Astăzi marcăm Ziua mondială pentru combaterea deșertificării și a secetei

Data publicarii : 17 Jun 2015

De optsprezece ani, pe 17 iunie, la nivel global, marcăm Ziua mondială pentru combaterea deșertificării și a secetei, în contextul efectelor schimbărilor climatice pe care le resimțim tot mai acut fiecare dintre noi.

Deşertificarea este definitǎ de Convenţia ONU pentru Combaterea Deşertificǎrii drept “degradarea terenurilor din zonele aride, semiaride şi subumid-uscate ca rezultat al acţiunii diferiţilor factori, inclusiv al schimbǎrilor climatice, precum şi din cauza activitǎţilor umane”. Acestea sunt produse de fenomenele meteo extreme, ce se produc din ce în ce mai frecvent, iar ceea ce astăzi putem considera ca fiind „manifestări de vreme severa imediată” ar putea deveni, în viitor, „manifestări normale de vreme severă”, dacă fenomenul încălzirii globale se va amplifica, iar temperatura aerului va continua sa crească.

Am simțit cu toții cum au crescut frecvența dar și intensitatea anilor secetoși, dar și a perioadelor cu precipitații abundente căzute în intervale foarte scurte de timp, care au produs viituri rapide și inundații. Putem să să ne aducem aminte de  primăvara și vara anului 2006, ori 2008, vara 2010, primăvara și toamna 2013 sau mai recent,  primavara 2014.

Experții  climatologi avertizează că, la nivelul României se înregistrează o creștere progresivă a valorilor de temperaturi în toate anotimpurile, mai pronunțată în sezonul de vară si iarnă, dar și o descreștere a precipitațiilor în special în zonele sudice, sud-estice și estice.

Transformarea profundă a mediului înconjurător și acumularea în timp a unor stări de degradare a acestuia au condus la eroziunea și sărăcirea biodiversității, cu efect pe termen lung pentru natură: reducerea efectivelor populațiilor sălbatice și a genofondului lor, distrugerea unor mari suprafețe de fond forestier, creșterea vitezei de extincție a speciilor, care a depășit cu mult rata procesului natural de formare a noi specii, modificarea structurii ecosistemelor.

Toate aceste pierderi ne afectează pe noi toți dar vor afecta și generațiile viitoare dacă nu acționăm ACUM. Tocmai de aceea trebuie să conștientizăm efectul acțiunilor noastre asupra planetei si, prin pași mici, cu eforturi individuale sau colective, la nivelul fiecărei persoane sau la nivel global putem să schimbăm viitorul, putem să limităm si chiar să eradicăm din unele regiuni ale globului fenomenul de deșertificare.

Fac, astfel, apel să consumăm mai atent resursele pe care Terra ni le oferă. Acțiunea fiecaruia dintre noi contează pentru sănătatea planetei și, inevitabil, pentru sănătatea noastră și a generațiilor care vin. Nu este suficient să spunem stop deșertificării, ci fiecare dintre noi trebuie să acționăm pentru ca împreună să putem face să dispară acest fenomen.

 

Grațiela Gavrilescu