Ministrul Barna Tánczos a participat la sărbătorirea Zilei Mondiale pentru Combaterea Deșertificării și a Secetei

Data publicarii : 23 Jun 2022

Ministrul Tánczos Barna a participat, la 17 iunie, la conferința „Schimbările climatice, prioritate zero la nivel european. Ce face România?”, organizată de Administrația Națională de Meteorologie, cu prilejul sărbătoririi Zilei Mondiale pentru Combaterea Deșertificării și a Secetei. 
 „Trebuie să înțelegem cu toții că echilibrul în natură este fragil, iar în condiții meteorologice nefavorabile, acesta este și mai sensibil. Aceste transformări nu se întâmplă doar în natură, în afara satelor sau în afara orașelor. De exemplu,  Bucureștiul are o creștere anuală a temperaturii medii de peste 2 grade Celsius, Viena este la peste 3 grade. Odată cu creșterea temperaturii medii, crește și costul răcirii aerului din locuințe. Exemplele demonstrează că lucrurile nu se vor întâmpla în timp, în zeci, în sute de ani, se întamplă anual, sub ochii noștri. Însă avem suficienți bani pentru a schimba cursul acestei istorii, avem suficiente fonduri pentru a schimba tendința reducerii suprafețelor forestiere în județele deficitare și putem restabili echilibre. Avem fonduri pentru a restabili și restaura habitate prin Planul Național de Redresare și Reziliență: dispundem de peste 100 de milioane de euro cu această destinație, avem 600 de milioane de euro pentru a înființa 57.000 hectare forestiere și avem un program care poate să susțină eficient lupta împotriva schimbărilor climatice. Vom opri acest fenomen al deșertificării, printr-o colaborare strânsă cu Ministerul Agriculturii, prin plantări de păduri, prin rețelele de irigații și prin utilizarea rațională a resursei – apă”, a declarat ministrul Barna Tánczos.
În acest an, conferința  organizată de Convenția Națiunilor Unite pentru Combaterea Deșertificării (UNCCD) are ca motto-ul: „Să ne unim eforturile pentru diminuarea efectelor secetei”. 

Alături de ministrul mediului, apelor și pădurilor, la eveniment au participat Alexandra Bocșe, consilier de stat din cadrul Departamentului Climă și Sustenabilitate al Administrației Prezidențiale,  Adrian Ionut Chesnoiu, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Elena Mateescu, director general al Administrației Naționale de Meteorologie, precum și alți reprezentanți ai instituțiilor de profil.