COMUNICAT DE PRESĂ MMAP

Data publicarii : 19 May 2015

În urma unor afirmații făcute în spațiul public, referitoare la solicitarea eliminării Articolului 20 (alin. 1.1 și alin. 1.2) din proiectul de lege de modificare a Legii 46/2008 Cod Silvic, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor face următoarele precizări:

România deține, în prezent, circa 700.000 ha de pădure care ar intra sub incidența articolului 20 (alin.1.1 și alin. 1.2) al noului Cod Silvic. Dintre acestea, aproximativ 420.000 ha sunt terenuri aflate în proprietatea micilor proprietari care nu au posibilitatea de a se asocia în suprafețe de cel puțin 100 ha, pentru a își elabora amenajament silvic, așa cum îi obligă legea în prezent. În baza actualului Cod Silvic, neputându-se exploata masa lemnoasă, aceste suprafețe sunt, practic, nepăzite și neadministrate.

Din cauza lipsei contractelor de pază, aceste 420.000 ha sunt suprafețele cele mai expuse tăierilor ilegale. Prin prevederile articolului 20 din noul Cod Silvic, se instituie obligația ca deținătorii acestor terenuri să încheie contracte de administrare pe minim 10 ani cu un ocol silvic (de stat sau privat), care va asigura serviciile silvice (pază, igienizare etc.) pentru respectivul teren. Putem spune că, articolul 20 al noului Cod Silvic, este unul dintre principalele instrumente de combatere a tăierilor ilegale

Descarca documentul