
CHE Cerna-Motru-Tismana, Etapa a II-a
[01.04.2025]
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor anunţă publicul interesat asupra deciziei de emitere a acordului de mediu pentru proiectul “Creșterea ponderii producției de energie electrică din surse regenerabile prin finalizarea lucrărilor și asigurarea monitorizării permanente a impactului asupra mediului la amenajarea hidroenergetică Cerna – Belareca“, amplasat pe teritoriul administrativ al localităților Băile Herculane, Mehadia și Cornereva, județul Caraș-Severin.
Proiectul acordului de mediu și informaţiile relevante pentru luarea deciziei pot fi consultate la sediul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, din Bd. Libertății nr. 12, sector 5, în zilele de luni-joi, între orele 08.30-17.00 și vineri, între orele 08.30-14.30, precum și la următoarea adresă de internet:
Observaţiile/contestațiile publicului se primesc la sediul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, în termen de 10 zile de la data afişării prezentului anunţ, până la data de 11.04.2025, inclusiv pe adresele de email: evaluare.impact@mmediu.ro; eia.hidrocentrale@mmediu.ro.
[11.03.2025]
În vederea continuării procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, pentru proiectul privind ”Creșterea ponderii producției de energie electrică din surse regenerabile prin finalizarea lucrărilor și asigurarea monitorizării permanente a impactului asupra mediului la Complexul hidrotehnic și energetic Cerna-Motru-Tismana, Etapa a II-a”, respectiv parcurgerea etapei de analiză a calității raportului privind impactul asupra mediului, în conformitate cu prevederile Legii nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a primit de la S.P.E.E.H. Hidroelectrica S.A., titularul proiectului, următoarele documente:- Raportul privind impactul asupra mediului (RIM)
- Studiul de evaluare adecvată (EA)
- Anexa EA
- Studiul de evaluare a impactului asupra corpurilor de apă (SEICA)
- Anexe SEICA
- GIS SEICA
Urmare solicitării SPEEH Hidroelectrica SA nr. 10052/26.01.2023, înregistrată la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) cu nr. R/2219/26.01.2023 și a completărilor transmise cu adresa nr.14215/03.02.2023, înregistrată la MMAP cu nr. R/3451/06.02.2023, având ca obiect solicitarea de exceptare de la aplicarea prevederilor Legii nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului pentru proiectul „Creșterea ponderii producției de energie electrică din surse regenerabile prin finalizarea lucrărilor și asigurarea monitorizării permanente a impactului asupra mediului la Complexul hidrotehnic și energetic Cerna-Motru-Tismana, Etapa a II-a”, în urma analizei motivelor care stau la baza solicitării și documentelor atașate acesteia (Notificare, Certificatul de urbanism nr. 86/13.10.2021 emis de Consiliul Județean Gorj în scopul continuării lucrărilor- etapa a-II-a, Regularizare râu Tismana aval de CHE Tismana aval și anexe, CHE Cerna-Motru-Tismana, Certificatul de urbanism nr. 2/19.01.2023 emis de Primăria Comunei Peștișani în scopul continuării lucrărilor etapa a-II-a, Baraj Vâja, CHE Cerna-Motru-Tismana), comunicăm următoarele: În conformitate cu prevederile art. 5 alin. (2) din Legea nr. 292/2018, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în calitate de autoritate centrală pentru protecția mediului, decide exceptarea parțială de la aplicarea prevederilor actului normativ menționat, respectiv exceptarea de la aplicarea prevederilor art. 9 alin. (2) – (9) din Lege, și art. 9-13, art. 14 alin. (1) lit. b, art. 16 alin.(1) lit. c) și d) alin.(2) și alin.(3) din Anexa 5 – PROCEDURA de evaluare a impactului asupra mediului pentru anumite proiecte publice şi private a legii, pentru proiectul Creșterea ponderii producției de energie electrică din surse regenerabile prin finalizarea lucrărilor și asigurarea monitorizării permanente a impactului asupra mediului la Complexul hidrotehnic și energetic Cerna-Motru-Tismana, Etapa a II-a”. Consultarea publicului se va desfășura conform prevederilor art. 16 din actul normativ menționat mai sus, iar dezbaterea publică se va organiza la solicitarea publicului interesat. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor pune la dispoziția publicului spre informare, motivele și documentele care au stat la baza luării deciziei:
- Motivele care au stat la baza luarii deciziei;
- Îndrumar;
- Formulare Notificare(RO | EN) aplicare art. 3 Convenţia privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontieră (Conventia Espoo);
- Documente transmise de SPEEH Hidroelectrica:
AHE Cerna-Belareca
[02.10.2024] În vederea continuării procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, pentru proiectul privind ”Creșterea ponderii producției de energie electrică din surse regenerabile prin finalizarea lucrărilor și asigurarea monitorizării permanente a impactului asupra mediului la amenajarea hidroenergetică Cerna – Belareca”, respectiv parcurgerea etapei de analiză a calității raportului privind impactul asupra mediului, în conformitate cu prevederile Legii nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a primit de la S.P.E.E.H. Hidroelectrica S.A., titularul proiectului, următoarele documente:
- Raportul privind impactul asupra mediului (RIM) – în limba română;
- Studiul de evaluare adecvată (EA) – în limba română;
- Studiul de evaluare a impactului asupra corpurilor de apă (SEICA) – în limba română;
- SEICA -parte deseneata + Shapefiles + Date calitate;
- Fotografii.
