea Fechet în discursul său.

Andrei Corlan, comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu a precizat faptul că „Nu putem avea un turism sănătos fără să avem parte de un mediu curat. Atunci când mergem pe litoral mergem să facem aerosoli, nu să inhalăm emisiile de pulberi de la șantierele neîngrădite, nu să fim afectați de disconfortul olfactiv de la deversările ilegale de ape uzate și cu siguranță vrem să privim marea și nu un peisaj dezolant de deșeuri abandonate. După numai patru zile am aplicat 93 de sancțiuni pe litoralul românesc, cu amenzi însumând 3 milioane de lei. La finalul acestei săptămâni vom comunica rezultatele acțiunii de control”.