Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor asigură cadrul juridic şi instituţional pentru obţinerea şi colectarea datelor necesare îndeplinirii obligaţiilor de raportare asumate de România la nivel european şi internaţional, în domeniile sale de activitate.
Sectoarele luate în considerare în cadrul raportării emisiilor de gaze cu efect de seră sunt: energie, procese industrial și utilizarea produse, agricultură, exploatarea terenurilor, schimbarea destinaţiei terenurilor şi silvicultură (LULUCF), deșeuri.
Raportări la nivelul UNFCCC
Raportări la nivelul Convenției-Cadru a Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice (Convenția/UNFCCC)
Raportarea este o componentă esențială a Convenției, întrucât promovează coerența, transparența și creează un cadru pentru compararea informațiilor transmise de către Părțile semnatare. Aceste informații sunt indispensabile pentru a permite o revizuire și o evaluare aprofundată a punerii în aplicare a Convenției și pentru a monitoriza progresele înregistrate de către Părți în ceea ce privește îndeplinirea obiectivelor Convenției.
În calitate de parte la UNFCCC, la Protocolul de la Kyoto și la Acordul de la Paris, UE și țările sale membre trebuie să raporteze către ONU:
- anual, cu privire la emisiile de gaze cu efect de seră („inventarele de gaze cu efect de seră”); inventarele sunt compuse din două părți:
- Tabele cu formatul comun de raportare (CRF) – o serie de tabele de date standardizate care conțin în principal informații cantitative;
- Raportul național de inventariere (NIR) – un raport care conține informații transparente și detaliate privind inventarul. Aceasta ar trebui să includă descrieri ale metodologiilor utilizate în estimări (inclusiv referințe și surse de informații), sursele de date, modalitățile instituționale pentru pregătirea inventarului (inclusiv procedurile de asigurare și control al calității) și recalculări și modificări în comparație cu inventarul anterior.
Raportul național de inventariere al României poartă denumirea de „Inventar național ale emisiilor de gaze cu efect de seră” (INEGES). Toate rapoartele și tabelele cu formatul comun de raportare ale României sunt disponibile aici.
- în mod regulat, politicile și măsurile privind schimbările climatice și progresele înregistrate în îndeplinirea obiectivelor („rapoarte bienale” – o dată la doi ani conform Deciziei 2/CP.17 și „comunicări naționale” – o dată la patru ani conform Deciziei 6/CP.25).
– Cea de-a șaptea comunicare națională a României este disponibilă aici.
– Cel de-al patrulea raport bienal al României este disponibil aici.
– Cea de-a opta comunicare națională a României este disponibilă aici.
– Cel de-al cincilea raport bienal al României este disponibil aici.
Raportări în temeiul legislației unionale
1. Raportări în virtutea Regulamentului (UE) 2018/1999 privind guvernanța uniunii energetice și a acțiunilor climatice
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), în calitate de autoritate publică centrală pentru protecția mediului, are obligația de a raporta următoarele informații:
- Raportarea integrată cu privire la acțiunile naționale de adaptare, la sprijinul financiar și tehnologic acordat țărilor în curs de dezvoltare, raportarea integrată cu privire la politicile și măsurile în domeniul gazelor cu efect de seră și cu privire la prognoze, raportarea privind Sistemele Uniunii și sistemele naționale pentru politici, măsuri și prognoze și la veniturile din licitații.
Astfel, până la 15 martie 2021 și, ulterior, la fiecare doi ani, statele membre raportează Comisiei informații privind planificarea și strategiile naționale proprii de adaptare la schimbările climatice, descriind acțiunile puse în aplicare și planificate pentru a facilita adaptarea la schimbările climatice, inclusiv informațiile specificate în partea 1 din anexa VIII și în conformitate cu cerințele de raportare convenite în cadrul UNFCCC și al Acordului de la Paris.
Până la 31 iulie 2021 și, ulterior, în fiecare an (anul X), statele membre prezintă Comisiei informații cu privire la utilizarea veniturilor generate de statul membru respectiv prin licitarea certificatelor în temeiul articolului 10 alineatul (1) și al articolului 3d alineatul (1) sau (2) din Directiva 2003/87/CE, inclusiv informațiile specificate în partea 3 din anexa VIII.
Până la 30 septembrie 2021 și, ulterior, în fiecare an (anul X), statele membre prezintă Comisiei informații cu privire la sprijinul acordat țărilor în curs de dezvoltare, inclusiv informațiile specificate în partea 2 din anexa VIII și în conformitate cu cerințele de raportare relevante convenite în cadrul CCONUSC și al Acordului de la Paris. (4) Statele membre pun la dispoziția publicului rapoartele prezentate Comisiei în temeiul prezentului articol, cu excepția informațiilor specificate în partea 2 litera (b) din anexa VIII.
