MMAP, cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, a organizat, la 2 septembrie, la Cluj-Napoca, expoziția de prezentare a ecoinsulelor digitalizate, eveniment la care au participat companii de profil ce comercializează echipamente și tehnologii inteligente în domeniul gestiunii deșeurilor.
„Cifrele ne arată că până în anul 2030, 70% din populația României va locui în orașe, față de ziua de azi când 55% dintre cetățeni trăiesc în mediul urban. Asta înseamnă că direcția este clară: trebuie să gândim orașele într-un mod verde și sustenabil. Astăzi, la Cluj Napoca, am prezentat în cadrul ședinței Comitetului Director al Asociației Municipiilor din România programele care oferă sprijin nerambursabil în domeniul gestionării deșeurilor municipalităților sau asociațiilor de dezvoltare comunitară înființate de acestea. Astfel, se pot înființa centre de colectare cu aport voluntar și se pot construi insule ecologice digitalizate din PNRR”, a declarat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos.
Insula ecologică este compusă dintr-un un set de containere sub sau supraterane, protejate antivandalism și împotriva accesului neautorizat, digitalizate pentru acces cu card pentru persoanele fizice arondate, modul GSM pentru transmisie date, bază de date privind beneficiarii serviciului și interfață de facturare pentru toate UAT-urile beneficiare. Fiecare insulă ecologică va deservi în medie 200 de locuitori/apartamente.
Pentru construirea de insule ecologice digitalizate, PNRR are un buget de 200,1 mil. Euro.
,,România trebuie să treacă la un nou mod de gândire în ceea ce privește managmentul deșeurilor: fiecare trebuie să plătească pentru cantitatea de deșeuri pe care o produce", a declarat ministrul Tánczos Barna.
De asemenea, demnitarul a amintit de lansarea în consultare publică a celor două ghiduri pentru investiții din cadrul Componentei Managementul deșeurilor din PNRR.