Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet, la Consiliul de Mediu, la Bruxelles

Data publicarii : 28 Mar 2025

Comunicat de presă                                                                                     27 martie 2025

Ministrul Mircea Fechet și secretarul general Alexandru Avram au participat astăzi la lucrările Consiliului de Mediu, care a avut loc la Bruxelles. Evenimentul a fost organizat de Președinția polonă a Consiliului UE și a reunit miniștrii mediului din statele membre UE.

Pe ordinea de zi a Consiliului s-au aflat teme importante de discuție: dimensiunea de mediu a Pactului pentru o industrie curată, politici de mediu la nivel mondial, impactul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei asupra mediului.

În intervenția sa pe tema Pactului pentru o industrie curată, ministrul român al mediului, apelor și pădurilor a subliniat că această inițiativă reprezintă o etapă critică în alinierea competitivității industriale la obiectivele climatice în contextul geopolitic și economic actual:

„Acum, mai mult ca niciodată, avem nevoie de soluții durabile care să abordeze în mod direct și realist diferitele provocări cu care ne confruntăm. Consolidarea competitivității și creșterea rezilienței industriei UE reprezintă două elemente-cheie pentru a asigura o tranziție justă și echitabilă către neutralitatea climatică. Salutăm concentrarea asupra industriilor mari consumatoare de energie, care sunt mai dificil de decarbonizat, precum și asupra tehnologiilor curate care vor juca un rol esențial în atingerea obiectivelor UE privind clima și mediul.

În același timp, pledăm pentru o aplicare reală a principiului neutralității tehnologice, care va facilita o abordare flexibilă în atingerea obiectivelor de decarbonizare.  Este foarte important ca aceste măsuri să fie puse în aplicare rapid și într-un mod care să nu conducă la costuri suplimentare, în special pentru cetățeni”.

În ceea ce priveşte Fondul pentru Inovare, respectiv Banca de Decarbonizare, România a susţinut importanţa unui nivel adecvat de finanţare pentru a sprijini tranziţia industriei europene către tehnologii curate în toate statele membre.

Legat de schimbul de opinii privind politicile de mediu la nivel mondial, demnitarul român a punctat că una dintre cele mai presante amenințări globale cu care ne confruntăm astăzi este poluarea cu plastic, care necesită soluții urgente:

„România consideră că procesele multilaterale de mediu sunt esențiale pentru a spori angajamentul nostru comun de a aborda aceste provocări. Fie că este vorba de schimbările climatice sau de poluarea cu plastic, avem nevoie de soluții globale.
Anul 2025 va fi esențial pentru agenda globală de mediu, deoarece marchează Adunarea Organizației Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEA-7) de la Nairobi. Totodată, țara noastră sprijină un acord global obligatoriu din punct de vedere juridic privind poluarea cu plastic - un cadru care trebuie să abordeze întregul ciclu de viață al materialelor plastice, inclusiv microplasticele, pentru a preveni și reduce în mod eficient poluarea cu plastic.
Vă asigur de deschiderea noastră de a colabora cu toate statele pentru a promova soluții multilaterale la provocările complexe de mediu cu care ne confruntăm. În acest fel, putem transforma viziunea noastră comună în acțiuni semnificative, asigurând un viitor durabil și rezilient pentru generațiile viitoare”.

În ceea ce privește impactul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei asupra mediului, ministrul Mircea Fechet a declarat:

„România recunoaște provocările semnificative în materie de protecție a mediului cu care se confruntă Ucraina, în contextul agresiunii Federației Ruse și își exprimă profunda îngrijorare cu privire la impactul activităților militare asupra mediului pe teritoriul Ucrainei. Impactul asupra mediului cauzat de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei este un apel de trezire nu numai pentru statele din regiunea Mării Negre, ci pentru întreaga comunitate internațională. În calitate de parte la Convenția pentru Protecția Mării Negre, a cărei președinție o deține în prezent, România efectuează monitorizări periodice pentru a determina impactul asupra mediului marin. Așadar, considerăm că sunt necesare măsuri urgente pentru protejarea mediului și rămânem angajați în consolidarea cooperării cu toate țările vecine și partenerii internaționali pentru a aborda provocările comune de mediu”.

În cadrul acestei reuniuni, România, alături de Cehia, Franța, Croația, Ungaria, Letonia, Lituania, Slovenia și Slovacia au abordat subiectul transferului transfrontalier de deșeuri și al modalităților de îmbunătățire a accesibilității informațiilor pentru autoritățile competente și organismele de control, inclusiv în cazurile de transfer ilegal de deșeuri.

„România sprijină pe deplin ideea îmbunătățirii gradului de accesibilitate a informațiilor pentru autoritățile competente și organismele de control în ceea ce privește transferurile transfrontaliere de deșeuri, inclusiv cazurile de transferuri ilegale de deșeuri.
Subliniem faptul că schimbul eficient de informații este esențial pentru a asigura o supraveghere și o aplicare corespunzătoare, menite să reducă riscurile de mediu și să combată practicile ilegale.
Colaborarea dintre statele membre privind mecanismele de schimb și control al datelor va consolida capacitatea noastră colectivă de a aborda provocările transfrontaliere în materie de gestionare a deșeurilor, de a promova transparența și de a îmbunătăți conformitatea cu reglementările existente”,
a precizat ministrul Mircea Fechet.

Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet, a participat la prânzul ministerial care s-a axat pe aspectele legate de dimensiunea de mediu a recentei comunicări a Comisiei privind viziunea pentru agricultură și sectorul alimentar. În cadrul acestui prânz de lucru, demnitarul român a punctat că este important ca sectorul agricol și alimentar să respecte limitele globale, abordând în același timp provocările de mediu pentru a proteja resursele vitale, dar și pentru a crea o oportunitate de a spori reziliența și competitivitatea domeniului.

DIRECȚIA  COMUNICARE și DIGITALIZARE