Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos, a anunțat astăzi lansarea noii aplicații pentru mobil de monitorizare a calității aerului – Calitate Aer

Data publicarii : 04 Oct 2022

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

                         București, 4 octombrie 2022

 

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos, a susținut astăzi o conferință de presă, care  a vut ca subiecte principale: lansarea noii aplicații pentru mobil de monitorizare a calității aerului – CalitateAer și prezentarea investițiilor pentru creșterea nivelului de cunoaștere în ceea ce privește monitorizarea calității aerului. CalitateAer este singura aplicație din România care conține date despre calitatea aerului, monitorizat în acord cu cerințele Comisiei Europene.

Aplicația lansată astăzi oferă informarea în timp real a populației cu privire la calitatea aerului pe teritoriul României. Datele din aplicație sunt disponibile 24 din 24 de ore și provin de la Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului, aflată în continuă dezvoltare.

Folosind funcțiile de căutare sau localizare, utilizatorii pot selecta din cele peste 160 de stații, plasate pe întreg teritoriul României, pentru a vizualiza informațiile despre datele de calitate a aerului, respectiv: valorile indicelui general și valorile indicilor specifici aferenți fiecărei stații de monitorizare, evoluția concentrației, pe ultimile 24h/săptămână/lună/an, pentru indicatorii monitorizați: particule în suspensie (PM10 și PM 2,5), dioxid/oxizi de azot (NO2 și NOx), dioxid de sulf (SO2),  ozon (O3).

Programul este finanţat din Fondul de Mediu, pe baza unui contract de finanţare semnat între AFM şi Ministerul Mediului, şi are practic două loturi. Partea de software, aplicaţie dezvoltată pentru această monitorizare, şi Lotul 2 - partea de furnizare de analizoare şi de auto-laboratoare pentru a creşte acurateţea datelor şi în zonele unde au fost semnalate foarte multe probleme legate de calitatea aerului. Locaţiile au fost, astfel, stabilite mai ales în jurul Bucureştiului, Bucureşti şi Ilfov, în funcţie de hotspoturile, de punctele fierbinţi, acolo unde în trecut au fost foarte multe probleme cu calitatea aerului. Aplicaţia se numeşte CalitateAer, se poate descărca din App Store şi din Google Play şi se poate instala pe telefon, fără nicio problemă. Prin această aplicaţie se pot urmări cele 162 de staţii din ţară”, a precizat ministrul Barna Tánczos.

Totodată, aplicația Calitate Aer pune la dispoziția publicului posibilitatea de a primi notificări cu privire la calitatea aerului din cel mai apropiat punct de monitorizare sau oricare alt punct selectat ca favorit și, totodată, aceasta prezintă recomandări pentru fiecare situație privind calitatea aerului, de la ”BUN” la ”EXTREM DE RĂU”. Utilizatorii aplicației pot să verifice calitatea aerului pentru diferite intervale de timp și pot selecta o stație preferată.

De asemenea, în vederea extinderii Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA), au fost achiziţionate 11 analizoare în stații de monitorizare a calității aerului existente (4 în județul Iași, 3 în județul Cluj, 1 în județul Brașov, 1 în județul Dolj, 1 în municipiul București și 1 în județul Ilfov) şi alte 19 pentru zona Bucureşti-Ilfov (13 în municipiul București și 6 județul Ilfov din care 2 în orașul Voluntari, 1 în orașul Buftea, 1 în orașul Otopeni, 1 în comuna Glina, 1 în comuna Vidra (sat Sintești) în amplasamente noi. Cele 11 analizoare sunt funcționale încă din luna februarie a anului 2022, cu excepția celui din municipiul București, funcțional începând cu luna aprilie 2022, respectiv a celui din județul Ilfov, care este în curs de branșare la rețeaua de energie electrică.

Din cele 19 analizoare amplasate în locații noi din municipiul București și județul Ilfov, 10 evaluează influența traficului asupra calității aerului (stații de tip trafic) și 9 evaluează influența „așezărilor umane" asupra calității aerului (stații de tip fond urban). Din aceste 19 analizoare, până în prezent au fost puse în funcțiune 9, iar celelalte 10 analizoare sunt în curs de branșare la rețeaua de energie electrică.

De asemenea, demnitarul a adăugat că, în Lotul 2 din contract au fost achiziționate patru autolaboratoare echipate cu aparatură necesară pentru monitorizare şi analiză a calităţii aerului.

„Acestea sunt date în folosinţa APM-urilor judeţene la Bacău, Braşov, Bucureşti şi Iaşi. Oraşele au fost alese în funcţie de acele probleme cu calitatea aerului care sunt oficializate, să spun aşa, prin infringementul la adresa României pe calitatea aerului, pe cele cinci oraşe mari: Bucureşti, Iaşi, Braşov, Timişoara şi Cluj. În paralel, avem un proiect finanţat prin POIM pentru o dotare a Gărzii de Mediu cu aparatură similară, astfel încât atât auto-laboratoarele, cât şi capacitatea noastră de a monitoriza prin instalaţie mobilă calitatea aerului să fie dezvoltate. Acest proiect finanţat prin POIM este în fază de procedură de achiziţie publică. S-a finalizat caietul de sarcini, în zilele următoare va fi încărcată licitaţia în SEAP şi acolo vorbim de o sumă de peste 50 de milioane de lei, sumă care va finanţa practic această reţea mobilă de monitorizare a calităţii aerului. Acolo avem şi drone, avem şi laboratoare mobile similare cu cele pe care le-am cumpărat deja".

În prezent, în România, calitatea aerului este monitorizată cu 162 de staţii de măsurare, care fac parte din Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA) şi furnizează, în timp real, Comisiei Europene (CE), informaţii pe această temă.