Skip links

Delta Dunării și Dâmbovița – două ape pentru un turism sustenabil

Delta Dunării poate fi locul de unde arătăm unei țări întregi cum pot comunitățile locale prospera protejând natura. Turismul lent, infrastructura prietenoasă cu natura și implicarea comunităților locale sunt cheia unui viitor durabil.” – Diana Buzoianu, ministra mediului, apelor și pădurilor, care a avut ieri o întâlnire de lucru cu echipa Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23 și reprezentanți ai Nod Makerspace, pentru a relansa parteneriatul privind dezvoltarea durabilă a Deltei Dunării și valorificarea ecologică a râului Dâmbovița.

DELTA DUNĂRII – Un nou început pentru un turism cu impact minim asupra naturii

Discuțiile s-au concentrat pe nevoia de digitalizare a Administrației Rezervației Biosfera Deltei Dunării, dar și pe nevoia de a crea un model de turism etic, care nu e invaziv, care poate susține economic comunitatea locală, în același timp protejând biodiversitatea din zonă.

În următoarele două săptămâni, Ministerul Mediului va lansa un grup de lucru interinstituțional pe tema turismului lent, care va reuni actori publici și locali relevanți, cu scopul de a construi un cadru legislativ și administrativ clar, adaptat nevoilor reale ale Deltei.

RÂUL DÂMBOVIȚA – Pilot național pentru restaurare ecologică urbană

Asociațiile au prezentat și viziunea privind transformarea râului Dâmbovița într-un coridor verde-albastru la nivel metropolitan, cu soluții inovatoare testate deja în București:

  • bariere plutitoare pentru colectarea deșeurilor,
  • pontoane inteligente pentru măsurarea calității aerului, apei și zgomotului,
  • sistem de date deschis pentru implicarea comunităților locale.

Ministerul și-a exprimat deschiderea pentru un parteneriat național cu Apele Române, care să extindă acest model în orașe din toată țara, începând cu Dâmbovița ca proiect pilot.

CONSILIER ONORIFIC PENTRU BIODIVERSITATE – AtenaGroza

Pentru întărirea capacității de decizie și expertiză în dosarul Deltei, ministra Diana Buzoianu a numit-o pe Atena Groza în calitate de consilier onorific pentru biodiversitate.

Atena Groza este biolog, expert în conservarea biodiversității, cu o carieră de peste 20 de ani în domeniul protecției mediului. A ocupat funcția de guvernator al Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării și a contribuit la armonizarea legislației românești cu cea europeană. În prezent, coordonează activitatea de management al ariilor naturale protejate din Podișul Nord Dobrogean. Prin implicarea sa, Ministerul își propune să accelereze reformele și să asigure un echilibru real între protejarea biodiversității și dezvoltarea sustenabilă a Deltei.

Acest website folosește cookie-uri, navigând în continuare vă exprimați acordul pentru folosirea cookie-urilor conform Regulamentului (UE) 2016 / 679.