Până la 15 martie 2021 și, ulterior, la fiecare doi ani, statele membre prezintă Comisiei informații cu privire la:
- propriile politici și măsuri sau grupuri de măsuri naționale, astfel cum se prevede în anexa VI;
propriile prognoze naționale referitoare la emisiile antropice de către surse și absorbțiile de către absorbanți de gaze cu efect de seră, defalcate pe gazele sau grupele de gaze (hidrofluorocarburi și perfluorocarburi) enumerate în anexa V partea 2. Prognozele naționale țin seama de toate politicile și măsurile adoptate la nivelul Uniunii și cuprind informațiile stabilite în anexa VII; - acte de punere în aplicare pentru a stabili structura, formatul și procedura de transmitere a informațiilor legate de sistemele naționale și de sistemele de la nivelul Uniunii pentru politici, măsuri și prognoze în temeiul alineatelor (1) și (2) din articolul 39 și articolul 18, adoptate de către Comisie, asistată de Comitetul privind schimbările climatice menționat la articolul 44 alineatul (1) litera (a);
Totodată, informațiile raportate în baza art. 19 alin. 1 din Regulamentul (UE) 2018/1999 sunt prezentate și pe pagina web Climate – ADAPT (Platforma realizată în baza parteneriatului dintre Comisia Europeană și Agenția Europeană de Mediu), disponibilă aici.
Informațiile privind raportările realizate de către MMAP în baza Regulamentului 2018/1999 privind guvernanța uniunii energetice și a acțiunilor climatice, la 15 martie 2023 sunt:
- Proiecții Naționale privind emisiile antropice de gaze cu efect de seră, conform Articolului 18(1)(b) în baza Regulamentului de Guvernanță și conform Articolului 38 al Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2020/1208 al Comisiei privind structura, formatul, procedurile de transmitere și revizuirea informațiilor raportate de statele membre în temeiul Regulamentului (UE) 2018/1999 al Parlamentului European și al Consiliului și de abrogare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 749/2014 al Comisiei, Anexa XXV.
- Sistemul Național pentru Politici, Măsuri și Prognoze, conform Articolului 39(3) în baza Regulamentului de Guvernanță și conform articolului 36 al Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2020/1208 al Comisiei privind structura, formatul, procedurile de transmitere și revizuirea informațiilor raportate de statele membre în temeiul Regulamentului (UE) 2018/1999 al Parlamentului European și al Consiliului și de abrogare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 749/2014 al Comisiei, Anexa XXIII.
- Rapoartele naționale intermediare integrate privind energia și clima conform Articolului 17(2)(a), (c) and (e); Articolului 18(1)(a); Articolului 20(b); Articolului 21(b) and (c) în baza Regulamentului de Guvernanță și a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2020/1208 al Comisiei privind structura, formatul, procedurile de transmitere și revizuirea informațiilor raportate de statele membre în temeiul Regulamentului (UE) 2018/1999 al Parlamentului European și al Consiliului și de abrogare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 749/2014 al Comisiei, Anexa XXIV și Regulamentul de Punere în aplicare (UE) 2022/2299 al Comisiei de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) 2018/1999 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește structura, formatul, detaliile tehnice și procedurile pentru rapoartele naționale intermediare integrate privind energia și clima, Anexa IX – XIV.
- Progresul privind obiective, ținte și contribuții pe componenta decarbonizare/ adaptare, conform Articolului 4(a)(1), Articolului 17(2)(d) în baza Regulamentului de Guvernanță și a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2022/2299 al Comisiei de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) 2018/1999 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește structura, formatul, detaliile tehnice și procedurile pentru rapoartele naționale intermediare integrate privind energia și clima, Anexa III.
- Politici și Planuri Naționale privind adaptarea la schimbările climatice, conform Articolului19(1) în baza Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2020/1208 al Comisiei privind structura, formatul, procedurile de transmitere și revizuirea informațiilor raportate de statele membre în temeiul Regulamentului (UE) 2018/1999 al Parlamentului European și al Consiliului și de abrogare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 749/2014 al Comisiei, Anexa I.
Acestea sunt disponibile la reportnet.europa.eu
2. Raportări în virtutea Regulamentului (UE) nr. 525/2013 privind un mecanism de monitorizare și de raportare a emisiilor de gaze cu efect de seră, precum și de raportare, la nivel național și al Uniunii, a altor informații relevante pentru schimbările climatice și de abrogare a Deciziei nr. 280/2004/CE
Regulamentul (UE) nr. 525/2013 privind mecanismul de monitorizare și de raportare a emisiilor de gaze cu efect de seră a fost cadrul relevant până la 1 ianuarie 2021, însă principalele sale dispoziții de raportare se aplică în continuare pentru raportarea pentru anii 2019 și 2020, care are loc în 2021 și, respectiv, 2022.