Ziua Internațională a Dunării
În anul 2004, Comisia Internaţională pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR), cuprinzând ţările dunărene, a decis ca ziua de 29 iunie să fie declarată „Ziua Dunării”, zi de sărbătoare pentru toate ţările situate în bazinul fluviului.
Comisia Internaţională pentru Protecţia Fluviului Dunărea oferă cadrul de coordonare necesar pentru cooperarea la nivel de bazin hidrografic şi prin intermediul căreia se realizează o armonizare a strategiilor şi activităţilor care au drept scop utilizarea durabilă a apelor şi protecţia mediului acvatic din bazinul Fluviului Dunărea.
România este deosebit de interesată în consolidarea şi intensificarea cooperării între țările dunărene, prin care să se promoveze acţiuni coordonate de protecție a calității apelor şi de management al riscurilor naturale şi antropice, la nivelul întregului bazin al Dunării. Aceasta va fi calea asigurării condiţiilor unei dezvoltări durabile a întregii regiuni.
Tema propusă pentru 2023 de ICPDR pentru marcarea Zilei Dunării este ,, Keep the Danube Blue/ Să păstrăm Dunărea albastră !” promovând, astfel, cooperarea între statele care împart această resursă comună, pentru reducerea poluării și protecția ecosistemului acvatic al acestui fluviu.
Activitățile organizate de autoritățile centrale și locale cu prilejul sărbătoririi Zilei Dunării acordă o importanță deosebită conștientizării și participării populației la eforturile de conservare a fluviului Dunărea, această ,,axă verde a vieții”, care găzduiește o valoroasă diversitate biologică și funcționează ca un coridor ecologic esențial al Europei.
Ca în fiecare an, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor acordă o atenţie sporită activităților care vizează conştientizarea cetăţenilor privind respectul față de protecția și conservarea resurselor de apă. Fluviul Dunărea trebuie să rămână și pentru generațiile viitoare o sursă majoră de apă, dar și habitatul unei biodiversități unice în Europa.