Urmare solicitării SPEEH Hidroelectrica SA cu nr. 14211/03.02.2023, înregistrată la MMAP cu nr. R/3454/06.02.2023, având ca obiect solicitarea de exceptare de la aplicarea prevederilor Legii nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului pentru proiectul „Creșterea ponderii producției de energie electrică din surse regenerabile prin finalizarea lucrărilor și asigurarea monitorizării permanente a impactului asupra mediului la amenajarea hidroenergetică Cerna – Belareca”, în urma analizei motivelor care stau la baza solicitării și documentelor atașate acesteia (Notificare, Certificatul de urbanism nr. 272/08.06.2022 emis de Consiliul Județean Caraș-Severin și planurile anexă, anexe cu obiectivele de conservare specifice), comunicăm următoarele: În conformitate cu prevederile art. 5 alin. (2) din Legea nr. 292/2018, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în calitate de autoritate centrală pentru protecția mediului, decide exceptarea parțială de la aplicarea prevederilor actului normativ menționat, respectiv exceptarea de la aplicarea prevederilor art. 9 alin. (2) – (9) din lege și de la art. 9-13, art. 14 alin. (1) lit. b, art. 16 alin. (1) lit. c) și d), alin. (2) și alin. (3) din Anexa 5 – PROCEDURA de evaluare a impactului asupra mediului pentru anumite proiecte publice şi private a legii, pentru proiectul privind ”Creșterea ponderii producției de energie electrică din surse regenerabile prin finalizarea lucrărilor și asigurarea monitorizării permanente a impactului asupra mediului la amenajarea hidroenergetică Cerna – Belareca”. Consultarea publicului se va desfășura conform prevederilor art. 16 din actul normativ menționat mai sus, iar dezbaterea publică se va organiza la solicitarea publicului interesat. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor pune la dispoziția publicului spre informare motivele și documentele care au stat la baza luării deciziei:
- Motivele care au stat la baza luării deciziei;
- Îndrumar;
- Formulare Notificare (lb. română și lb. engleză) aplicare art. 3 Convenția privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontieră (Conventia Espoo);
- Documente transmise de SPEEH Hidroelectrica
AHE Cornetu-Avrig
[12.02.2025] În vederea continuării procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, pentru proiectul privind ”Creșterea ponderii producției de energie electrică din surse regenerabile prin finalizarea lucrărilor și asigurarea monitorizării permanente a impactului asupra mediului la amenajarea hidroenergetică a râului Olt defileu pe sectorul Cornetu-Avrig”, respectiv parcurgerea etapei de analiză a calității raportului privind impactul asupra mediului, în conformitate cu prevederile Legii nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a primit de la S.P.E.E.H. Hidroelectrica S.A., titularul proiectului, următoarele documente:
- Raportul privind impactul asupra mediului (RIM) – în limba română;
- Studiul de evaluare adecvată (EA) – în limba română;
- Anexe EA
- Studiul de evaluare a impactului asupra corpurilor de apă (SEICA) – în limba română
- SEICA piese desenate
- Piese desenate proiect
[06.03.2023] Urmare a adresei SPEEH Hidroelectrica SA. nr. 10042/26.01.2023 și a completărilor ulterioare nr. 14746/06.02.2023, înregistrate în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor cu nr. R/2220/26.01.2023, R/3448/06.02.23023 și R/3764/08.02.2023, având ca obiect solicitarea de exceptare de la aplicarea prevederilor Legii nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului pentru proiectul privind ”Creșterea ponderii producției de energie electrică din surse regenerabile prin finalizarea lucrărilor și asigurarea monitorizării permanente a impactului asupra mediului la amenajarea hidroenergetică a râului Olt defileu pe sectorul Cornetu Avrig”, în urma analizei motivelor care stau la baza solicitării și documentelor atașate (Notificare, Certificatele de urbanism nr. 39/III-A-3/07.02.2023 emis de Consiliul Județean Sibiu și planurile anexă, precum și nr. 03/06.02.2023 emis de Primăria Comunei Câineni, județul Vâlcea și planurile anexă, anexe cu obiectivele de conservare specifice), vă comunicăm următoarele: În conformitate cu prevederile