Guvernul a adoptat astăzi nota de fundamentare prin care va fi realizat cadastrul apelor, prin Planul Național de Redresare și Reziliență

Data publicarii : 13 Sep 2024

COMUNICAT DE PRESĂ                                                                              București,  11 septembrie 2024

La propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Guvernul a adoptat astăzi HG-ul pentru aprobarea Notei de fundamentare privind necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor de investiții aferente proiectului „Realizarea cadastrului apelor”. Acest proiect este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență 2020 – 2026, Componenta C1 – „Managementul Apei”, Investiția I6.

Valoarea contractului încheiat între Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Administrația Națională „Apele Române” este de 177.78 milioane lei, din care cheltuieli de investiții 177.19 milioane lei  și  595 mii lei  cheltuieli cu bunuri și servicii. Valoarea eligibilă din PNRR a proiectului este de 149.4 milioane lei (echivalentul a 30 milioane euro), iar valoarea TVA aferentă cheltuielilor eligibile din PNRR este de 28.38 milioane lei (echivalentul a 5.7 milioane euro).

„Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor, prin Administrația Națională “Apele Române”, depune eforturi constante pentru îmbunătățirea monitorizării lucrărilor de infrastructură din domeniul gospodăririi apelor, scurtarea timpilor de intervenție în cazul declanșării situațiilor de urgență cauzate de inundații, poluări și accidente la lucrările hidrotehnice. Acest proiect reprezintă un pas important pentru realizarea rapidă și performantă a cadastrului apelor, întrucât întabularea albiilor minore ale cursurilor de apă realizată cu mijloace clasice, prin măsurători topografice în teren, este extrem de costisitoare și îndelungată”, a precizat ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet.

Prin acest proiect vor fi utilizate mijloace moderne care să permită delimitarea rapidă a albiilor minore pentru aproximativ 70% din lungimea cursurilor de apă, utilizând tehnici de interpretare și prelucrare a Modelului digital al terenului - D.T.M./Modelului digital al suprafeței - D.S.M., imaginilor ortofoto sau a informațiilor satelitare disponibile la nivel mondial și european.

Cadastrul apelor va fi elaborat și operaționalizat prin: achiziționarea unui model digital de teren (D.T.M.)/ model digital de suprafață (D.S.M.) la nivel național, bazat pe informații satelitare, care va fi pus la dispoziția tuturor autorităților de stat; dezvoltarea de software pentru determinarea modificării albiei râurilor (procesul de eroziune/sedimentare), monitorizarea extracției de pietriș și potențialul de alunecare a solului în zonele cu baraje și lacuri de acumulare; digitizarea și delimitarea semiautomată a albiilor minore ale cursurilor de apă pe baza imaginilor ortofoto D.T.M./D.S.M. și a imaginilor satelitare.

Legea apelor nr.107/1996 a fost modificată și completată prin Legea nr. 122/2020, permițând prin articolul 35 delimitarea albiilor minore prin vectorizare, utilizând diferite informații disponibile și procese semiautomate și înscrierea provizorie în cartea funciară.

Direcția Comunicare