
Cea de a 5-a reuniune a Comitetului Director al Proiectului SAFETY4TMF
Cea de a 5-a reuniune a Comitetului Director al Proiectulu SAFETY4TMF
Comitetul Director al Proiectului „Activități coordonate de prevenire și gestionare a dezastrelor asociate depozitelor de deşeuri miniere (TMF) de către autorități, municipalități și alţi factori interesaţi pentru soluții de reducere a riscurilor și hazardurilor transnaționale SAFETY4TMF” s-a reunit la data de 2 iunie 2025.
Reprezentanții partenerilor din cadrul SAFETY4TMF s-au întâlnit online pentru a analiza progresele actuale ale implementării și pentru a planifica următorii pași în cadrul proiectului.
La începutul întâlnirii Comitetului Director al proiectului, partenerii au fost informați în legătură cu actualizarea consorțiului partenerilor la proiect, după cum urmează: Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova s-a confruntat cu provocări majore în desfășurarea activităților proiectului și îndeplinirea obligațiilor financiare și administrative, astfel încât a luat decizia de a se retrage din consorțiul proiectului. Retragerea partenerului din republica Moldova (PP8 – MDMoI) a fost aprobată oficial, prin votul celor prezenți. Proiectul SAFETY4TMF va continua cu 15 parteneri activi în proiect și 9 parteneri asociați în întreaga regiune a Dunării.
Puncte cheie discutate:
- Obiectivul specific 1 al proiectului: Cartografierea „ecosistemelor” de cooperare pe probleme privind iazurile miniere precum și politici şi proceduri de la nivel local până la macro-regional.
Pentru acest obiectiv a fost prezentat și analizat stadiul celor 5 livrabile.
Raportul privind analiza politicilor și a zonelor cu “goluri” privind siguranța iazurilor miniere în țările din bazinul Dunării va fi retransmis în perioada 3, după care se vor putea formula recomandări privind politicile la toate nivelurile.
- Obiectivul specific 2 al proiectului: Creșterea capacităților transnaţionale de îmbunătățire a siguranței și a capacității de management al dezastrelor asociate iazurilor miniere.
Pentru acest obiectiv a fost prezentat și analizat stadiul celor 5 livrabile.
S-a arătat că Planul de acțiune pentru armonizarea curriculei privind întărirea capacității în țările bazinului Dunării va avea caracterul unei foi de parcurs, care va ține seama de faptul că în zonă există o serie de aspecte comune, dar, în același timp, fiecare țară are de infruntat provocări specifice.
- Obiectivul specific 3 al proiectului: Inovaţii în procesele şi procedurile privind siguranţa iazurilor miniere și testarea aplicabilității și relevanței pentru bazinul hidrografic al fluviului Dunărea.
Pentru acest obiectiv a fost prezentat stadiul pregătirii exercițiilor Pilot.
Au fost propuse date ale vizitelor în teren și au fost identificați partenerii care si-au exprimat interesul față de participarea la exercițiile pilot.
S-a făcut o prezentare a conținutului exercițiilor care vor fi organizate în fiecare Pilot selectat, termenii pentru finalizarea exercițiilor, manualele/ghidurile acestora, precum și responsabilii.
La finalul Comitetului Director al proiectului SAFETY4TMF, liderul de proiect a prezentat o informare cu privire la aspectele finaciare.
Informații suplimentare:
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor are în implementare proiectul „Coordinated prevention and disaster management activities on Tailings Management Facilities by authorities, municipalities and other stakeholders for solutions reducing transnational risks and hazards – SAFETY4TMF”/”(Activități coordonate de prevenire și gestionare a dezastrelor asociate depozitelor de deşeuri miniere (TMF) de către autorități, municipalități și alţi factori interesaţi pentru soluții de reducere a riscurilor și hazardurilor transnaționale – SAFETY4TM”F)- Cod DRP 0200484.
Proiectul este finanțat prin Programul pentru Regiunea Dunărea 2021-2027 și are o perioadă de implementare de 30 de luni, respectiv 1 ianuarie 2024-30 iunie 2026.
Coordonarea proiectului, în calitate de lider, este asigurată de Ministerul Administrației Publice și Dezvoltării Regionale din Ungaria, iar Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor are calitatea de partener.
Bugetul total al proiectului este de 2.351.588 euro, din care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor are alocat un buget de 91.289,5 euro.