31 octombrie 2024 - Ziua Internațională a Mării Negre

Data publicarii : 31 Oct 2024

An de an, la 31 octombrie, sărbătorim Ziua Internațională a Mării Negre, subliniind, astfel, importanța deosebită pe care o are acest ecosistem, ca sursă de viață și ca resursă pentru activitățile maritime.

La 31 octombrie 1996, la Istanbul, a fost semnat primul Plan Strategic de Acțiune pentru Reabilitarea și Protecția Mării Negre, document ce asigură implementarea prevederilor Convenției pentru protecția Mării Negre împotriva poluării, semnată în 1992, la București, convenție cunoscută și sub numele de Convenția de la București.

Astfel, prin semnarea acestor documente, țările riverane Mării Negre s-au angajat să depună toate eforturile pentru protecția ecosistemului marin și pentru o dezvoltare durabilă a regiunii care să lase generațiilor viitoare o mare sănătoasă și curată.

Convenția de la București reprezintă cadrul instituțional legal care permite  celor 6 state riverane să adopte și să implementeze măsuri adecvate și coordonate pentru protecția și conservarea ecosistemului marin Marea Neagră.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor reprezintă România ca Parte Semnatară a Convenției, fapt pentru care are obligația de a pune în aplicare Planul Strategic de Acțiune pentru Marea Neagră, instrument de lucru şi de cooperare la nivel regional. Ca urmare, susține financiar programul național de monitorizare  integrată a componentelor biologice, a factorilor fizico-chimici și al compartimentelor hidrogeomorfologice -apă și sediment- al Mării Negre. Rezultate obținute în procesul de monitorizare asigură suportul tehnic pentru fundamentarea deciziilor, la nivel național și regional ce urmăresc îmbunătățirea stării ecologice a Mării Negre.

Pe de altă parte, trebuie subliniat că Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor asigură îndeplinirea obligațiilor României ca stat membru UE, fiind responsabil de elaborarea Strategiei Naționale pentru Marea Neagră în conformitatea cu cerințele Directivei Cadru Strategia pentru mediul marin al cărui obiectiv este atingerea stării ecologice bune a mediului marin în toate cele 4 regiuni marine ale UE, inclusiv regiunea Marea Neagră. Considerăm că obiectivul directivei se pliază perfect pe cerințele Convenției pentru protecția Mării Negre împotriva poluării (Convenția de la București), respectiv protecția şi conservarea Mării Negre.

Trebuie să subliniem faptul că Marea Neagră nu reprezintă numai un ecosistem care susține viața acvatică ci și o zonă foarte importantă pentru dezvoltarea unor activități economice, cum este pescuitul, turismul, transportul și extragerea resurselor energetice.

Pentru dezvoltarea durabilă a regiunii marine Marea Neagră, respectiv ”Creșterea albastră” este obligatoriu ca factorii interesați să implementeze măsurile care asigură protecția mediului marin, care este suportul activităților maritime.

 

Având în vedere aceste deziderate, atingerea stării ecologice bune a mediului marin și dezvoltarea durabilă a regiunii marine Marea Neagră, a fost aprobată Hotărârea Guvernului 79/2024 pentru modificarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 432/2020 privind aprobarea Programului de măsuri pentru atingerea stării ecologice bune a regiunii marine Marea Neagră, protecția și conservarea biodiversității marine, reducerea și/sau eliminarea poluării cu substanțe periculoase, nitrați, deșeuri marine inclusiv plastic.

Datele rezultate din monitorizarea ecosistemului marin arătă o ușoară îmbunătățire a stării ecologice a acestuia, dar acesta rămâne încă într-un echilibru fragil, fapt pentru care este vulnerabil la persistenţa impactului antropic, la accidentele ecologice, şi la efectele schimbărilor climatice globale.

Ca urmare, atingerea stării ecologice bune a regiunii marine Marea Neagră presupune eforturi conjugate din partea tuturor factorilor interesați atât la nivel național, cât și la nivel regional. La nivel național, așteptăm ca toți actorii implicați în activitățile maritime (autorități centrale, locale, sectorul economic, institute de cercetare, ONG-uri) să implementeze măsurile de protecție ce contribuie la atingerea stării ecologice bune a Mării Negre, conform Hotărârea Guvernului 79/2024 pentru modificarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 432/2020 privind aprobarea Programului de măsuri pentru atingerea stării ecologice bune a regiunii marine Marea Neagră.(aflată pe site-ul MMAP, secțiunea Marea Neagră, legislație).

La nivel regional există un dialog permanent cu Bulgaria pentru coordonarea comună a activităților de implementare a Strategiei Comune U.E pentru Marea Neagră, având în vedere faptul că suntem State Membre cu obligații în punerea în aplicare a Directivei Cadru Strategia pentru mediul marin.

Numai împreună vom reuși să avem o mare curată și albastră.

La multi ani Marea Neagră! Să o păstrăm sănătoasă și curată!

Happy Black Sea Day ! Keep the Black Sea healthy and blue!