În perioada 30 mai - 5 iunie 2015 s-a desfășurat la nivel european, prima Săptămână a Dezvoltării Durabile. În România s-au desfășurat 10 evenimente care au promovat dezvoltarea durabilă în diverse forme și care s-au încadrat în tema Zilei Mondiale a Mediului în 2015 – “Șapte miliarde de vise. O singură planetă. Să consumăm cu moderație. - Seven billion dreams. One planet. Consume with Care”.
Sărbătorirea anticipată a Zilei Mondiale a Mediului 2015
Organizator: Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor
Data și locația: 2 iunie 2015, Roaba de cultură- Parcul Herăstrău
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a sărbătorit Ziua Mondială a Mediului 2015 și toate acțiunile dedicate Săptămânii Mediului (2-5 iunie) sub egida ONU: "Șapte miliarde de vise, o sinugură planetă. Să consumăm cu moderație". Într-un decor de poveste, am sărbătorit în avans la un picnic ecologic cu multe surprize și premii speciale, eco-fashion și ateliere creative pentru copii.
Sursă poze eveniment: Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor
Ziua Internațională a Mediului 2015
Organizator: Agenția Națională pentru Protecția Mediului
Data și locația: 5 iunie 2015, Muzeul de Geologie
Agenda evenimentului a cuprins prezentări din partea organizatorilor privind importanța Zilei Mondiale a Mediului, în contextul necesității de a realiza o mai mare conștientizare a publicului larg și, în special, a tinerei generații. Manifestarea a cuprins o expoziţie de fotografii, reprezentând acțiunile ANPM și ale Agențiilor Judetene de Protecția Mediului, în cadrul proiectelor cu finanțare europeană, realizate de către specialiști din cadrul ANPM și APM-uri. In cadrul manifestării s-a mai desfasurat și o expoziţie de desene realizate de copiii care participă la cercuri artistice de specialitate, precum şi un atelier de creaţie dedicat copiilor. Expoziţia de desene reprezintă o viziune despre viitorul mediului, văzută prin ochii copiilor. In final, cele mai frumoase creaţii au fost premiate. Decernarea premiilor a fost facută de copii.
Sursă poze eveniment: Agenția Națională pentru Protecția Mediului
Clustere și dezvoltare durabilă
Organizator: Consorțiu de Clustere Transilvania
Data și locația: 2 iunie 2015, Sfântu Gheorghe
Optimizarea consumului de energie, reducerea emisiilor și a materialelor nefinite, asociată scăderii cantităților de deșeuri rezultate, aduc noi provocări.
Actorilor economici le revine un rol crucial în dezvoltarea de produse şi tehnologii de producţie care să minimizeze cantitatea de deşeuri generată. Produsul trebuie astfel proiectat încât impactul său asupra mediului să fie minim pe durata întregului ciclu de viaţă. Trebuie găsite soluţii pentru minimizarea cantităţii de deşeuri generate, facilitând reciclarea şi recuperarea lor.
Cooperarea dintre mediul cercetării și mediul de afaceri trebuie stimulată astfel încât să se găsească soluții pentru a minimiza cantitatea de deșeuri generate, facilitând reciclarea lor.
Clusterele sunt vectori importanți pentru competitivitatea și dezvoltarea durabilă.
Este necesar ca acțiunile, proiectele și planificarea acestor organizații să fie orientate nu numai către profitabilitate, ci și către echitate socială și protecția mediului.
La nivelul clusterelor este nevoie să ne reflectăm asupra următoarelor teme:
• cum putem stimula reciclarea și prevenirea pierderii materialelor valoroase;
• noile modele de afaceri, eco-designul cum ne poate îndrepta spre o lume cu zero deșeuri;
• cum putem reduce emisiile de gaze cu efect de seră
Sursă poze eveniment: Green Energy Innovative Biomass Cluster
Seminar privind Sustenabilitatea proiectelor Regio
Organizator: Agenția de Dezvoltare Regională București - Ilfov, Primăria Sectorului 2 și Institutul European din România
Data și locația: 2 iunie 2015 Primăria Sectorului 2, Strada Chiristigiilor nr.11, București
Printr-un parteneriat între Agenția de Dezvoltare Regională București-Ilfov, Primăria Sectorului 2 București și Institutul European din România a fost organizat un eveniment pentru promovarea unor proiecte finanțate prin Regio, care au vizat în special centre de plasament și reabilitarea unor școli.
De asemenea, în spiritul Zilei Internaționale a Copilului, au fost organizate o serie de concursuri și jocuri specifice copilăriei , la care au participat copiii din grădinițele și școlile de pe raza sectorului 2 și centrele de plasament ale DGASPC sector 2, la finalul acțiunii acordându-se premii.
