A fost inaugurat al doilea centru regional de numărare și sortare a ambalajelor, la Giarmata (județul Timiș)

Data publicarii : 22 Feb 2024

Ministrul Mircea Fechet și Mihaela Frăsineanu, consilier de stat în Cancelaria Prim-ministrului, și Gemma Webb, CEO, președinte al directoratului companiei RetuRO Sistem Garanție Returnare, au participat, la 7 februarie, la deschiderea celui de-al doilea din cele 17 centre pe care compania RetuRO și-a propus să le deschidă în România în perioada următoare.

Depozitul, în valoare de aproape patru milioane de euro, cu o suprafaţă de 4.400 mp, va funcţiona în incinta Parcului Industrial Global Vision și va crea, în prima fază, 35 de locuri de muncă pentru oamenii din zonă.

„Se spune despre fiecare ministru că are un domeniu de care se simte mai apropiat și, în ceea ce mă privește, rămân în continuare atașat de domeniul gestionării deșeurilor, de acest proiect pe care l-am luat de la zero. Cu toții am muncit enorm ca să ne aflăm, astăzi, aici. SGR este proiectul care va transforma România din țara depozitării în țara reciclării.

Nu mă refer doar la peisaje fără PET-uri, ci și la oportunități extraordinare de business, la investiții, locuri de muncă verzi, la o modalitate mai bună prin care România să își respecte angajamentele ca țară membră a Uniunii Europene și să ofere cetățenilor un mediu mai curat.

În prima lună, peste 45 de milioane de ambalaje au fost puse pe piață. Aștept cu nerăbdare cifrele pentru a doua lună, dar nu pot decât să fiu optimist în continuare. Suntem pe traiectoria pe care ne-am asumat-o: sistemul funcționează, RVM-urile funcționează, comercianții au înțeles ce au de făcut.

Mulțumesc colegilor de la RetuRO care au făcut posibilă o misiune ce părea imposibilă, colegilor din minister, producătorilor care au înțeles că suntem de aceeași parte a baricadei și că, împreună am reușit să avem cel mai modern, cel mai actual și de succes proiect în parteneriat public-privat”, a subliniat Mircea Fechet în cuvântul său.

În centrul de la Giarmata vor fi aduse ambalajele de băuturi colectate manual și automat, prin echipamente de tip RVM. Ambalajele din sticlă vor fi numărate, sparte și pregătite pentru reciclare. În plus, aici vor fi aduși și baloții proveniți din centrele regionale de numărare, urmând să fie supuși unui proces de sortare optică.

„Vă felicit pe toți, în primul rând pe producători, care au înțeles că acesta este drumul pe care trebuie să mergem și că acest sistem trebuie implementat, pe comercianți, cei estimați la 80 de mii, care au înțeles că sunt foarte importanți în sistem, pe ministrul Mircea Fechet care a fost extrem de consecvent și a mers înainte cu acest proiect care părea pentru mulți doar un vis ce nu va deveni realitate, nu în ultimul rând, pe cei din echipa RetuRO care a reușit să ne aducă pentru a doua oară într-un astfel de punct de colectare care contribuie la construirea celui mai mare sistem de economie circulară din România.

Dincolo de Hora Reciclării care este proiect de economie circulară, RetuRO va fi cel mai mare proiect de educare și conștientizare a celor aproape 20 milioane de români. Respect și susținere pentru toți!”, a precizat Mihaela Frăsineanu.

Depozitul de la Giarmata reprezintă încă un pas către implementarea Sistemului de Garanție-Returnare, care presupune că cetățeanul plătește o garanție de 50 de bani atunci când cumpără o băutură și își recuperează banii abia atunci când înapoiază sticla, ambalajul de plastic sau de aluminiu.