Ziua Mondială a Mediului la viitorul centru RetuRO din Bacău

Data publicarii : 07 Jun 2024

Ziua Mondială a Mediului la viitorul centru RetuRO din Bacău

 

Ministrul Mircea Fechet s-a aflat, la data de 5 mai , în vizită de lucru, la primul centru RetuRO de numărare și sortare a ambalajelor de băuturi colectate de la comercianți, din regiunea Moldovei, pentru a analiza stadiul lucrărilor.

„Sărbătorim astăzi, Ziua Mondială a Mediului, nu neapărat printr-o festivitate, ci printr-o vizită de lucru aici la Bacău, în comuna Nicolae Bălcescu, unde am verificat stadiul lucrărilor pentru Centrul de sortare și numărare al Companiei RetuRo din regiunea Moldovei. Aici, au lucrat, din noiembrie și până astăzi, 180 de oameni care au construit această hală.

Aș aminti că SGR nu înseamnă doar un mediu mai curat, păduri sau ape mai curate, ci înseamnă și dezvoltare economică, locuri de muncă nou înființate. Ieri, am vizitat în comuna Răcăciuni, o fabrică de procesare a sticlei care va prelua ambalajele pe care le vom sorta și număra aici, la centru. Echipamentele acestea au costat peste 7 milioane de euro, iar aici vor lucra peste 150 de angajați, deci avem peste 150 de locuri de muncă verzi.

Mă aștept ca în următoarele săptămâni să colectăm PET-ul sau ambalajul cu numărul 1 miliard, pentru că am depășit pragul celor 500 milioane și cred că, în aproximativ șase săptămâni, vom depăși pragul de 1 miliard. Doresc să le mulțumesc colegilor din minister care lucrează zi și noapte la acest proiect, colegilor din Compania RetuRo, autorităților locale, tuturor celor care fac România mai curată și care ne demonstrează că, atunci când îți dorești cu adevărat să pui pe picioare proiecte mari pentru o țară, reușești” - a declarat Mircea Fechet.

Noua fabrică, aflată încă în construcție, se întinde pe o suprafață de 8052 mp în parcul logistic ELI Parks, din localitatea Nicolae Bălcescu, judeţul Bacău. Aceasta va fi echipată cu opt mașini industriale de sortat PET-uri și doze și alte patru echipamente pentru sortarea sticlei, având o capacitate totală de procesare ambalajelor de până la două milioane de PET-uri și recipiente metalice și aproximativ un milion de sticle pe zi.

De asemenea, fabrica din Bacău va fi dotată și cu două dispozitive de sortare optică cu o capacitate de 6 tone/oră și două prese de balotat cu o capacitate de producție de peste 130 de baloți pe zi.