O nouă comună din judeţul Iaşi oferă posibilitatea gestionării corecte a gunoiului de grajd

Data publicarii : 12 Dec 2022

COMUNICAT DE PRESĂ

 

               

O nouă comună din judeţul Iaşi oferă posibilitatea gestionării corecte a gunoiului de grajd

                                                                              

9 decembrie 2022

Crescătorii de animale din comuna ieşeană Heleşteni beneficiază, de acum, de o platformă comunală cu o capacitate de depozitare de 1.600 mc gunoi de grajd/an, pentru colectarea și gestionarea gunoiului de grajd, în strictă conformitate cu reglementările naționale și europene în vigoare, privind prevenirea poluării apelor cu nitrați.

În localitatea Heleşteni, valoarea totală a investiției finanțată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), prin proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” (CIPN), a fost de 1.991.553 lei, din care MMAP a asigurat 95%, restul de 5% fiind din contribuția locală.

Pe lângă platforma propriu-zisă, investiţia oferă și setul de utilaje destinat colectării, manevrării şi compostării gunoiului de grajd: un tractor, două remorci, un încărcător frontal, o mașină de împrăștiat compostul și o cisternă vidanjă.

Exploatarea efectivă a platformei urmează a fi stabilită de UAT Heleşteni, printr-o Hotărâre a Consiliului Local. Compostul rezultat (mranița) va putea fi valorificat prin vânzare, împrăștiere pe terenurile agricole sau, în funcție de contractul încheiat cu fermierii, va putea fi returnat acestora pentru uz propriu.

Pe lângă beneficiile de mediu, fermele și gospodăriile care fac dovada predării gunoiului de grajd pe platforma comunală sunt considerate de A.P.I.A și A.F.I.R conforme din punct de vedere a capacităților de stocare, fapt care le diminuează acestora eforturile investiționale în platformele individuale proprii.

          Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitrați, prin care se urmărește            reducerea poluării cu nutrienți din surse agricole. Proiectul este în a doua fază, cea de finanțare adițională. Proiectul inițial a demarat în 2008 și s-a încheiat în 2017 și a            finanțat un număr de 86 de platforme de management de gunoi de grajd. Finanțarea adițională a proiectului a fost, până în iunie 2023. În această fază a proiectului vor              fi finanțate peste 86 de comunități locale.