Skip links
EU ETS – Aviație

EU ETS – Licitarea certificatelor de emisii

EU ETS – Instalații staționare

Informații generale

Ce este schema de comercializare a certificatelor de emisii?

Schema UE de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră este principalul instrument de piață pentru reducerea emisiilor de CO2, prin urmare, un instrument dedicat combaterii schimbărilor climatice.

Schema UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS) stabilește un plafon al emisiilor de gaze cu efect de seră pentru instalațiile care fac parte din schemă. La baza schemei stă principiul de „plafonare și comercializare”. Pentru a respecta acest plafon, instalațiile primesc cu titlu gratuit certificate de GES și pot comercializa certificatele de GES excedentare emisiilor verificate. Certificatele pot fi achiziționate, de pe piața primară (platforma European Energy Exchange- EEX unde unde se licitează certificatele alocate SM) sau de pe piața secundară (Bursa Română de mărfuri, brokeri, etc.). În cazul în care plafonul emisiilor de gaze este depășit față de alocarea gratuită de certificate, iar operatorii nu predau în contul din Registrul Uniunii numărul de certificate egal cu emisiile verificate, atunci operatorii vor plăti o penalitate de 100 euro/tCO2, indexată cu indicele european al prețului de consum . În schimb, în cazul în care emisiile sunt reduse și se află sub nivelul volumului de certificate alocate cu titlu gratuit, companiile pot comercializa certificatele rămase sau le pot reporta pentru anii următori. Pentru a încuraja tranziția către o economie cu emisii zero. plafonul este redus treptat cu un factor linear de reducere.

De la aplicare și până în prezent, ETS a contribuit la reducerea cu 42,6 % a emisiilor provenite din producția de energie electrică și a celor generate de industriile mari consumatoare de energie.

Istoricul scurt al schemei

Cadrul legislativ al EU ETS este precizat în Directiva 2003/87/CE cu modificările și completările ulterioare (Directiva EU ETS) – https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/?uri=CELEX:02003L0087-20240301 .
De-a lungul anilor, directiva a suferit mai multe revizuiri pentru a se alinia la obiectivele globale ale UE în materie de climă.
La 14 iulie 2021, Comisia Europeană a prezentat „Fit for 55” – un set de propuneri care vizează reforma politicii UE în materie de climă și energie, inclusiv EU ETS, pentru a implementa Pactul Ecologic European (Green Deal).
Mai multe informații privind modul de funcționare și domeniile de activitate acoperite de EU ETS, regăsiți pe site-ul DG Clima din cadrul Comisiei Europene, secțiunea EU ETS, la următorul link: climate.ec.europa.eu

Acest website folosește cookie-uri, navigând în continuare vă exprimați acordul pentru folosirea cookie-urilor conform Regulamentului (UE) 2016 / 679.