Prezentarea Strategiei Naţionale privind Adaptarea la Schimbările Climatice pentru perioada 2022-2030 cu perspectiva anului 2050 și a Planului naţional de acţiune pentru implementarea acesteia

Data publicarii : 26 Jul 2023

Comunicat de presă                                                                                     București, 26 iulie 2023

În perioada 24 – 26 iulie 2023, a avut loc la Poiana Brașov workshop-ul național privind „Prezentarea Strategiei Naţionale privind Adaptarea la Schimbările Climatice pentru perioada 2022-2030 cu perspectiva anului 2050 și a Planului naţional de acţiune pentru implementarea acesteia”.

Aceste documente au fost realizate în cadrul proiectului „Consolidarea capacității instituționale pentru îmbunătățirea politicilor din domeniul schimbărilor climatice și adaptarea la efectele schimbărilor climatice”, cod SIPOCA 610.

De asemenea, prin acest proiect se înființează și operaționalizează Platforma Națională de Adaptare (RoADAPT), precum și Centrul Național de Monitorizare Climatică.

Prin „Strategia Naţională privind Adaptarea la Schimbările Climatice pentru perioada 2023-2030 cu perspectiva anului 2050” (SNASC) și „Planul naţional de acţiune pentru implementarea acesteia” (PNASC) se asigură revizuirea „Strategiei naţionale privind schimbările climatice şi creşterea economică bazată pe emisii reduse de carbon pentru perioada 2016–2020”, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 739 din 5 octombrie 2016, publicată în MOf. nr. 831 din 20 octombrie 2016, pe componenta de adaptare și elaborarea unui nou Plan de Acțiune.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), este lider și beneficiar al Proiectului, în parteneriat cu Universitatea București, Garda Națională de Mediu (GNM), Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM), Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP). Din consorțiu fac parte și Administrația Națională de Meteorologie (ANM), Institutul de Geografie al Academiei Romane (IGAR) și EPMC Consulting SRL.

Lucrările au fost deschise Dan–Ștefan Chiru, secretar de stat în cadrul MMAP, care a subliniat importanța proiectului. Proiectul SIPOCA 610 a fost prezentat de Marisanda Pîrîianu, în calitate de manager de proiect, iar contextul internațional al oportunității proiectului a fost prezentat de Elena Mateescu, director general ANM.

Schimbările climatice reprezintă o prioritate pentru Administrația Prezidențială, aspect subliniat de Alexandra Bocșe, consilier de stat în cadrul Administrației Prezidențiale.

Livrabilele proiectului în stadiul actual de elaborare au fost prezentate de experții tehnici din proiect, respectiv Gherghița Nicodim,  Laurențiu Radu, Sorin Cheval, Vasile Crăciunescu, Mihai Adamescu și Veronica Toza, în calitate de expert cooptat.

În încheierea lucrărilor, secretarul de stat de la MMAP, Bogdan Radu Balanișcu a subliniat interesul acordat problematicii efectelor schimbărilor climatice, punctând importanța adaptării la aceste efecte, precum și valorificarea noilor oportunități, care în contextul actual devin prioritare pentru creșterea rezilienței societății, economiei și mediului natural.

Au fost prezenți la eveniment reprezentanți ai autorităților locale, în calitate de promotori de proiect, care au prezentat două studii de caz respectiv, „Plan de acțiuni pentru atenuare și măsurile necesare pentru adaptare în județul Sibiu” și „Elaborarea Planului de atenuare și adaptare la schimbările climatice la Municipiul Câmpulung”.

De asemenea, au participat reprezentanți ai autorităților de mediu din teritoriu, precum și ai mediului academic și ai altor instituții cu responsabilități în implementarea Strategiei și a Planului de Acțiuni.

Sesiunile de discuții, au fost extrem de dinamice, participanții intervenind în cadrul unui dialog constructiv privind obiectivele și măsurile sectoriale, din documentele prezentate.