Politica de coeziune economică, socială şi teritorială, prin obiectivele sale de reducere a disparităţilor între regiuni, contribuie la dezvoltarea durabilă a mediului antropic. În cadrul Axei 1 a Programului Operaţional Regional (Regio) – dezvoltarea centrelor urbane – prin POR 2007-2013 au fost finanţate proiecte care vizează reabilitarea parcurilor şi a spaţiilor verzi dintre blocuri (proiecte depuse de Primăriile sectorului 2, respectiv 6 ale Municipiului Bucureşti, Primăriile din Bragadiru, Buftea, Chitila etc). De asemenea, Primăria Sectorului 3 a depus proiecte pentru reabilitarea termică a unui număr de peste 150 de blocuri. Astfel, prin aceste proiecte se îmbunătăţesc condiţiile de locuire ale unui număr mare de cetăţeni, se diminuează consumul de combustibil utilizat pentru termoficare, creşte gradul de responsabilizare a cetăţenilor şi astfel se contribuie la protecţia mediului înconjurător.
Sursă poze eveniment: https://www.facebook.com/adrbi/posts/966779943362990 şi https://www.facebook.com/adrbi/posts/966786940028957
Caravana de promovare ,,Oportunități și provocări în implementarea proiectelor REGIO’’
Organizator: Asociația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Feminin
Data și locația : 3 iunie 2015 Strada Amman, Nr.36
Agenția de Dezvoltare Regională București –Ilfov și Asociația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Feminin au organizat o caravană de informare care face parte dintr-o serie de evenimente menite să promoveze proiecte finanțate prin Programul Operațional Regional- Regio și menite să dezvolte antreprenoriatului în rândul femeilor.
Proiectele finanţate prin POR urmăresc, printre altele:
• Îmbunătăţirea calităţii vieţii şi a înfăţişării oraşelor, precum şi creşterea rolului lor în regiune;
• Îmbunătăţirea accesibilităţii regiunilor prin dezvoltarea reţelelor de infrastructură − drumuri judeţene şi şosele de centură;
• Modernizarea serviciilor sociale: şcoli, clinici, servicii de intervenţie în situaţii de urgenţă etc.;
• Creşterea investiţiilor în afaceri, prin acordarea de sprijin microîntreprinderilor, îmbunătăţirea reţelei de utilităţi şi a infrastructurii de afaceri;
• Modernizarea şi reabilitarea infrastructurii turistice existente.
• Având în vedere caracterul orizontal al politicilor UE, acest eveniment este dedicat promovării egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi, atragerii femeilor în mediile de afaceri şi implicării acestora în acţiuni ce urmăresc dezvoltarea durabilă.
Sursă poze eveniment: https://www.facebook.com/adrbi/posts/966804703360514
Ziua Deschisă a Reciclării pentru Deșeurile de Echipamente Electrice și Electronice (WEEE)
Organizator: Ateliere Fără Frontiere
Data și locația : 5 iunie 2015 Ateliere Fără Frontiere Workshop
No. 105, Oltenitei, Bucuresti
Am sărbătorit ziua internatională a mediului, vineri, 05.06.2015 la Ateliere Fără Frontiere! Alături de Echipa Ecotic, am observat cum se pot reutiliza echipamentele IT uzate în sprijinul educației tării, cum se reciclează corect deșeurile electrice și electronice, și am muncit cot la cot cu angajații în inserție ai organizației, pentru a trăi o zi de muncă în sprijinul mediului și solidarității.
Sursă poze eveniment: Facebook Ateliere Fără Frontiere
Barca Verde - Reciclând pentru natură
Organizator: Poliția Locală Oradea
Data și locația : 16 mai- 5 iunie 2015, Râul Crișul Repede
Poliţia Locală Oradea a demarat un amplu proiect de colectare și reciclare a recipientelor din plastic de tip PET în vederea realizării unei ambarcaţiuni exclusiv din peturi, denumită „BARCA VERDE – RECICLĂM PENTRU NATURĂ”, care a fost lansată pe Crişul Repede pe data de 5 Iunie 2015 de Ziua Mondială a Mediului.
Astfel, în data de 27.04.2015, în cadrul Facultăţii de Construcţii și Arhitectură Oradea s-a ales proiectul viabil, ce a constat în construirea unei machete a unei ambarcaţiuni, care să ofere siguranţă şi rezistență pentru a susține un număr de 5- 6 persoane, o ambarcațiune făcută doar din PET-uri ce să militeze astfel pentru ape curate, fără pet-uri şi gunoaie.
