
COMUNICAT DE PRESĂ – Guvernul a aprobat Programul național de achiziții ecologice 2025-2030
COMUNICAT DE PRESĂ
24 aprilie 2025
Ref. Guvernul a aprobat Programul național de achiziții ecologice 2025-2030
În ședința de Guvern de astăzi, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, a fost aprobat Programul național de achiziții ecologice 2025-2030.
Prin elaborarea Programului național de achiziții ecologice (PNAE 2025-2030), România se conformează obiectivelor europene, țara noastră fiind singura care nu a avut, până în prezent, un plan de acțiune privind achizițiile publice ecologice. Programul național urmărește promovarea achizițiilor ecologice de către autoritățile și entitățile contractante, Guvernul României angajându-se astfel la o abordare ecologică în activitățile sale, prin utilizarea achizițiilor publice ecologice (APE) ca modalitate de promovare a guvernanței durabile, implicând autoritățile administrației publice de la nivel local, administrațiile orașelor și toți factorii interesați relevanți.
„Stimularea achiziționării la nivel de administrație centrală și locală a produselor, serviciilor și lucrărilor cu un impact redus asupra mediului reprezintă un element important pentru conservarea resurselor naturale, tranziția către o economie circulară, economisirea energiei și a costurilor. Totodată, implementarea PNAE va genera modele de afaceri durabile, crearea de locuri de muncă verzi și creșterea veniturilor. În același timp, consumatorii vor beneficia de produse durabile și inovatoare, ce vor contribui la creșterea calității vieții și la economii pe termen lung. Aș vrea să mai subliniez ceva: puterea exemplului. Dacă le cerem oamenilor să se îngrijească de sănătatea mediului, cei din administrație trebuie să o facă primii, cred eu”, a declarat ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet.
PNAE stabilește ținte pentru accelerarea tranziției către modelele de consum și producție durabile, precum și sprijinirea autorităților/entităților contractante în achiziționarea de produse și servicii cu impact redus asupra mediului și schimbarea comportamentului consumatorilor în sensul orientării acestora către produse, servicii și lucrări durabile.
De asemenea, PNAE va sprijini participarea IMM-urilor la piața unică europeană și la sprijinirea entităților achizitoare în aplicarea criteriilor de mediu. Totodată PNAE va contribui la educarea mediului de afaceri în ceea ce privește respectarea principiilor dezvoltării durabile.
Produsele, serviciile și lucrările pentru care se stabilesc ținte anuale pentru achizițiile publice pentru perioada 2025-2030 sunt: computere, monitoare, tablete, smartphone-uri; hârtie de copiat și hârtie grafică; echipamente de procesare a imaginii, consumabile pentru echipamente de procesare a imaginii; mobilier; produse de curățenie interioară; alimente; produse textile; echipamente electrice și electronice utilizate în sectorul asistenței medicale; produse pentru amenajarea spațiilor publice verzi; centrale termice cu apă; sisteme de iluminat rutier și de semnalizare rutieră; autovehicule pentru transport rutier; centre de date, camere ale serverelor și servicii cloud; servicii catering; servicii de curățenie interioară; vopsele, lacuri și marcaje rutiere; întreținerea spațiului public; servicii de transport rutier; servicii de imprimare; proiectarea, execuția și gestionarea clădirilor; proiectarea, execuția și întreținerea drumurilor; servicii privind textilele (spălarea, repararea, întreținerea, preluarea textilelor).
PNAE 2025-2030 a fost formulat luând în considerare obiectivele Strategiei Naționale pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030 (SNDDR), ale Strategiei Naționale din Domeniul Achizițiilor Publice (SNDAP) 2023-2027, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 554/2023, ale Strategiei Naționale pentru Economie Circulară (SNEC), aprobată prin Hotărârea Guvernului nr.1172/2022, cu completările ulterioare și ale altor documente strategice relevante.
Programul național de achiziții ecologice 2025-2030 reprezintă unul dintre angajamentele asumate de România în vederea alinierii cu prevederile instrumentelor juridice OCDE.
DIRECȚIA COMUNICARE ȘI DIGITALIZARE