Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor derulează, în parteneriat cu Ministerul Sănătății și Administrația Națională „Apele Române”, începând cu data de 9 octombrie 2024, proiectul „Dezvoltarea unui laborator național pentru îmbunătățirea monitorizării substanțelor deversate în ape și a calității apei potabile-etapa II”, cod SMIS 322548.

Data publicarii : 11 Oct 2024

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor derulează, în parteneriat cu Ministerul Sănătății și Administrația Națională „Apele Române”, începând cu data de 9 octombrie 2024,  proiectul „Dezvoltarea unui laborator național pentru îmbunătățirea monitorizării substanțelor deversate în ape și a calității apei potabile-etapa II”, cod SMIS 322548.

Valoarea totală a proiectului este de 178.644.843,58 lei. Valoarea eligibilă nerambursabilă este de 135.828.160,69 lei (85%), cofinanțarea eligibilă a beneficiarului este de 23.969.675,42 lei (15%), perioada de implementare a proiectului fiind de 27 de luni, între 9.10.2024 și 08.03.2027. Finanțarea este asigurată prin Programul Dezvoltare Durabilă, PDD 2021-2027, Axa 3 Dezvoltarea infrastructurii de mediu în condiții de management eficient al resurselor.

Scopul Proiectului îl reprezintă dezvoltarea unui laborator virtual la nivel național, care colectează datele de analize din 99 laboratoare pentru monitorizarea substanțelor și indicatorilor din apele uzate și apele de suprafață, precum și a indicatorilor de calitate din apa potabilă, în vederea raportării complete și adecvate a acestora la structurile Uniunii Europene, pentru creșterea colectării și epurării apelor uzare și a alimentării cu apă potabilă a populației țării. 

Proiectul implementează Obiectivul Specific 3.2. “Creșterea nivelului de colectare și epurare a apelor uzate urbane, precum și a gradului de asigurare a alimentării cu apă potabilă a populației”. Justifică sustenabilitatea investițiilor în infrastructura de apă și apă uzată pentru apele uzate urbane și contribuie la îmbunătățirea calității resurselor de apă în care ajung apele uzate și la îmbunătățirea calității apei potabile furnizate populației, prin creșterea capacității instituționale de monitorizare a tuturor categoriilor de substanțe chimice din resursele de apă.

De asemenea, contribuie la producerea de date adecvate necesare raportărilor prevăzute de:

  • Directiva 2000/60/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 23 octombrie 2000 de stabilire a unui cadru de politică comunitară în domeniul apei, transpusă în legislația națională prin Legea apelor nr. 107/1996, cu modificările și completările ulterioare;
  • Directiva (UE) 2020/2184 a Parlamentului European și a Consiliului din 16 decembrie 2020 privind calitatea apei destinate consumului uman, transpusă în legislația națională prin Ordonanța Guvernului nr. 7/2023 privind calitatea apei destinate consumului uman, aprobată cu modificări prin Legea nr. 96/2024;
  • Directiva 91/271/CE a Consiliului din 21 mai 1991 privind tratarea apelor urbane reziduale, transpusă în legislația națională prin Hotărârea Guvernului nr. 188/2002 pentru aprobarea unor norme privind condiţiile de descărcare în mediul acvatic a apelor uzate, cu modificările și completările ulterioare;

 

 

 

 

 

 

  • Directiva 2013/39/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 12 august 2013 de modificare a Directivelor 2000/60/CE și 2008/105/CE în ceea ce privește substanțele prioritare din domeniul politicii apei, precum și de Directiva 2009/90/CE a Comisiei din 31 iulie 2009 de stabilire, în temeiul Directivei 2000/60/CE a Parlamentului European și a Consiliului, a specificațiilor tehnice pentru analiza chimică și monitorizarea stării apelor, transpuse în legislația națională prin Hotărârea Guvernului nr. 570/2016 privind aprobarea Programului de eliminare treptată a evacuărilor, emisiilor şi pierderilor de substanţe prioritar periculoase şi alte măsuri pentru principalii poluanţi.