De asemenea, în perioada 16.05.-31.05.2015, Poliţia Locală Oradea a invitat cadrele didactice să ia parte la acest proiect prin sprijinul preşcolarilor, şcolarilor şi elevilor de a colecta peturile.
Prin urmare, în acest proiect au fost implicate peste 40 de instituţii de învăţământ şi la crearea ambarcaţiuni au raspuns pozitiv peste 200 de voluntari.
Proiectul „BARCA VERDE – RECICLĂM PENTRU NATURĂ” se bucură de o campanie de informare a cetățenilor în scopul colectării și reciclării recipientelor din plastic, de tip PET necesare pentru realizarea ambarcațiunii, atât la nivel naţional, cât şi internaţional.
Sursă poze eveniment: www.oradea.ro
Workshopuri de Reciclare Creativă
Organizator: Ateliere Fără Frontiere
Data și locația: 6 iunie 2015, West Gate Business Center
Cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului Inconjurător, Renault Romania și Asociația “Ateliere Fără Frontiere” a organizat pe 6 iunie 2015 un eveniment pe tema celor 3 “R”: reducerea, reutilizarea și reciclarea deșeurilor, pe ințelesul copiilor.
Ca parte a unei colaborări îndelungate dintre Renault Romania și AFF și vizând implementarea practică a principiilor de economie circulară și dezvoltare durabilă, au fost organizate o serie de ateliere creative menite să le trezească curiozitatea celor mici și să invețe cum să reutilizeze o varietate de componente de DEEE-uri (deșeuri de echipamente electrice și electronice), dar și bannere și mesh-uri publicitare uzate pentru a-și crea singuri bijuterii, accesorii și alte obiecte utile sau decorative.
Atelierele au fost animate de echipa AFF și partenerii de la Reciclare Creativă, în vreme ce copiii angajaților Renault Romania au fost așteptati să dea o nouă viață deșeurilor, conform conceptului DIY (do it yourself).
Sursă poze eveniment: Facebook Ateliere Fără Frontiere
Leapșa Acțiunilor pentru Dezvoltare Durabilă
Organizator: Reper21
Data și locația: 2-5 iunie 2015, Facebook
Incurajez prieteniile cu minoritățile etnice și cu grupurile discriminate, cumpăr produse din întreprinderi sociale, reciclez deșeurile, consum mancare locală, folosesc hârtie reciclată, organizez activități educaționale în sfera DD la mine în scoala/comunitate, etc. Acestea sunt doar cateva lucruri pe care cineva le poate mentiona în cadrul Lepșei Acțiunilor pentru Dezvoltare Durabilă (DD).
Cum functionează?
Pe scurt, leapșa a încurajat participanții nominalizați să enumere 3 lucruri pe care le fac pentru a contribui la dezvoltarea durabilă. In 12 ore de la primirea lepsei, participanții au trebuit să confirme acceptarea acesteia și să distribuie pe Facebook lista cu cele 3 acțiuni pentru dezvoltare durabilă. In cadrul aceleiasi postări participantul va transmite leapșa către minim 3 persoane. Provocarea va fi adresata în felul următor: "X, Y, Z, spuneți 3 lucruri pe care le faceți pentru dezvoltarea durabilă! Invitați minim 3 prieteni să răspundă la aceeași întrebare!".
E timpul pentru ecoatitudine!
Organizator: Scoala Gimnazială Nr. 2 Videle, Teleorman
Data și locația: 5 Iunie 2015 11:00, Parc Videle
Cu ocazia Zilei Internationale a Mediului, 5 iunie 2015 , precum si in cadrul Saptamanii Europene a Dezvoltării Durabile, elevii Scolii Gimnaziale Nr. 2 Videle , Teleorman, au desfașurat o serie de activități pentru promovarea, la nivelul comunității, a unui comportament responsabil față de mediul inconjurator. In acest sens, s-a organizat o campanie de responsabilizare socială în spațiul public. Elevii au purtat costume realizate din materiale reciclabile, au participat la un marș în parcul orășenesc, au prezentat o scenetă în spațiul public, au distribuit afișe, flyere, postere etc. Activitatea s-a desfășurat sub deviza " 7 miliarde de vise. O singură planeta . Consumă cu grijă. " Prin utilizarea unor metode non-formale , flashmob , open space- open minds, debate, teatru, forum, elevii participanți la acțiune au dorit să transmită la nivelul comunității mesajul că este timpul ca fiecare dintre noi să se gandească la viitorul planetei.
Sursă poze eveniment: Scoala Gimnazială Nr. 2 Videle, Teleorman