
Ședința CMSU ca urmare a fenomenelor hidrometeorologice severe din județele Suceava și Neamț.
București,
28 iulie 2025
Ministra mediului, apelor și pădurilor a convocat astăzi, Comitetul Ministerial pentru Situații de Urgență (CMSU) la sediul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor pentru evaluarea situației și coordonarea măsurilor de răspuns, ca urmare a evenimentelor hidrologice deosebit de grave înregistrate în județele Suceava și Neamț în intervalul 27–28 iulie.
În această perioadă, la 29 de stații hidrometeorologice din administrarea Administrației Naționale „Apele Române”(ANAR) – Administrația Bazinală de Apă (ABA) Siret, s-au înregistrat precipitații cu valori semnificative, depășind 15 l/mp. Cea mai mare cantitate s-a înregistrat la stația Gura Humorului, cu 78,7 l/mp, urmată de Stulpicani – 66,8 l/mp, Parhăuți – 68,9 l/mp, Dorna Arini – 54,8 l/mp și Zvoriștea – 59,3 l/mp.
Situații critice au fost raportate în mai multe zone din județul Suceava unde a fost distrusă mira hidrometrică de pe râul Humor, la Gura Humorului, făcând imposibilă monitorizarea nivelului apei. Inundații au avut loc în Ostra (zona Băișescu), Stulpicani (Vadu Negrilesei), Frasin (Doroteia), Broșteni și Plutonița – unde au fost afectate drumuri comunale, județene, naționale și infrastructură pietonală, iar în zona Stulpicani s-au semnalat eroziuni de mal periculoase și distrugerea organizării de șantier.
În județul Neamț, în localitatea Borca, au fost evacuate circa 800 de persoane, iar monitorizarea cursurilor de apă este realizată permanent de personalul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Neamț. Cele mai afectate localități sunt Borca, Sabasa și Fărcașa.
În prezent, aproximativ 100 de angajați din personalul operativ al SGA Suceava și SGA Neamț, din cadrul ABA Siret, împreună cu conducerea operativă ABA Siret, sunt la fața locului. Au fost relocate mai multe utilaje pentru intervențiile operative de la SGA Vrancea, SGA Bacău și SH Pașcani în vederea deblocării drumurilor de acces spre localitatea Broșteni din județul Suceava care este în acest moment izolată. Utilajele Apelor Române Siret sunt mobilizate și relocate pentru deblocarea drumurilor de acces. De asemenea, în sprijinul echipelor ANAR, sunt relocate utilaje de la ABA Someș-Tisa și ABA Mureș pentru acțiuni de refacere a zonelor afectate.
„Am solicitat tuturor colegilor din structurile Apele Române, precum și reprezentanților autorităților locale și instituțiilor cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență, să acționeze prompt, coordonat și fără ezitare în sprijinul comunităților afectate. Intervențiile trebuie să vizeze în primul rând salvarea de vieți, asigurarea accesului către zonele izolate și limitarea efectelor inundațiilor asupra populației și infrastructurii. Cer mobilizarea tuturor resurselor disponibile și o comunicare permanentă din teren, deoarece oamenii au nevoie de sprijin concret în cel mai scurt timp” a declarat ministra Diana Buzoianu.
Potrivit informațiilor transmise de Administrația Națională de Meteorologie, au fost emise noi avertizări meteorologice care vizează instabilitate atmosferică accentuată și cantități de apă însemnate. Astfel, în intervalul următor sunt în vigoare avertizări COD GALBEN și COD PORTOCALIU, valabile pentru mai multe județe din nordul și centrul țării, inclusiv zonele deja afectate de inundații.
Astfel, vom avea COD PORTOCALIU de instabilitate atmosferică accentuată, în intervalul 28 iulie, ora 16:00 – 28 iulie, ora 22:00 în județele Suceava, Botoșani și Neamț, unde vor fi averse torențiale puternice, descărcări electrice frecvente, vijelii cu rafale de 70–80 km/h și grindină de dimensiuni medii (2–3 cm). Cantitățile de apă estimate sunt de 30–40 l/m², local chiar peste 50–60 l/m². Un alt cod portocaliu este valabil între 28 iulie, ora 22:00 și 29 iulie, ora 10:00, în județele Botoșani, Neamț, Iași, Bacău, Vaslui, Galați și Vrancea, cu fenomene similare și acumulări pluviale de 30–40 l/m², izolat peste 50–60 l/m.
De asemenea, avem COD GALBEN de instabilitate atmosferică moderată, pentru perioada 28 iulie, ora 15:00 – 28 iulie, ora 22:00, care afectează nordul Moldovei și zona Carpaților Orientali, cu averse moderate (20–25 l/m²), descărcări electrice, grindină de mici dimensiuni (1–2 cm) și rafale de vânt de 50–70 km/h, iar în intervalul 29 iulie, ora 10:00 – 29 iulie, ora 22:00, acesta este valabil pentru cea mai mare parte a Transilvaniei, nordul Olteniei, Munteniei și zone montane, cu fenomene similare și cantități de apă de 20–25 l/m², izolat peste 30 l/m².
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a actualizat Avertizarea Hidrologică emisă în cursul zilei de ieri, extinzând aria de risc și intervalele de manifestare a fenomenelor periculoase. Astfel, Codul Portocaliu este valabil în două intervale distincte: între 28 iulie, ora 15:00 și 29 iulie, ora 12:00, pentru râuri din județele Suceava, Neamț, Harghita, Botoșani, Bacău și Iași și între 28 iulie, ora 22:00 și 29 iulie, ora 12:00, pentru județele Harghita, Bacău, Vrancea, Neamț, Botoșani, Iași, Vaslui și Galați.
Totodată, Codul Galben este activ din 28 iulie, ora 12:00 până pe 29 iulie, ora 24:00, pe râuri din județele Maramureș, Bistrița-Năsăud, Harghita, Covasna, Brașov, Sibiu, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Vaslui, Iași, Galați și Botoșani. Pe 29 iulie, între orele 06:00 și 24:00, acesta este valabil pentru râuri din județele Harghita, Mureș, Bistrița-Năsăud, Alba, Cluj, Sibiu, Hunedoara, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Ilfov, Ialomița, Brașov, Covasna, Buzău și Vrancea.
În aceste intervale sunt posibile scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, precum și viituri rapide pe râurile mici, cu potențial de inundații locale și creșteri semnificative de debite și niveluri, existând risc crescut de depășire a cotelor de apărare.
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin instituțiile din subordine, menține un nivel ridicat de alertă și face apel către populația din zonele vizate să urmărească permanent informările oficiale, să evite deplasările în apropierea cursurilor de apă, să nu traverseze râurile prin vaduri sau poduri afectate, și să respecte cu strictețe indicațiile autorităților locale.
DIRECȚIA COMUNICARE și DIGITALIZARE