COMUNICAT DE PRESĂ
Executivul a aprobat astăzi, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Acordul pentru punerea în aplicare a prevederilor Convenției Espoo. Acordul între Guvernul României și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei pentru punerea în aplicare a prevederilor Convenției privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontalier a fost semnat de ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos, și de Ruslan Strilets, ministrul Protecției Mediului și Resurselor Naturale al Ucrainei, în luna noiembrie a anului trecut, la București.
Convenția privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontalier (Convenția Espoo) a fost elaborată sub egida Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite (UNECE) și adoptată în localitatea Espoo, Finlanda, la 25 februarie 1991, intrând în vigoare la 10 septembrie 1997. România a ratificat Convenția la 29 martie 2001 (Legea nr. 22/2001).
„Acest acord va sta la baza colaborării noastre transfrontaliere în toate proiectele, mai ales în zonele sensibile pe care le gestionăm împreună. Totodată, vom lucra pentru protejarea acestor arii deosebit de valoroase și, în același timp, vom ajuta ministerele de resort să facă investiții, să dezvolte proiecte în aceste zone, cu respectarea principiilor europene și a celor de protejarea mediului. Sprijinul pe care ni-l oferim reciproc în reconstruirea habitatelor este esențial pentru protejarea biodiversității”, a declarat ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos.
După intrarea în vigoare, Acordul va asigura îndeplinirea obligațiilor ce revin României și Ucrainei în cadrul Convenției de la Espoo, îmbunătățirea cooperării cu Ucraina în domeniul protecției mediului, precum și facilitarea realizării proiectelor majore necesare pentru asigurarea în perioada următoare a resurselor energetice în această parte a Europei. În plus, intrarea în vigoare a Acordului va reprezenta un model de cooperare ce va putea fi propus și celorlalte state vecine, fie prin încheierea unor acorduri bilaterale similare, fie prin revizuirea Acordului de la București, din 2008.
Textul final al acestui acord a fost convenit în luna septembrie a anului trecut și reprezintă rezultatul unor eforturi susținute a experților din Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și din Ministerul Afacerilor Externe.
Potrivit acordului aprobat, va fi instituită o Comisie comună privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontalier, formată din câte patru membri pentru fiecare parte. Din partea română în această Comisie vor fi numiți specialiști în domeniul evaluării impactului asupra mediului, precum și al aspectelor transfrontaliere.
Direcția Comunicare