COMUNICAT DE PRESĂ - Rezultatele controalelor silvice din 2021, prezentate de miniștrii Barna Tánczos și Lucian Bode într-o conferință de presă comună

Data publicarii : 07 Feb 2022

 

Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos, și ministrul afacerilor interne, Lucian Bode, au susținut astăzi o conferință de presă comună în cadrul căreia au prezentat rezultatele la un an de la implementarea sistemului informatic de monitorizare a trasabilități lemnului – SUMAL 2.0, activitatea de control în domeniul silvic în anul 2021, precum și noutățile legate de punctele de trecere a frontierei de stat pentru transferurile de deșeuri și mărfuri/bunuri second hand.

„Astăzi, la un an de la implementare, pot să afirm că SUMAL 2.0 este un succes, pentru că avem un sistem stabil în care lucrează zeci de mii de operatori şi care ne oferă informaţiile de care avem nevoie în privinţa trasabilităţii masei lemnoase. În primul an de funcționare aplicația mobilă Inspectorul Pădurilor și portalul web cu același nume au avut, în total, peste 150.000 de utilizatori și nu mai puțin de 6,8 milioane interogări în sistem. Toate aceste verificări făcute de cetățeni au generat un număr de 4.985 apeluri la 112. În urma acestor apeluri, dispecerii noștri au identificat 1.308 transporturi potențial ilegale, care au fost verificate de agenții din teren. În urma verificărilor, 267 de transporturi au fost confirmate ca fiind ilegale, iar responsabilii au suferit consecințele legale. Aceste apeluri au condus la verificarea mult mai riguroasă a rapoartelor mult mai riguros, s-au verificat camioanele, numere de înmatriculare şi de fiecare dată când s-a constatat o ilegalitate, acele mijloace de transport au fost oprite şi s-au întocmit documentele de rigoare pentru tragerea la răspundere a acestor persoane” – a declarat ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos.

Descarcă documentul