Ministrul Mircea Fechet, în vizită la Staţia de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului din Craiova

Data publicarii : 27 Aug 2024

Staţia de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (laborator) din Craiova a fost vizitată, la data de 19 august 2024, de ministrul mediului, apelor și pădurilor Mircea Fechet, Eugen Ioan Cozma, vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Protecția Mediului și de Monica Mateescu, director executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Dolj.

Pe teritoriul României, supravegherea sistematică a radioactivității mediului a fost inițiată în anul 1962, când a fost creată Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM).

RNSRM este formată din 37 de Staţii de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (laboratoare), 88 de staţii automate de monitorizare a debitului dozei gama absorbite în aer și Laboratorul Național de Referință Radioactivitate (coordonatorul din punct de vedere tehnic, științific și medodologic al rețelei).

„Radioactivitatea mediului din România este permanent monitorizată de Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului, atât prin intermediul stațiilor automate de monitorizare a dozei gama, cât și prin analize de laborator. Suntem în permanentă alertă și orice modificare a valorilor întregistrate este comunicată în timp real”, a precizat ministrul mediului, apelor și pădurilor.

Supravegherea radioactivității include: monitorizarea radioactivității mediului prin analize imediate, de screening, în scopul depistării rapide a unor creșteri semnificative a radioactivității; determinarea radioactivității artificiale, beta globale, prin remăsurarea probelor după 5 zile de la prelevare; determinarea radioactivității descendenților radonului și toronului, în scopul interpretării corecte a rezultatelor măsurătorilor imediate și la evaluarea radioactivității naturale, respectiv analize beta şi gama spectrometrice.

La nivelul Europei, Comisia Europeană a instituit un sistem de avertizare/alarmare în timp real, EURDEP. Raportarea către CE a datelor de radioactivitate monitorizate de reţeaua proprie a fiecărei ţări este o obligaţie stabilită prin articolul 35 din Tratatul EURATOM. Datele de screening produse de RNSRM sunt raportate permanent pe această platformă, iar datele provenite de la analizele întârziate sunt raportate către baza de date a CE (REMdb), sub forma raportului anual de ţară.