În urma articolelor apărute pe portalul www.romaniacurata.ro, cu referire la procesul de elaborare și aprobare a planului de management al Parcului Național Cheile Nerei-Beușnița, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a transmis următoarea POZIȚIE OFICIALĂ:
În atenția redacției România Curată
Stimată redacție,
Plecând de la aprecierea eforturilor Societății Academice din România care, prin portalul www.romaniacurata.ro, acționează în spiritul respectării legislației de mediu din România, al protecției și conservării capitalului natural valoros de care țara noastră dispune, dorim să vă relatăm despre implicarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor în subiectul Parcului Național Cheile Nerei - Beușnița (PNCN-B).
MMAP trebuie să se asigure că protecția biodiversității și a capitalului natural este o prioritate absolută pentru România. Faptul că mai bine de 25% din teritoriul României este inclus în arii protejate poate fi transformat într-o oportunitate de dezvoltare durabilă neexplorată de România până acum, prin promovarea unor branduri puternice de țară, dar și prin dezvoltarea responsabilă a comunităților locale din aceste arii și din proximitatea acestor zone atât de înzestrate natural. Aceste principii au stat și la baza procedurilor de aprobare ale planurilor de management sub conducerea actuală a MMAP, inclusiv în procedura de aprobare a planului de management pentru PNCN-B.
În baza Acordului de parteneriat nr. 2603/29.03.2011, Administrația PNCN-B și USAMV au realizat cu fonduri din programul POS Mediu planul de management pentru PNCN-B, precum și studiile de biodiversitate aferente. În data de 23 iunie 2016, Administrația PNCN-B a transmis la MMAP, prin adresa cu nr. 10127/23.06.2016 și înregistrată cu nr. 19339/LVT/23.06.2016, planul de management al Parcului Național Cheile Nerei-Beușnița, împreună cu siturile Natura 2000 ROSCI0031 și ROSPA0020, elaborat de către Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului “Regele Mihai I al României” (USAMV) și însușit de cǎtre Administrația PNCN-B.
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a demarat în 24 iunie 2016 procedura de evaluare urgentă, conform legii, a Planului de management, solicitând avizarea de către Ministerul Culturii, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, solicitând în același timp Administrației PNCN-B completarea documentației lipsă.
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a organizat joi, 7 iulie 2016, o întâlnire cu partenerii implicați în elaborarea planului de management, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului (USAMVB) și Administrația Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița (PNCN-B), evaluatori și responsabili din MMAP și Romsilva, în vederea clarificării unor aspecte de neconcordanță sesizate în procesul de evaluare.
Discuțiile mediate de MMAP au decurs în interesul bilateral al partenerilor implicați în proiect și în spiritul viziunii Ministerului Mediului de conservare și extindere a zonelor aflate sub un regim de protecție accentuată.
În cadrul întâlnirii, au fost expuse argumentele științifice în baza cărora zona de protecție strictă și integrală a Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița va fi dublată prin planul de management elaborat de USAMVB, crescând astfel, de la circa 7.500 de hectare la aproximativ 15.000 de ha.
În același timp, specialiștii Ministerului și ai partenerilor din proiect au agreat că există premise științifice favorabile ca, în viitor, zona de protecție integrală să fie extinsă mai mult. Oportunitatea extinderii va fi analizată și agreată în următoarea perioadă, în baza unui plan de acțiune bine fundamentat, cu luarea în considerare a studiilor multidisciplinare care vor fi aprofundate, dar și a factorilor socio-economici asupra cărora extinderea zonelor de protecție integrală și strictă poate avea impact semnificativ. În acest proces de extindere a zonelor cu măsuri speciale de protecție vor fi implicați activ toți factorii interesați, în special comunitățile locale care depind de resursele naturale din imediata lor vecinătate, pentru o dezvoltare durabilă. La recomandarea MMAP (și cu acordul partenerilor din proiect – USAMVB și Administrația Parcului), planul de management va include o măsură clar formulată în acest sens, cu indicarea orizontului de timp pentru extinderea etapizată a zonei de protecție strictă și a celei de protecție integrală până la cel puțin 75% din suprafața parcului național, așa cum recomandă și Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN).
Este important de precizat că, în Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, lucrările silvice sunt interzise pe circa 50% din suprafața acoperită de păduri și limitate la intervenții silvice minime, cum ar fi tăierile de conservare pe restul suprafeței de pădure.
Sperăm că întâlnirea contribuie la îmbunătățirea dialogului între parteneri și la finalizarea planului de management, stimulând dialogul dintre parteneri pentru o mai bună înțelegere a argumentelor științifice și de gestionare durabilă prezentate de fiecare parte.
INFORMAȚII SUPLIMENTARE – rezultate la șase luni de mandat pe domeniul biodiversitate
Așa cum am precizat în repetate rânduri, conservarea Biodiversității este unul dintre cei 3 piloni prioritari ai MMAP pentru anul 2016. În acest sens, au fost îndeplinite o serie de măsuri având ca rezultate:
În luna ianuarie am reușit să finalizăm documentația și să transmitem către UNESCO lista cu pădurile seculare de fag pe care le-am propus pentru a fi incluse în patrimoniul mondial.
Am deblocat, după mai bine de 3 ani, 200 de planuri de management al ariilor naturale protejate. Prin această reușită s-a evitat pierderea a aproximativ 200 milioane euro, fonduri europene destinate managementului ariilor protejate în România.
Am creat cadrul legal pentru înfiinţarea Agenției Naționale pentru Administrarea Ariilor Naturale Protejate (ANANP), o instituție care trebuia să existe într-o țară cu un asemenea potențial natural. Prin ANANP pot fi demarate politici prin care ariile naturale din România să devină branduri puternice în Europa, să contribuie la dezvoltarea comunităților locale din proximitatea acestora și să reprezinte impulsul pentru mutarea accentului către economia verde.
O altă realizare a echipei MMAP a fost declararea acumulării Văcărești, după mai bine de 4 ani de la inițierea proiectului, ca parc natural, primul parc urban din România și din Europa continentală. În Europa, singura astfel de zonă umedă urbană este Wetland Centre din Londra, dar care acoperă o suprafață mult mai mică, de aproximativ 40 de hectare, față de 186 de hectare, dimensiunea Parcului Natural Văcărești. Acolo am început să promovăm deja un plan de măsuri până la preluarea formală a parcului de către un administrator.
În același timp, în luna aprilie am dispus un control al Gărzilor Forestiere pe zona pădurilor virgine din Munții Țarcu unde existau suspiciuni de exploatare ilegală. În urma verificărilor din teren, a fost solicitată punerea sub protecție provizorie a 993 hectare de păduri, pentru verificarea criteriilor de încadrare la păduri virgine.
Avem în pregătire și alte măsuri pentru protecția pădurilor virgine, la care lucrează intens Departamentul de Păduri din Minister, în colaborare cu Departamentul de Biodiversitate.
În ceea ce privește ariile protejate administrate de RNP Romsilva, noua conducere, respectiv Consiliul de Administrație și Directorul General, prin lista indicatorilor de performanță anexă la contractul de mandat, au obligații menite să eficientizeze activitatea de management a ariilor naturale protejate. În același timp, conducerea MMAP solicită noii conduceri o evaluare reală a eficienței managementului parcurilor naționale și naturale, identificarea și impunerea de măsuri care să asigure administrarea calitativă a acestor valori emblematice pentru patrimoniul natural al României.
Pentru detalii tehnice asupra subiectului, vă rugăm să consultați ANEXA prezentei adrese.
DIRECȚIA DE COMUNICARE, TRANSPARENȚĂ ȘI IT