Cel de-al 12-lea forum anual al SUERD – Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării s-a desfășurat în perioada 24-25 octombrie 2023, în localitatea Brdo pri Kranje, Slovenia, sub sloganul „Împreună în viitorul deceniu al SUERD”

Data publicarii : 27 Nov 2023

                                                                                 Comunicat de presă

Cel de-al 12-lea forum anual al SUERD – Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării  s-a desfășurat în perioada 24-25 octombrie 2023, în localitatea Brdo pri Kranje, Slovenia, sub sloganul „Împreună în viitorul deceniu al SUERD”

 

Forumul anual Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării este principalul eveniment care conectează părțile interesate ale Strategiei pentru Regiunea Dunării. Pe agenda forumului au fost teme ca dezvoltarea sustenabilă a Regiunii Dunării, coordonarea între strategiile macro-regionale ale UE, provocările la adresa energiei, navigaţiei pe Dunăre şi securităţii alimentare.

Cel de-al 12-lea Forum anual s-a deschis cu o întâlnire a miniștrilor responsabili pentru Regiunea Dunării, unde Tanja Fajon, ministrul afacerilor externe și europene al Sloveniei, a subliniat că țara sa a primit un sprijin puternic din partea tuturor țărilor participante la Strategie în timpul președinției Sloveniei la SUERD.

Ulterior, miniștrii au adoptat o declarație comună prin care își exprimă solidaritatea cu Ucraina, subliniind rolul integrării macroregionale și al tineretului în procesul de extindere a UE și abordând provocările dezvoltării viitoare a regiunii.

Tanja Fajon i-a invitat pe cei prezenți la cel de al 12-lea Forum al SUERD să exploreze „oportunitățile pe care le oferă strategiile macroregionale, în special în contextul extinderii”. De asemenea, ministrul Tanja Fajon a subliniat importanța cooperării regionale pe fondul războiului din Ucraina, al presiunii migrației și dezastrelor naturale, precum și importanța cooptării tinerilor în activitățile SUERD.

„În timpul Președinției sale, Slovenia a lucrat îndeaproape cu reprezentanții Consiliului Tineretului Dunărean. Tinerii sunt co-creatori ai viitorului nostru comun și un element vital în procesul de integrare în UE", a spus ministrul. Într-o dezbatere specială din cadrul Forumului, tinerii și-au prezentat viziunile pentru viitorul regiunii. „Am arătat în repetate rânduri că solidaritatea și cooperarea nu sunt doar cuvinte goale și că importanța strategiilor macroregionale constă în promovarea acestora, găsind în același timp soluții comune la provocările regionale emergente”, a adăugat ministrul.

La rândul său, Elisa Ferreira, comisarul european pentru coeziune și reforme, a transmis un mesaj video de apel la acțiune, încurajând părțile interesate ale Strategiei Regiunii Dunării să-și continue eforturile de dezvoltare a regiunii și de sporire a prosperității:„Regiunea Dunării este esențială pentru progresul proiectului european și bunăstarea celor 115 milioane de locuitori ai săi și a celor 14 țări membre.”

Evenimentul final al președinției slovene a acestei strategii a avut loc sub sloganul „Împreună în viitorul deceniu al EUSDR”. Forumul a inclus discuții de fond pe tema extinderii Uniunii Europene, reconstrucția Ucrainei, finanțarea UE, energie, provocările transporturilor în regiune, includerea tinerilor în strategie și profesiile viitorului.

Societatea viitorului trebuie să fie una bazată pe cunoaștere și este momentul să fie identificate competenţele şi aptitudinile viitoarelor profesii. Participanții la forum au avut ocazia de a explora problemele cheie și de a identifica recomandări pentru factorii de decizie, concentrându-se pe cunoștințe, aptitudinile și competențele necesare în profesiile viitorului. Profesiile viitorului trebuie să utilizeze tehnologia avansată pentru progresul fiecăruia dintre membrii societății.

În panelul  „Mobilitate și multimodalitate: impactul proiectelor mari pentru Conectivitate îmbunătățită” s-a discutat despre rolul jucat de infrastructura de transport. Aceasta este un element cheie în dezvoltarea economică, susținerea bunăstării personale și a creșterii economice. S-au analizat unele dintre proiectele dezvoltate în regiunea Dunării, care vor contribui la îmbunătățirea mobilității, conectvitatea, accesibilitatea și coeziunea, dar și despre implicațiile acestora legate de problemele de mediu, cele economice și sociale.

Dezbateri interesante au fost și cele legate de provocările viitoare în gospodărirea apelor în Regiunea Dunării. Toate în contextul  efectelor schimbărilor climatice, mai ales că în ultima vreme lumea s-a confruntat cu numeroase fenomene extreme (valuri de căldură, inundații, secetă și deficit de apă).

 Birgit Vogel, secretar executiv al Comisiei Internaționale pentru Protecția fluviului Dunărea, (ICPDR), a evidențiat colaborarea excepțională dintre ICPDR și SUERD în managementul resurselor de apă.

În cadrul unei ceremonii speciale, Slovenia și-a încheiat președinția SUERD de un an și a predat-o Austriei.

Mesajul transmis de cei prezenți la Forum a fost acela că acum este momentul pentru acțiune, pentru a crea o Regiune a Dunării mai prosperă, mai sigură, pentru a se oferi noi oportunități.

La Forumul de la Brdo pri Kranju au fost peste 350 de participanți din toată Europa.

Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării reprezintă o inițiativă politică a României și Austriei, promovată în comun, în anul 2008. SUERD este un instrument comunitar de cooperare macro-regională a statelor riverane din bazinul hidrografic extins al Dunării, destinat dezvoltării economice și sociale a macro-regiunii dunărene, prin implementarea în regiune a politicilor și legislației UE.