Skip links

Informatii proiect MonStur

 

Proiectul „Stabilirea, testarea și lansarea unui sistem transfrontalier de monitorizare a sturionilor, pentru gestionarea și protecția peștilor migratori din bazinul fluviului Dunărea – MonStur în Dunăre”

 

 

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor are în implementare proiectul Establishing, testing and launching a transboundary system for Monitoring Sturgeons, to manage and safeguard migratory fish in the Danube River Basin MonStur in the Danube”/ „Stabilirea, testarea și lansarea unui sistem transfrontalier de monitorizare a sturionilor, pentru gestionarea și protecția peștilor migratori din bazinul fluviului Dunărea – MonStur în Dunăre”

 

Acronimul proiectului: MonStur in the Danube/ MonStur în Dunăre

Codul proiectului: DRP0301251

 

Durata de implementare a proiectului: 36 luni (1 aprilie 2025-31 martie 2028)

 

Proiectul este finanțat prin Programul pentru Regiunea Dunării 2021-2027.

 

 

Proiectul își propune îndeplinirea următoarelor obiective:

 

Obiectivul 1: Realizarea unui sistem comun de monitorizare a populației și un inventar al habitatelor în conformitate cu Rețeaua transnațională de monitorizare a ICPDR, facilitarea integrării experților și utilizatorilor de date.

 

Obiectivul 2: Asigurarea unei guvernări comune, o cooperare și o conștientizare sporită a părților  interesate.

 

Obiectivul 3: Testarea comună a metodelor de monitorizare aplicabile care conduc la un plan transnațional de management al sturionilor și la orientări pentru restaurarea și protejarea habitatului în cadrul dezvoltării navigației.

 

Rezultatele așteptate ale proiectului:

 

  • va fi elaborat și testat un sistem comun, transnațional de monitorizare a sturionilor drept acțiune-pilot comună a partenerilor;
  • va fi asigurat faptul că sistemul de monitorizare a sturionilor va constitui o soluție verificată și durabilă pentru integrarea datelor privind populațiile și habitatele sturionilor, care provin din diverse surse de date și de la diferite instituții;
  • partenerii de proiect (13) și partenerii strategici asociați (17) vor coopera oficial, la nivel transnațional, pentru identificarea unei soluții comune;
  • va fi elaborat un plan de acțiune transfrontalier, care va include acțiuni de îmbunătățire a cooperării și de armonizare a acțiunilor de conservare a speciilor de sturioni în cursul mediu și cel inferior al Dunării.

 

Strategia UE pentru regiunea Dunării (EUSDR) recunoaște sturionii migratori din bazinul fluviului Dunărea – cel mai internațional bazin al unui râu la nivel mondial – ca specii de o mare importanță și indicatori-cheie ai conectivității habitatului și a coridoarelor ecologice și, evident, recunoaște protecția acestora drept o prioritate.

 

MonStur in the Danube este un proiect transnațional, care are ca scop stabilirea unui sistem comun de monitorizare a populațiilor și habitatelor sturionilor, prin colectarea datelor existente și a celor noi, cu scopul de a le integra în baza de date a Comisiei Internaționale pentru Protecția Fluviului Dunărea (eng. International Commission for the Protection of the Danube River, ICPDR), care va fi actualizată și disponibilă pe termen lung. Proiectul își propune de a angaja diverse țări, autorități, instituții de cercetare și alți actori de conservare a sturionilor în îmbunătățirea practicilor de monitorizare, colectarea datelor și schimbul de cunoștințe, elaborarea și implementarea planurilor de management și a altor politici naționale/macro-regionale.

 

Proiectul va fi implementat în parteneriat, de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor în calitate de Lider de proiect și alți 12 parteneri din țările situate în bazinul hidrografic al fluviului Dunărea (România, Austria, Bulgaria, Ungaria, Croația, Serbia, Slovacia, Ucraina, Republica Moldova).

 

Bugetul total al proiectului este de 2.071.966,50 euro, din care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor are alocat un buget de 333.240 euro (din care 80% din fonduri europene din cadrul Programului pentru Regiunea Dunării 2021-2027 – 266.592 euro, iar 20% reprezintă cofinanțarea națională, care va fi asigurată din bugetul de stat aferent Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (66.640 euro).

 

Pagina de web a proiectului va fi disponibilă în curând în cadrul Programului pentru Regiunea Dunării, unde vor fi disponibile mai multe informații despre proiect.

Acest website folosește cookie-uri, navigând în continuare vă exprimați acordul pentru folosirea cookie-urilor conform Regulamentului (UE) 2016 / 679.