Finanțare pentru sisteme de alimentare cu gaz prin valorificarea certificatelor GES

Data publicarii : 28 Aug 2024

COMUNICAT DE PRESĂ                                                                              București,  28 august 2024

Astăzi, Guvernul a adoptat o Ordonanță de urgență care modifică și completează Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru Mediu. Prin această modificare, se permite finanțarea, din Fondul pentru Mediu, a proiectelor de extindere, conversie sau modernizare a rețelelor de transport și distribuție a gazelor naturale. Aceste investiții sunt condiționate de adaptarea rețelelor pentru a integra gaze cu emisii reduse de carbon, valorificând certificatele GES.

"Având în vedere contextul geopolitic actual, devine esențială dezvoltarea unor sisteme sustenabile și inteligente pentru transportul energiei electrice și al gazelor naturale. Aceste tipuri de proiecte sunt necesare pentru a asigura pe termen lung o infrastructură energetică modernă și adaptată noilor cerințe de mediu”, a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Finanțarea proiectelor de modernizare și extindere a rețelelor de gaze va contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, în special a celor provenite din arderea lemnului pentru încălzire, și la atingerea obiectivelor de reducere a emisiilor de carbon necesare pentru prevenirea schimbărilor climatice periculoase. Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) va gestiona aceste proiecte, având experiența și competența necesare în domeniul protecției mediului.

Beneficiarii direcți ai acestor finanțări vor fi unitățile administrativ-teritoriale și subdiviziunile acestora, care vor coordona lucrările necesare. 

Ordonanța introduce și posibilitatea acordării de prefinanțări din bugetul Fondului pentru Mediu pentru proiectele derulate de unitățile administrativ-teritoriale, instituțiile publice și autoritățile administrației publice. Acest mecanism simplificat elimină birocrația, înlocuind procedurile anterioare și permițând demararea proiectelor cu o prefinanțare de până la 30% din valoarea eligibilă a contractului de finanțare. „Prin aceste modificări se facilitează accesul la finanțare pentru proiecte care îmbunătățesc calitatea vieții cetățenilor”, a adăugat ministrul Mircea Fechet.

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) este o instituție publică sub coordonarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, finanțată integral din venituri proprii, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 196/2005. AFM gestionează Fondul pentru Mediu, un instrument esențial pentru susținerea proiectelor de protecție a mediului și pentru atingerea obiectivelor Uniunii Europene în materie de schimbări climatice.

 

Direcția Comunicare