„SCHIMBĂRILE CLIMATICE - Marile provocări, marile riscuri. Cât de pregătită este România astăzi?”

Data publicarii : 27 Aug 2024

Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet, a participat, la data de 20 august, la București, la Conferința Națională cu tema „SCHIMBĂRILE CLIMATICE - Marile provocări, marile riscuri. Cât de pregătită este România astăzi?”. Evenimentul a fost organizat în parteneriat de Administrația Națională de Meteorologie și Antena 3 CNN.

În cadrul conferinței, invitații au abordat teme de interes actual precum: impactul schimbărilor climatice asupra agriculturii românești, gestionarea riscurilor de calamitate și rolul asigurărilor împotriva calamităților pentru siguranța afacerilor și cea personală.

„În Europa, clima s-a încălzit cu aproape 1°C în ultimul secol, mai rapid decât media mondială, iar perioadele de secetă au devenit din ce în ce mai frecvente, cu preponderență în sudul continentului. Deşi fenomenele meteorologice singulare nu pot fi atribuite unei cauze unice, analizele statistice au arătat faptul că riscul apariţiei unor astfel de fenomene a crescut deja considerabil datorită schimbărilor climatice, conform ultimelor date și rapoartelor Comitetului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC)”, a precizat ministrul Mircea Fechet.

Personalități și experți din agricultură, energie, protecția mediului, meteorologie și hidrologie dar și decidenții care pot acționa rapid au analizat care sunt soluțiile necesare pentru identificarea riscurilor majore generate de schimbările climatice și găsirea de soluții pentru a face față cât mai bine acestor provocări. Subiectul principal al dezbaterilor s-a axat pe impactul schimbărilor climatice asupra celor mai vulnerabile sectoare ale economiei, asupra populației și protecției mediului înconjurător.

”Agricultura și silvicultura sunt foarte expuse impactului creșterii temperaturilor medii globale; fluctuațiile tot mai mari ale anotimpurilor perturbă ciclurile agricole, iar schimbările regimurilor de precipitații și fenomenele meteorologice extreme, cum ar fi valurile de căldură, secetele, furtunile și inundațiile cauzează provocări considerabile asupra culturilor. Un lucru e cert: România este afectată de schimbări climatice, la fel cum întreaga Europă este mai afectată decât celelalte regiuni de aceste schimbări climatice pe care le resimțim fiecare dintre noi. Agricultura, fără îndoială, este cel mai dependent domeniu de vreme și seceta prelungită, lipsa precipitațiilor și fenomenele meteo extreme afectează în primul rând agricultura, însă trebuie să nu uităm că România trebuie să-și asigure pe de-o parte independența alimentară, dar în același timp trebuie să ne gândim și la siguranța energetică și la celelalte sectoare”, a mai afirmat ministrul.

Mesajul colectiv transmis de participanții la dezbaterile din cadrul conferinței este că trebuie să fim pregătiți deoarece schimbările climatice sunt amenințări din ce în ce mai mari şi ne pot schimba radical viața.