Ministrul Tánczos Barna a participat, la 18 ianuarie, la evenimentul aniversar dedicat împlinirii a 25 de ani de activitate în România a Consiliului Investitorilor Străini (FIC)

Data publicarii : 01 Feb 2023

„Modul în care gândim investițiile, activitatea noastră zilnică, modul în care vedem în perspectivă este foarte important. Crește în permanență presiunea asupra investitorilor în legătură cu tehnologiile folosite. Crește presiunea asupra guvernelor și a ministerelor care trebuie să promoveze politici, directive, regulamente care să protejeze mediul.

În România, Mediul nu este un minister care să beneficieze încă de o atenție suficient de mare, dar în ultima vreme, investițiile cresc exponențial. Ne sprijină și ne ajută foarte mult PNRR care vine cu regula de verde și digital. Verde înseamnă să avem grijă, digital - să reducem pe termen lung impactul activității noastre asupra mediului.

Este recomandarea noastră către toate firmele care vin în România, care investesc în această țară, să aducă tehnologii prietenoase cu mediul, să utilizeze fondurile puse la dispoziție prin PNRR pentru a reduce impactul asupra mediului în toate domeniile, inclusiv în cel al producerii energiei electrice. Prezentul este mai important decât viitorul pe termen lung, așa că singura soluție pentru Planetă este reducerea emisiilor de carbon.

Mulțumim pentru know-how-ul adus în România, pentru modul în care investițiile străine și investitorii străini ne arată adesea drumul către o economie modernă digitalizată, către tehnologie nouă și impact redus asupra mediului” – a subliniat ministrul în intervenția sa.

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) este asociația care îi aduce împreună pe cei mai importanți investitori cu capital străin din România, aproximativ 120 dintre cele mai mari companii din țară, cu o cifră de afaceri cumulată care reprezintă o cincime din produsul intern brut și care au o contribuție semnificativă la bugetul de stat. În cei peste 25 ani de la înființarea organizației, companiile membre FIC au susținut întotdeauna importanța dialogului între comunitatea de afaceri și autorități.

FIC a organizat în data de 8 noiembrie 2022 un eveniment de prezentare a analizei în domeniul deșeurilor, temele principale fiind obiectivele de gestionare a deșeurilor, răspunderea individuală, transparența și trasabilitatea sistemului, acceptarea deșeurilor la reciclare și încetarea statutului de deșeu, dezvoltarea infrastructurii și unificarea sistemelor de raportare.

FIC a subliniat atunci necesitatea asigurării unui cadru clar, coerent, previzibil și echitabil în domeniul gestionării deșeurilor, pentru a permite tuturor actorilor să întreprindă acțiunile necesare pentru conformarea cu cerințele legale în domeniu.

Angajamentul asumat de FIC în cadrul evenimentului presupunea continuarea organizării discuțiilor tematice cu instituțiile din domeniu sub umbrela proiectului Va Urma (www.vaurma.ro): Îmbunătățirea sistemului gestionării deșeurilor (colectare, valorificare, reciclare), în urma unei consultări extinse cu toți actorii implicați pe flux.