Skip links

Ghidul OCDE

Ghidul OCDE pentru întreprinderile multinaționale privind conduita responsabilă în afaceri

Rolul societății și a întreprinderilor constă în atingerea obiectivelor de mediu (climă, biodiversitate, poluare etc.) care nu pot fi realizate decât prin implicarea întregii societăți, implicit și a companiilor. Acest principiu stă la baza angajamentelor internaționale prin cerințe adecvate pentru întreprinderi.

Un alt aspect important este reprezentat de necesitatea firmelor de a implementa sisteme de management de mediu adecvate, axate pe due diligence: identificarea, evitarea, atenuarea și remedierea impactului negativ, inclusiv prin pârghii strategice în relațiile de afaceri. Revizuirea Ghidului OCDE pentru întreprinderile multinaționale privind conduita responsabilă în afaceri din anul 2023 accentuează caracterul sistematic, prioritar și continuu al acestor practici, sugerând utilizarea expresiei „enhanced due diligence” acolo unde riscurile sunt ridicate, în speță, zonele protejate de biodiversitate și angajamente ferme cu privire la eliminarea treptată a emisiilor, înainte de orice compensație.

Companiile au sarcina de a-și alinia emisiile la obiectivele de temperatură conform acordurilor internaționale, de a-și stabili ținte de reducere pe termene multiple și de a acorda prioritate reducerii emisiilor de carbon. Totodată, se evidențiază necesitatea unei tranziții juste, prin faptul că firmele trebuie să implementeze măsuri cu scopul de a proteja lucrătorii și comunitățile, inclusiv prin dialog social și sprijin în tranziția spre practici ecologice.

Referitor la domeniul biodiversității, resurselor naturale și comunicării, se recomandă evitarea și minimizarea daunelor, iar compensarea trebuie să reprezinte ultima soluție. De asemenea, firmele sunt încurajate să adopte economia circulară, să promoveze consumul și producția sustenabilă și să adopte un canal de comunicare transparent cu toate părțile implicate, inclusiv comunități, sindicate, populații vulnerabile și autorități.

Acest website folosește cookie-uri, navigând în continuare vă exprimați acordul pentru folosirea cookie-urilor conform Regulamentului (UE) 2016 / 679.