Ministrul Mircea Fechet a participat la Forumul Internațional „Uniți pentru Natură. Agenda pentru Ucraina”

Data publicarii : 01 Feb 2024

COMUNICAT DE PRESĂ                                                                               București, 31 ianuarie 2024

Ministrul Mircea Fechet a participat, astăzi, la Forumul Internațional „Uniți pentru Natură. Agenda pentru Ucraina”, care s-a desfășurat, la Kiev, Ucraina. Din delegația României a făcut parte și secretarul de stat Ionuț-Sorin Banciu.

Printre temele abordate în cadrul forumului s-au regăsit: provocări în procesul de negociere a aderării Ucrainei la UE în cadrul clusterului verde, politica climatică și finanțarea tranziției ecologice în Ucraina, resurse naturale și biodiversitate, reforma gestionării deșeurilor ca bază pentru introducerea unei economii circulare, digitalizarea mediului.

Totodată, în cadrul reuniunii a fost a analizat impactul conflictului cu Rusia asupra situației schimbărilor climatice, dar și realizările Ucrainei în drumul său către transformarea ecologică și ce pași ar trebui să urmeze, proiectele sale de mediu din 2024.

În cadrul intervenției sale din panelul „Provocări în procesul de negociere ale aderării Ucrainei la UE în clusterul verde”, demnitarul român a subliniat relațiile strânse cu omologul său ucrainean și susținerea acordată de România țării vecine:  „La ultima reuniune a Consiliului European,  a fost dat un semn politic puternic pentru sprijinul neclintit al Uniunii pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Decizia de a deschide negocierile de aderare cu Ucraina și Moldova a marcat cu siguranță un punct semnificativ în istoria și succesul familiei noastre europene. În acest context, vă rugăm să primiți asigurarea că România sprijină pe deplin calea europeană a Ucrainei. Pe de altă parte, vorbind din perspectiva trecerii prin aceeași procedură în urmă cu câțiva ani, trebuie să aveți în vedere că toate eforturile pentru aderare trebuie să se bazeze pe reforme continue și asumarea tuturor valorilor europene. Capitolul de mediu va fi, cu siguranță, unul dintre cele mai provocatoare, în contextul în care ocupă un loc central în procesul de elaborare a politicilor UE.”

De asemenea, ministrul Mircea Fechet a asigurat oficialitățile ucrainiene de „sprijinul pe care ministerul pe care îl conduc îl va oferi colegilor noștri ucraineni în schimbul de cunoștințe, expertiză tehnică sau cursuri de formare pentru aderarea la UE în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe.”

La Forumul Internațional „Uniți pentru Natură. Agenda pentru Ucraina” au fost prezenți, de asemenea, Denys Shmyhal, premierul Ucrainei, Ruslan Strilets, ministrul Protecției Mediului și Resurselor Naturale al Ucrainei, Iordanca-Rodica Iordanov, ministrul mediului din Republica Moldova, Julian Popov, ministrul bulgar al Mediului și Virginijus Sinkevičius, Comisarul UE pentru Mediu, Oceane și Pescuit, care a avut o intervenție prin videocall.

Direcția Comunicare