Consolidarea cooperării regionale în bazinul Dunării, managementul riscurilor de mediu, analizate la Belgrad

Data publicarii : 12 Dec 2024

În perioada 27 - 28 noiembrie 2024, a avut loc la Belgrad, în Serbia, evenimentul Consolidarea cooperării regionale în bazinul Dunării: consultarea SUERD AP 5 cu țările care aderă la UE - Republica Serbia.

Întâlnirea a fost organizată de Aria Prioritară 5 – gestionarea riscurilor de mediu, din cadrul Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD), arie prioritară care este coordonată de România și Ungaria.

Au participat reprezentanți ai instituțiilor responsabile de gestionarea situațiilor de urgență din Serbia, inclusiv voluntari, reprezentanți ai institutului de hidrologie din Serbia, ai organizațiilor de căutare și salvare, reprezentanți ai autorităților locale din Belgrad etc..

Reuniunea s-a concentrat pe oportunitățile de cooperare între statele participante la SUERD, abordând provocările de mediu, economice și politice din regiune.

Participanții au analizat teme ca: procesele de integrare în UE și sprijinul tehnic pentru statele candidate, importanța cooperării, a soluțiilor pe termen lung și a implicării părților interesate. Reuniunea a acoperit, de asemenea, activități specifice, legate de gestionarea riscurilor de mediu, inclusiv protecția împotriva inundațiilor, managementul dezastrelor și adaptarea la schimbările climatice, cu accent pe colaborarea transfrontalieră și alinierea politicilor naționale și regionale.

Johan Magnusson, de la Comisia Europeană (DG REGION), și-a exprimat sprijinul pentru Strategia Dunării și inițiativele acesteia, în special pentru reuniunile organizate în statele candidate.

Coordonatorii AP 5 (România și Ungaria) au prezentat activitățile pe care le implementează, care abordează riscurile de mediu -inundațiile, schimbările climatice, gestionarea dezastrelor. Aceștia au oferit detalii privind proiectele aflate în derulare finanțate prin Programul pentru Regiunea Dunării, care facilitează schimbul de informații și colaborarea între state. AP 5 a susținut peste 50 de proiecte în ultimii zece ani, abordând riscurile de mediu, ca poluarea accidentală, schimbările climatice, gestionarea inundațiilor. Un exemplu concret despre cum s-a realizat implementarea eficientă a managementului dezastrelor, este: Prognoza inundațiilor și reducerea riscurilor în regiunea Dunării (2021). Proiectul DiMaND, lansat în 2021, s-a concentrat pe îmbunătățirea reducerii riscului de inundații în regiunea Dunării prin soluții inovatoare. Una din activitățile cheie a inclus integrarea soluțiilor bazate pe natură;  au fost implementate instrumente avansate de prognoză a inundațiilor precum HIS Dunărea (Sistemul de Informații Hidrologice), îmbunătățind sistemele de avertizare timpurie și coordonarea între statele din regiune. Este un proiect ce reflectă succesul colaborării internaționale și aplicarea tehnologiilor de ultimă oră pentru a reduce riscurile de inundații și pentru a proteja comunitățile vulnerabile.

În cadrul evenimentului, a fost evidențiat parteneriatul cu Comisia Internațională pentru Protecția Fluviului Dunărea (ICPDR) ca fiind vital pentru schimbul de date și răspunsul armonizat la dezastre.

Participanții din partea Ungariei și României au împărtășit informații privind inițiativele lor, oferind perspective valoroase pentru adaptarea regională. Pe de altă parte, reprezentanții Serbiei au fost încurajați să-și alinieze politicile la strategiile regionale și să crească gradul de conștientizare a publicului cu privire la riscurile de dezastre.

Din partea Consiliului Tinerilor Dunăreni au fost prezentate informații privind inițiativele de creștere a participării tinerilor la inițiativele SUERD. Implicarea tinerilor, importanța integrării tinerelor generații în procesele de luare a deciziilor a fost una dintre temele importante ale întâlnirii.

 

INFORMAȚII SUPLIMENTARE

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor(MMAP) are calitate de Partener în cadrul proiectului „AP 5 – Riscuri de Mediu”, care a fost aprobat spre finanțare în cadrul Programului Danube Region.

În cadrul Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, România, prin Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, asigură coordonarea Ariei prioritare 5 (PA 5) – Managementul riscurilor de mediu, împreună cu Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria.

Obiectivul proiectului

Prin noul proiect de mediu, Uniunea Europeană încearcă să sprijine îmbunătățirea „Managementului Riscurilor de mediu”, aferent domeniului prioritar 5 (AP5) în bazinul dunărean, prin intermediul Ariei Prioritare 5. Proiectul are menirea de a îmbunătăți cooperarea în domeniul gestionării inundațiilor, a răspunsului la dezastre, a adaptării la schimbările climatice și gestionării pericolelor accidentale în Bazinul Dunării. Proiectul urmărește, de asemenea, asigurarea punerii în aplicare a Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării(SUERD).

Partenerii din proiectul „Riscuri de mediu” sunt:  Ministerul Afacerilor Externe și al Comerțului Exterior, din Ungaria (lider de proiect); Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor(P1), din România; Comisia Internațională pentru Protecția Fluviului Dunărea (ICPDR- partener strategic), cu sediul la Viena.

Perioada de implementare a proiectului: 2023-2028.

Acronimul proiectului- DRP-PAC-PA5

Bugetul total al proiectului: 750.000 euro, din care 600.000 euro (80%) UE și 150.000 euro (20%) co-finanțare națională.

Project co-funded by European Union