art. 5 alin. (2) din Legea nr. 292/2018, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în calitate de autoritate centrală pentru protecția mediului, decide exceptarea parțială de la aplicarea prevederilor actului normativ menționat, respectiv exceptarea de la aplicarea prevederilor art. 9 alin. (2) – (9) din lege și de la art. 9-13, art. 14 alin. (1) lit. b, art. 16 alin. (1) lit. c) și d), alin. (2) și alin. (3) din Anexa 5 – PROCEDURA de evaluare a impactului asupra mediului pentru anumite proiecte publice şi private a legii, pentru proiectul privind ”Creșterea ponderii producției de energie electrică din surse regenerabile prin finalizarea lucrărilor și asigurarea monitorizării permanente a impactului asupra mediului la amenajarea hidroenergetică a râului Olt defileu pe sectorul Cornetu Avrig”. Consultarea publicului se va desfășura conform prevederilor art. 16 din Legea nr. 292/2018, iar dezbaterea publică se va organiza la solicitarea publicului interesat. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor pune la dispoziția publicului spre informare motivele și documentele care au stat la baza luării deciziei:
- Motivele care au stat la baza luării deciziei;
- Îndrumar;
- Formulare Notificare (lb. română și lb. engleză) aplicare art. 3 Convenția privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontieră (Conventia Espoo);
- Documente transmise de SPEEH Hidroelectrica;
- Cerere exceptare + Notificare;
- CU nr. 39/III-A-3/07.02.2023;
- CU nr. 03/06.02.2023;
- Plan amplasare în zonă AHE CA;
- Plan situatie Racovita;
- Plan situatie Lotrioara;
- Plan situatie Caineni;
- Obiective de conservare_ROSCI0132 Oltul Mijlociu-Cibin-Hârtibaciu;
- Obiective de conservare_ROSCI0085/ROSPA0043_Frumoasa;
- Decizia ANANP nr. 522/18.10.2021 – OltulMijlociu-Cibin-Hartibaciu;
- Obiective de conservare ROSCI0085_ROSPA0043_Frumoasa_cu anexe;
- Obiective de conservare ROSCI0122_ROSPA0098 – Munții Făgăraș.
AHE Pașcani
Urmare adresei SPEEH Hidroelectrica SA nr. 10029/26.01.2023, înregistrată în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor cu nr. R/2213/26.01.2023, având ca obiect solicitarea de exceptare de la aplicarea prevederilor Legii nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului pentru proiectul ”Creșterea ponderii producției de energie electrică din surse regenerabile prin finalizarea lucrărilor și asigurarea monitorizării permanente a impactului asupra mediului la Amenajarea Hidroenergetică Pașcani pe râul Siret”, în urma analizei motivelor care stau la baza solicitării, a documentelor atașate (notificare, plan de situație, plan de încadrare în zonă) și a completărilor transmise cu adresa nr. 16998/09.02.2023, înregistrată în cadrul MMAP cu nr. R/3865/09.02.2023, comunicăm următoarele:
În conformitate cu prevederile art. 5 alin. (2) din Legea nr. 292/2018, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în calitate de autoritate centrală pentru protecția mediului, a decis exceptarea parțială de la aplicarea prevederilor actului normativ menționat, respectiv exceptarea de la aplicarea prevederilor art. 9 alin. (2) – (9) din lege și de la art. 9-13, art. 14 alin. (1) lit. b, art. 16 alin. (1) lit. c) și d), alin. (2) și alin. (3) din Anexa 5 – PROCEDURA de evaluare a impactului asupra mediului pentru anumite proiecte publice şi private a legii, pentru proiectul ”Creșterea ponderii producției de energie electrică din surse regenerabile prin finalizarea lucrărilor și asigurarea monitorizării permanente a impactului asupra mediului la Amenajarea Hidroenergetică Pașcani pe râul Siret”. Consultarea publicului se va desfășura conform prevederilor art. 16 din Legea nr. 292/2018, iar dezbaterea publică se va organiza la solicitarea publicului interesat.
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor pune la dispoziția publicului spre informare motivele și documentele care au stat la baza luării deciziei:
- Motivele care au stat la baza luării deciziei;
- Îndrumar;
- Documente transmise de SPEEH Hidroelectrica;
MMAP a notificat Comisia Europeană cu privire la decizia de exceptare parțială în conformitate cu cerințele Directivei 2011/92/UE, transpusă în legislația națională prin Legea nr. 292/2018.”