Întâlnire de lucru cu Virginijus Sinkevičius, comisarul european responsabil pentru mediu, oceane și pescuit

Data publicarii : 06 May 2022

Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Tánczos Barna, a avut, la 12 aprilie, o întâlnire de lucru cu Virginijus Sinkevičius, comisarul european responsabil pentru mediu, oceane și pescuit. La întâlnirea care a avut loc la sediul MMAP au participat secretarii de stat Sorin Ionuț Banciu și Róbert Szép, precum și reprezentanții Federației „Coaliția Natura 2000”.

Au fost discutate stadiile de soluționare ale procedurilor de infringement din domeniul mediului deschise la adresa României, precum și pașii pe care țara noastră trebuie să îi urmeze, pentru a închide aceste proceduri.

În prima parte a întâlnirii, ministrul a prezentat progresele înregistrate în combaterea tăierilor ilegale, odată cu implementarea sistemului informatic de monitorizare a trasabilității lemnului – SUMAL 2.0. „Am început discuțiile cu pădurile, cu exploatarea ilegală și tăierile ilegale, pe care România le va opri prin măsurile luate în 2021 și 2022, în acest sens. A fost o discuție detaliată, aplicată, despre toate măsurile pe care le-am luat pentru a proteja pădurile din rețeaua Natura 2000, din parcurile naturale și din parcurile naționale. Am prezentat un studiu de caz din Parcul Național Domogled – Valea Cernei, am făcut o analiză detaliată cu privire la deteriorarea anumitor zone și am agreat un calendar în care vom extinde aceste abordări la nivel național. Totodată, vom analiza la nivel național toate deteriorările de arii naturale iar până la sfârșitul anului vom face împreună cu Comisia și ONG-urile o listă de zone deteriorate pentru a le reabilita folosind banii din PNRR. Avem pregătită măsura de împădurire și, astfel, putem să prioritizăm refacerea acestor arii naturale”, a declarat ministrul Barna Tánczos, în marja întâlnirii.

Un alt subiect al discuției despre păduri s-a referit la dezvoltarea sistemului informatic SUMAL și integrarea acestuia cu monitorizarea prin intermediul imaginilor satelitare și a camerelor video: „Mi-am luat angajamentul ferm că vom folosi sumele prevăzute în PNRR pentru a  extinde aceste capacități de prevenție și reacție în SUMAL, prin imagini satelitare și camere video, care vor fi instalate în zone de risc”, a precizat ministrul.

La rândul său, comisarul Sinkevičius a apreciat progresele realizate de România în ceea ce privește întărirea capacității instituționale și a modificărilor legislative finalizate sau în curs de finalizare și a solicitat eforturi suplimentare pentru a respecta termenele agreate cu structurile Comisiei.

La finalul discuției despre păduri, cei doi oficiali au agreat un calendar de implementare până la finalul acestui an. „Sunt convins că acest dialog ajută foarte mult în înțelegerea fenomenului, înțelegerea pașilor și agrearea unui calendar comun, prin care să arătăm Comisiei că suportul politic este foarte puternic în acest domeniu și că România nu va face nici un pas înapoi în ceea ce privește oprirea tăierilor ilegale”, a spus ministrul mediului, apelor și pădurilor din România.

În cadrul întâlnirii au fost abordate și stadiile celorlalte proceduri de infringement care vizează țara noastră, printre care amintim închiderea depozitelor de deșeuri neconforme, calitatea aerului din marile aglomerări urbane, dezvoltarea rețelelor de apă și apă uzată, precum și managementul riscului la inundații.

Comisarul european a notat măsurile luate de România pentru a avansa în domeniul politicilor de mediu și a subliniat importanța implementării legislației europene.

Participanții au convenit ca specialiștii din cadrul MMAP și altor structuri ale administrației din România să lucreze îndeaproape cu serviciile Comisiei Europene, pe fiecare speță în parte, astfel încât termenele asumate să poată fi respectate. De asemenea, în cazul procedurilor cu o componentă investițională majoră, au fost identificate sursele de finanțare pentru începerea lucrărilor și a fost agreată intenția de a identifica fonduri suplimentare, la nivel național și european.