 

Totodată, proiectul contribuie la îndeplinirea obligațiilor de monitorizare din acordurile internaționale și integrarea informațiilor în metodologia de evaluare a stării chimice prevăzută în Planul național de management actualizat, aferent porțiunii din bazinul hidrografic internațional al fluviului Dunărea, care este cuprinsă în teritoriul României, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 392/2023 și raportată periodic către Comisia Europeană și la alte structuri de cooperare regională.

Proiectul furnizează echipamente care asigură analizele de laborator incluse în programul național de monitorizare a celor trei categorii de apă, în toate cele 99 de laboratoare. Acestea analizează calitatea apei uzate, a apei de suprafață și a apei potabile care formează rețeaua virtuală a laboratorului național virtual în care se instalează și se operaționalizează echipamentele achiziționate și unde se vor produce anual toate datele din programul național de monitorizare necesare raportărilor asumate.

Prin implementarea Proiectului este vizată îndeplinirea a patru obiective specifice:

  1. Achiziția infrastructurii adecvate de laborator, a logisticii și a echipamentelor de analiză necesare monitorizării substanțelor prioritare, a altor poluanți și indicatori de calitate chimică, microbiologică și de radiații din resursele de apă uzată, apă de suprafață și apă potabilă.
  2. Creșterea capacității profesionale de utilizare a echipamentelor nou achiziționate, prin instruirea personalului de laborator care operează cu aceste echipamente și de perfecționare în domeniul de analize de laborator.
  3. Operaționalizarea completă a echipamentelor achiziționate prin implementarea unei metodologii de analiză pentru substanțele, poluanții și indicatorii din apă uzată și apă de suprafață care se analizează cu noile echipamente.
  4. Asigurarea logisticii și infrastructurii necesare raportării către structurile europene a datelor și informațiilor privind apa uzată, apa de suprafață și apa potabilă într-o platformă integrată unică cu date de calitatea apelor uzate, a apelor de suprafață și a apelor potabile, cu operaționalizare completă aferentă laboratorului național virtual prin integrarea tuturor datelor de la platformele locale și regionale de colectare date și a bazelor de date aferente din rețeaua națională de laboratoare de apă uzată și de suprafață și cele de sănătate publică locale și regionale, la nivelul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor – Ministerului Sănătății - Administrației Naționale „Apele Române”, pentru îndeplinirea obligațiilor prevăzute în directivele invocate anterior.

Derularea Proiectului urmărește obținerea a patru rezultate:

  1. 99 de laboratoare dotate cu echipamente de analize a calității apei, pentru substanțele și indicatorii apei uzate, apei de suprafață și apei potabile.
  2. Instruirea specialiștilor din laboratoarele dotate cu echipamente de analize de calitatea apei, în vederea utilizării echipamentelor nou achiziționate pentru analizele de ape uzate, ape de suprafață și apă potabilă.
  3. Stabilirea unor metodologii de analiză standardizate implementate pentru substanțele și indicatorii de calitate analizați în laboratoarele dotate cu echipamentele nou achiziționate.
  4. Proiectarea, construirea și operaționalizarea unei platforme informatice integrate de colectare și import date instalată pe rețeaua de hardware cu servere și periferice construită, instalată la sediul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, al Ministerului Sănătății, al Institutului Național de Sănătate Publică București, la sediul central al Administrației Naționale „Apele Române” și la cele 11 sedii ale Administrațiilor Bazinale de Apă, funcțională și inter-operațională. Baza de date construită va avea motoare de căutare și selectare date pentru raportările de calitatea apelor uzate, de suprafață și potabilă, cu posibilitatea de extindere anuală a setului de date brute disponibil, cu rețele de comunicare și transfer de date interconectate și funcționale, cu sisteme de securitate și nivele de acces securizat instalate și funcționale.  

Pentru informații suplimentare referitoare la proiectul „Dezvoltarea unui laborator național pentru îmbunătățirea monitorizării substanțelor deversate în ape și a calității apei potabile-etapa II”, persoana de contact este domnul Gheorghe CONSTANTIN, Manager proiect.

Tel/Fax: 021.316.6156

Mobil: 0745.175.755

E-mail: gheorghe.constantin@mmediu.ro