Skip links

COMUNICAT DE PRESĂ – Ședinţă extraordinară a Comitetului ministerial pentru situaţii de urgenţă al MMAP, ca urmare a avertizărilor emise de ANM

COMUNICAT DE PRESĂ

  

Ref.: Ședinţă extraordinară a Comitetului ministerial pentru situaţii de urgenţă al MMAP,    ca urmare a avertizărilor emise de ANM

București, 7 iulie 2025

Ministra mediului, apelor și pădurilor, Diana Buzoianu, a convocat astăzi Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU), constituit la nivelul MMAP.

Ședința extraordinară a CMSU a fost organizată ca urmare a avertizărilor meteorologice de COD ROȘU, COD PORTOCALIU și COD GALBEN transmise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Acestea vizează val de căldură persistent și intens, caniculă, disconfort termic deosebit de accentuat, noapte tropicală, precum și instabilitate atmosferică, respectiv, vijelii puternice. Totodată, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare hidrologică de COD GALBEN.

Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă al MMAP a fost condus de secretarul de stat Cristian- Valer Beșeni.

 Ținând cont de prognoza meteo pentru următoarea perioadă, dar și de cea hidrologică trebuie să fim foarte atenți la zonele afectate de canicula din ultima perioadă deoarece intensitatea ploilor pe areale restrânse, în aceste zone, pot produce pagube deosebite. Ținând cont de canicula din ultimele saptămâni este nevoie de o atenție sporită deoarece   se pot forma torenți sau viituri, care să producă efecte locale, în special pe râurile mici. Evoluția situației pentru orele și ziele următoare trebuie monitorizată permanent, cu o atenție sporită inclusiv pentru zona Praid, iar populația trebuie să fie informată deoarece fenomenele se pot produce atât ziua cât și pe timpul nopții”, a subliniat secretarul de stat Cristian- Valer Beșeni.

Administrația Națională de Meteorologie a emis astăzi mai multe avertizări de cod galben, cod portocaliu și cod roșu.

Prima AVERTIZARE METEOROLOGICĂ, de COD ROȘU este valabilă în intervalul 7 iulie, ora 10.00 – 8 iulie, ora 10.00, și vizează: val de căldură persistent și intens, caniculă, disconfort termic deosebit de accentuat, noapte tropicală.

Valul de căldură se va extinde și va continua să se intensifice în județele Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Dolj, Olt, Vâlcea, Argeș, Teleorman, Giurgiu, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Brăila, Ialomița, Călărași, Ilfov și municipiul București, unde se vor înregistra temperaturi maxime de 38…41 de grade.

 Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Minimele termice vor fi de 21…24 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

CODUL PORTOCALIU este valabil în perioada 7 iulie, ora 10.00 – 8 iulie, ora 10.00.

Valul de căldură se va menține, va fi caniculă, disconfort termic accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități în Moldova, nordul Banatului, sud-vestul Transilvaniei și în sudul Dobrogei continentale.

Temperaturile maxime se vor încadra între 36 și 39 de grade Celsius, iar minimele nu vor coborî sub 20 de grade Celsius, caracterizând o noapte tropicală.

Avertizarea de COD GALBEN este valabilă în perioada 7 iulie, ora 10.00 – 8 iulie, ora 10.00, fiind vizate fenomene de caniculă și disconfort termic ridicat.

În Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și în nordul Dobrogei continentale, valul de căldură se va menține, va fi caniculă și disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 37 de grade Celsius, iar cele minime în general între 18 și 20 de grade Celsius.

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ DE INSTABILITATE ATMOSFERICĂ -pentru mai multe zone din țară

CODUL GALBEN de instabilitate atmosferică este valabil în intervalul 7 iulie, ora 12.00 – 7 iulie, ora 23.00, și afectează zonele Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și cea mai mare parte a Moldovei. Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului și vijelii (rafale în general de 60…70 km/h), averse torențiale, descărcări electrice și grindină (1-2 cm). În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp, iar pe arii restrânse vor depăși 40 l/mp.

COD GALBEN de instabilitate atmosferică în Oltenia și vestul Munteniei, în intervalul 7 iulie, ora 15.00 – 7 iulie, ora 23.00.

