Un nou instrument împotriva tăierilor ilegale de păduri

Data publicarii : 01 Feb 2023

Contravențiile silvice vor fi înregistrate într-o platformă informatică și vor putea fi urmărite în timp real de toate organele de poliție și control.

 Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos, a prezentat, la 13 ianuarie 2023, la Brașov, noua componentă a sistemului de trasabilitate a lemnului, denumit SUMAL Contravenții – SNEICS.

„Împreună cu reprezentanții Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), cei ai Poliției Române, ai Jandarmeriei și ai Gărzii Forestiere am discutat despre instrucțiunile de utilizare, rolul fiecărui organ de control și procedurile prin care datele despre contravențiile silvice vor trebui înregistrate în noua platformă, pentru ca aceasta să poată fi  operaționalizată cât mai curând”, a spus ministrul.

 Toate procesele verbale de constatare a contravențiilor silvice, procesele verbale de confiscare și alte documente rezultate în urma controalelor vor fi introduse în această evidență unică, accesibilă de către fiecare structură de control, fie că este vorba de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, gărzile forestiere, poliție, jandarmerie sau personalul silvic cu rol de control din cadrul ocoalelor silvice.

„Eficientizăm, astfel, eforturile autorităților în combaterea tăierilor ilegale de păduri. Creăm, în același timp, bazele implementării unui cazier silvic, inclusiv posibilitatea implementării unui sistem similar cu punctele de amendă din Codul Rutier”, a mai adăugat ministrul Barna Tánczos.

Astfel, SUMAL 2.0 va deveni nu doar cel mai complex sistem de urmărire a transportului de lemn, ci va include și o evidență unică a celor care încalcă legea în acest domeniu.