Lansarea Studiului Economic al României 2024

Data publicarii : 19 Mar 2024

Ministrul Mircea Fechet a participat, la data de 12 martie, la evenimentul de lansare a Studiului Economic al României 2024, alături de Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, și de Secretarul general al OCDE, Mathias Cormann. Lansarea studiului realizat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a avut loc la Palatul Victoria, Sala Transilvania.

Studiul economic reprezintă un instrument cheie pentru procesul de aderare a României la OCDE, reflectând progresele realizate de țara noastră în ultimii doi ani și alinierea graduală la standardele Organizației.

Totodată, studiul conține recomandările OCDE în domenii cruciale precum: consolidarea fiscal, reforma pensiilor, finanțarea întreprinderilor mici, combaterea corupției, adaptarea la schimbările climatice, utillizarea resurselor regenerabile.

„Este o onoare pentru mine să iau parte astăzi, la evenimentul de lansare a celui de-al doilea Studiu Economic al României. Din perspectiva Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, includerea capitolului legat de decarbonizare, precum și formularea Recomandărilor în acest domeniu, servesc la reconfirmarea uneia dintre cele mai presante provocări pe care economiile naționale vor trebui să le facă față și să le depășească. Apreciez foarte mult că OCDE a luat în considerare aspecte importante ale tranziției ecologice, precum echitatea și justețea acesteia. Totodată, acest Studiu vine în cel mai bun moment, la relativ scurt timp după ce România a adoptat Strategia pe termen lung, asumându-și neutralitatea climatică până în 2050, iar în prezent lucrăm la actualizarea unui Plan național pentru energie și climă”, a subliniat ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet.

La eveniment au participat membrii ai Comitetului Naţional pentru Aderarea României la OCDE, reprezentanţi ai instituţiilor publice implicate în realizarea studiului, precum şi reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ai sindicatelor.