În Oltenia și jumătatea de vest a Munteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului și vijelii (rafale în general de 60…70 km/h), averse torențiale, descărcări electrice și grindină (1-2 cm). În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp, iar pe arii restrânse vor depăși 40 l/mp.

COD PORTOCALIU de INSTABILITATE ATMOSFERICĂ ACCENTUATĂ

La data de 7 iulie, ora 13.00 – 7 iulie, ora 21.00, în nordul Banatului, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și nordul Moldovei vor fi vijelii puternice (viteze ale vântului de 70…90 km/h), grindină de medii și mari dimensiuni (2-5 cm), frecvente descărcări electrice și averse torențiale. În intervale scurte de timp (1-3 ore) cantitățile de apă vor fi de 25…40 l/mp și pe arii restrânse vor depăși 50 l/mp.

COD ROȘU de VIJELII PUTERNICE

În intervalul 7 iulie, ora 15.00 – 7 iulie, ora 20.00, vijelii puternice se vor manifesta în județele Timiș, Arad, Bihor și Satu Mare, unde rafalele de vânt vor depăși viteze de 90…100 km/h.

De asemenea, meteorologii anunță că manifestări de instabilitate atmosferică vor fi luni pe arii restrânse și în celelalte regiuni.

Cel de al doilea mesaj de avertizare de COD ROȘU vine de la meteorologi pentru perioada 8 iulie, ora 10.00 – 9 iulie, ora 10.00.

Fenomene vizate: val de căldură persistent și intens, caniculă, disconfort termic deosebit de accentuat, noapte tropicală

Valul de căldură intens va persista în județele Mehedinți, Gorj, Dolj, Olt, Vâlcea, Argeș, Teleorman, Giurgiu, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Ialomița, Călărași, Ilfov și municipiul București, unde se vor înregistra temperaturi maxime de 38…41 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Minimele termice vor fi de 21…23 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

COD PORTOCALIU de val de căldură, caniculă și disconfort termic accentuat, pentru intervalul 8 iulie, ora 10.00 – 9 iulie, ora 10.00.

Zone afectate: sudul Banatului, centrul și sudul Transilvaniei, estul și sudul Moldovei, nord-estul Munteniei și sudul Dobrogei continentale valul de căldură se va menține, va fi caniculă, disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor încadra între 36 și 38 de grade, iar minimele se vor situa între 16 și 20 de grade Celsius.

COD GALBEN  ce vizează un val de căldură și disconfort termic ridicat, între 8 iulie, ora 10.00 – 9 iulie, ora 10.00.

În Crișana, Maramureș, nordul Banatului și al Dobrogei continentale, nordul și estul Transilvaniei și vestul Moldovei valul de căldură se va menține și va fi disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade, iar cele minime în general între 15 și 18 grade Celsius.

Începând de miercuri, valul de căldură va diminua în intensitate și se va manifesta în extremitatea sud-estică a țării.

Totodată, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o atenționare hidrologică ce vizează scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice Vișeu, Iza, Tur, Someș, Mureș, Jiu, Olt și Siret, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE.

Atenționarea hidrologică este valabilă în intervalul: 07.07.2025, ora 12:00 – 07.07.2025, ora 24:00. Codul Galben este valabil pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Lăpuş (judeţul Maramureş), Tur (judeţul Satu Mare), Someşul Mare (judeţul Bistriţa Năsăud), Someşul Mic (judeţele: Bihor şi Cluj), Someş (judeţele: Cluj, Sălaj, Maramureş şi Satu Mare), Arieș (judeţele: Alba şi Cluj), Mureș (judeţele: Alba, Sibiu şi Hunedoara), Jiu (judeţele: Hunedoara şi Gorj), Olt (judeţele: Harghita, Covasna și Brașov), Suceava (judeţul Suceava), Moldova (judeţele: Suceava şi Neamţ).

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce şi pe afluenţi de grad inferior ai râurilor marcate pe hartă, precum şi pe cursurile de apă necadastrate, în bazinele hidrografice vizate.

În funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice, vom reveni cu actualizarea prognozelor meteorologice și hidrologice.

DIRECȚIA COMUNICARE ȘI DIGITALIZARE

Acest website folosește cookie-uri, navigând în continuare vă exprimați acordul pentru folosirea cookie-urilor conform Regulamentului (UE) 2016 / 679.