COMUNICAT DE PRESĂ REF: radierea cauzei C-69/22, Comisia Europeană împotriva României, de pe rolul Curții de Justiție a Uniunii Europene

Data publicarii : 09 Jun 2023

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Ministerul Afacerilor Externe salută decizia Comisiei Europene de a se desista în cauza C-69/22 și ordonanța Curții de Justiție a Uniunii Europene prin care cauza respectivă a fost radiată de pe rolul său.

Aceste evoluții sunt consecința adoptării, prin Hotărârea de Guvern nr. 119/2023, a Programului național de combatere a poluării atmosferice (PNCPA) și a comunicării respectivului document către Comisia Europeană.

Elaborarea și adoptarea PNCPA reprezintă rezultatul eforturilor susținute depuse de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, alături de alte autorități naționale, reunite în cadrul Comitetului interministerial pentru identificarea și implementarea unor măsuri eficiente la nivel național având ca rezultat îmbunătățirea calității aerului, coordonat de Cancelaria Prim-ministrului. Demersurile privind finalizarea PNCPA au fost susținute de Administrația Prezidențială.

PNCPA conține măsurile de reducere a emisiilor antropice naționale de poluanți atmosferici, aplicabile tuturor sectoarelor care constituie surse de astfel de emisii (agricultură, energie, transport, încălzire rezidențială etc) și opțiunile de politică suplimentară pentru îndeplinirea angajamentelor României de reducere a emisiilor până în anul 2030.

 

 

Elemente de context:

Cauza C-69/22 are ca obiect o procedură de infringement inițiată de Comisia Europeană împotriva României pentru neadoptarea și nenotificarea PNCPA
(https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/PDF/?uri=CELEX:62022CN0069).

Faza precontencioasă a acestei proceduri a fost declanșată de Comisia Europeană la 13 februarie 2020.

La 2 decembrie 2021, instituția UE a decis să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene (https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/EN/INF_21_6201), iar la 2 februarie 2022 a depus cererea sa introductivă la Grefa instanței UE, declanșând astfel faza contencioasă a procedurii.