Astăzi, împreună cu întreaga comunitate internațională, sărbătorim Ziua Mondială a Mediului. Aflată la cea de-a 44 ediție anul acesta, sărbătoarea a crescut de la an la an, devenind una dintre cele mai importante platforme de comunicare a temelor de mediu și fiind celebrată de milioane de oameni, în peste 100 de țări.
În fiecare an, pe 5 iunie, Organizația Națiunilor Unite propune o temă-cheie asupra căreia dorește să atragă atenția locuitorilor planetei noastre. În 2018, ONU face un apel global pentru a susține lupta împotriva poluării cu plastic. Asta pentru că, anual, la nivel planetar, peste 8 milioane de tone de plastic pătrund în oceanele noastre, distrugând întregi ecosisteme și punând în pericol viața animalelor și a oamenilor, deopotrivă.
Un sondaj realizat de Comisia Europeană la începutul acestui an arată că 87% dintre europeni sunt conștienți asupra pericolelor poluării cu plastic.
În România, anul acesta am trecut de la conștientizare și îngrijorare la acțiuni concrete: Am promovat legislația privind interzicerea comercializării pungilor din plastic începând cu 1 ianuarie 2019 și ne aflăm pe ultima sută de metri cu finalizarea instrumentelor economice ale economiei circulare, precum ”plătești pentru cât arunci” sau sistemul ”garanție-returnare”.
Însă adevărata schimbare trebuie să vină de la fiecare cetățean în parte, prin gesturi mici, efort minim, dar care contează atât de mult. Eu cred că astăzi, de Ziua Mediului, este o bună oportunitate ca fiecare dintre noi să ia o decizie pentru propriul viitor. Și mai cred că a trecut vremea reflecției și a venit momentul acțiunii!