Lansare Rabla Clasic și Rabla Plus la fabrica Ford Otosan din Craiova

Data publicarii : 19 Mar 2024

COMUNICAT DE PRESĂ

Aflat în vizită de lucru în județul Dolj, ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet, a dat astăzi startul înscrierilor în programele Rabla Clasic și Rabla Plus, la fabrica Ford Otosan din Craiova.

Anul acesta, bugetul pentru Rabla Plus este de 1 miliard de lei, iar pentru Rabla Clasic de 300 de milioane de lei. Programele, pe care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) le derulează prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), sprijină dezvoltarea unei societăți bazate pe sustenabilitate, pe o atitudine mai verde față de mediu.

”Sunt bucuros că lansăm Rabla pentru autovehicule la fabrica Ford. Sunt plăcut impresionat de numărul mare de angajați, de cifrele care definesc activitatea Ford România: la fiecare 61 de secunde o mașină părăsește poarta fabricii și se produc 1000 de motoare în fiecare zi. Am văzut cât de importantă este tehnologia nouă și cât de importante sunt investițiile făcute aici. Bugetul record, de 1 miliard de lei pentru transportul verde, se corelează foarte bine cu vestea că la Ford România se va produce, în curând, prima mașină electrică.

Așteptăm să vedem prima mașină electrică produsă în România pentru că aceasta este o șansă ca subvențiile acordate prin Programul Rabla plus să rămână în țară, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra economiei României. Evident, că sunt și alte beneficii precum: reducerea amprentei de carbon, pentru că producem mașinile aici, nu le mai transportăm de la mii de kilometri, nu mai folosim materiale ce poluează mediul, reducem emisiile de noxe despre care vorbim atât și știm că ne fac viața grea, aerul irespirabil, mai ales în aglomerările urbane, nu în ultimul rând, menținem și creăm locuri de muncă , în special, locuri de muncă verzi.

Din datele puse la dispoziție de colegii mei de la AFM, în 2016 s-au achiziționat 39 de mașini pur electrice, în 2018 - 699, în 2020 – 2.411, în anul 2021 vorbeam deja de peste 10.000 de autovehicule electrice, pentru ca în 2023 să înregistrăm aproape 11.500 de mașini pur electrice. În total, la această categorie, până acum, s-au achiziționat 38.418 mașini pur electrice!” a declarat ministrul Mircea Fechet.

Obligativitatea aplicării pe autovehiculele achiziționate a unui autocolant, ca element de vizibilitate și de identificare a vehiculelor care au beneficiat de facilități guvernamentale, reprezintă o noutate importantă în 2024.

Programul Rabla Clasic și Programul Rabla Plus au, ca de obicei, criterii clare de eligibilitate (disponibile pe site-ul AFM) , dar vin și cu noutăți anul acesta, astfel:

  • pentru Programul Rabla Plus

Solicitantul beneficiază de ecotichet la achiziționarea unui autovehicul nou în schimbul predării a maximum două autovehicule uzate.

Cuantumul ecotichetului, indiferent de numărul de autovehicule uzate oferite spre casare, este de 25.500 pentru o mașină electrică sau o mașină nouă cu pilă de combustie cu hidrogen, exceptând motocicleta. Ecotichetul are o valoare de 13.000 de lei pentru o mașină nouă electric hybrid sau pentru o motocicletă electrică, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO_2/km în sistem WLTP.

Acest ecotichet se acordă doar pentru autovehicule electrice a căror valoare nu depășește 70.000 de euro, cu TVA inclus.

  • pentru Programul Rabla Clasic

Prima de casare, în valoare de 7.000 lei, se acordă pentru autovehiculele noi a căror valoare nu depășește 60.000 euro, TVA inclus și au emisii maxime de CO2 de 150 g/km în sistem WLTP, cu excepția motocicletelor.

Ecobonusuri adiționale pot fi obținute pentru: autovehiculele cu emisii de CO2 de maximum 120 g/km în sistem WLTP, autovehiculele echipate cu motorizare GPL/GNC, autovehiculele hibride, casarea autovehiculelor uzate cu o vechime de minim 15 ani sau cu norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

Pentru ambele programe, instituțiile publice și unitățile administrativ-teritoriale beneficiază de facilități speciale, inclusiv prima de casare sau ecotichet, în funcție de opțiunile de achiziție și precondițiile stabilite.

„Prin lansarea din acest an, am ajuns la a 20-a ediție a Programului Rabla Clasic și la al 9-lea an de când acordăm finanțare în cadrul Programului Rabla Plus. Am reușit astfel să scoatem din circulație peste 1 milion de autovehicule vechi poluante, s-au achiziționat peste 700 de mii de mașini noi. Aceste cifre demonstrează că am muncit mult, am muncit bine și am derulat cu succes cel mai longeviv program guvernamental din România” – a precizat președintele AFM, Laurențiu Adrian Neculaescu.

La eveniment au mai participat Müjdat Tiryaki - președinte și director al fabricii Ford Otosan, Roxana Capăta - Managing Director Ford România Services, Cosmin Vasile președinte și Adrian Neaţu Breciugǎ – vicepreședinte Consiliului Judeţean Dolj, Adrian Sandu - Secretar General ACAROM și Laurențiu Neculaescu - presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM).


INFORMAȚII SUPLIMENTARE

Programele se vor desfășura în etape, în limita sumelor alocate, astfel:

Rabla Clasic:

  • Sesiunea 19 martie – 19 aprilie 2024:
  • Persoane juridice – 60 de milioane de lei
  • UAT-uri și instituții publice – 60 de milioane de lei;
  • Sesiunea 19 martie – 25 noiembrie 2024:
  • Persoane fizice – 180 de milioane de lei.

Rabla Plus:

  • Etapa I: 19 martie – 19 aprilie 2024:
  • Persoane  juridice – 140 de milioane de lei;
  • UAT-uri și instituții publice – 140 de milioane de lei.
  • Etapa I: 19 martie – 18 august 2024
  • Persoane fizice – 420 de milioane de lei.

Etapa a doua a programului Rabla Plus va avea loc în perioada 19 august – 19 septembrie 2024 și va avea un buget de 120 milioane pentru persoane juridice, UAT-uri și instituții publice și 180 milioane lei pentru persoane fizice, care se vor putea înscrie în perioada 19 august – 25 noiembrie 2024.

 

Direcția Comunicare