COMUNICAT DE PRESĂ București, 26 iulie 2023
Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet, a convocat, în această dimineață, Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU), constituit la nivelul MMAP.
Ședința extraordinară a CMSU a fost organizată ca urmare a avertizărilor meteorologice de COD GALBEN, COD PORTOCALIU și COD ROȘU transmise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), dar și a avertizărilor hidrologice realizate de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA).
„Am decis convocarea acestui Comitet ministerial pentru situații de urgență, întrucât ne aflăm într-o situație grea din punct de vedere meteorologic și vreau să ne asigurăm că luăm cele mai bune decizii. Fenomenele de instabilitate sub cod portocaliu acoperă aproape toată țara și ne așteptăm la fenomene deosebite, în special vijelii, așa cum s-a întâmplat în Oradea, în Oltenia, Muntenia, vestul Dobrogei. În Transilvania și cea mai mare parte a Moldovei vor fi precipitații de 50/60 l pe metru patrat. Pentru restul țării, a fost emis cod galben care vizează fenomene de instabilitate cu viteze ale vântului de 55-70 km/oră și izolat cu peste 80 km/oră, iar în aria județelor vizate de cod portocaliu, viteze ale vântului de 70-90-100 km/oră. Mâine, în sudul si sud-estul țării vor fi de asemenea fenomene de instabilitate la cote mai reduse, viteze de 50-60 km/oră, vijelii și cantități de apă de 20-25 l pe metru pătrat. Astăzi, sunt importante și alertele pentru valul de căldură, rămâne în vigoare avertizarea de cod roșu, portocaliu și galben pentru partea de sud, sud-est a țării. Ieri am atins 42 grade la Zimnicea și 41 de grade la multe stații din sud, inclusiv în Capitală. Pentru județul Sibiu a fost deja emis un cod roșu de instabilitate, de tip nowcasting. Totodată, recomandăm populației să respecte indicațiile autorităților și să evite activitățile în zona cursurilor de apă aflate în arealul avertizării hidrologice”, a subliniat ministrul mediului, apelor și pădurilor.
Reamintim că, în această dimineață, meteorologii au emis o AVERTIZARE METEOROLOGICĂ de COD GALBEN, valabilă pentru intervalul 26 iulie, ora 10:00 – 27 iulie, ora 02:00. În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale de 55...70 km/h și izolat peste 80 km/h), vijelii, frecvente descărcări electrice, grindină și averse torențiale (în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat peste 30...40 l/mp).
AVERTIZAREA METEOROLOGICĂ de COD PORTOCALIU este valabilă de astăzi, 26 iulie, ora 10:00 – 27 iulie, ora 02:00. Fenomene vizate sunt instabilitate atmosferică accentuată, intensificări ale vântului, vijelii puternice. În intervalul menționat, în Oltenia, Muntenia, vestul Dobrogei și în cea mai mare parte a Transilvaniei și a Moldovei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale de 70...90 km/h și izolat de peste 100 km/h), vijelii puternice, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină. În intervale scurte de timp, de 1 până la 3 ore, cantitățile de apă vor fi de 30...40 l/mp și izolat peste 50...60 l/mp, îndeosebi în Transilvania și Moldova.
ATENȚIONAREA METEOROLOGICĂ de COD GALBEN este valabilă pentru intervalul 27 iulie, ora 02:00 – 27 iulie, ora 10:00 și vizează intensificări ale vântului și instabilitate atmosferică temporar accentuată. În intervalul menționat, în sudul Olteniei și sud-vestul Munteniei vântul va continua să prezinte intensificări cu rafale în general de 55...65 km/h. În jumătatea de est a Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogea instabilitatea atmosferică se va menține temporar accentuată și se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale de 50...60 km/h), vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp.
O altă a AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN a fost emisă pentru ziua de 26 iulie, care vizează val de căldură și disconfort termic ridicat. Valul de căldură și canicula vor persista în jumătatea de sud-est a țării. Local în Oltenia, centrul Moldovei, precum și sud-estul Transilvaniei și pe litoral disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 32 și 37 de grade.
AVERTIZAREA METEOROLOGICĂ COD PORTOCALIU a fost emisă pentru ziua de 26 iulie și vizează: val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic accentuat. Astfel, în județele Olt, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea, Vaslui și Tulcea se vor înregistra temperaturi maxime de 37...39 de grade, astfel că disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
Tot pentru ziua de 26 iulie a fost emisă și o AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD ROȘU și vizează
temperaturi extreme, disconfort termic deosebit de accentuat. Zone afectate: În județele Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Brăila, Galați, vestul județului Constanța și în municipiul București. În județele Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Brăila, Galați, vestul județului Constanța și în municipiul București, se vor înregistra temperaturi maxime extreme în general de 40...41 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.
De asemenea, specialiștii I.N.H.G.A au emis o AVERTIZARE HIDROLOGICĂ de COD PORTOCALIU, valabilă începând din această după - amiază, de la ora 14:00, până joi dimineață, la ora 7:00. Aceasta vizează râuri din bazinul hidrografic Olt, în județele: Braşov, Harghita, Sibiu, Vâlcea şi Argeş.
Totodată, în următoarele 24 de ore, respectiv, începând de astăzi, 26 iulie, ora 12:00, până mâine, la aceeași oră, este în vigoare și un COD GALBEN, care va afectate anumite râuri din județele: Maramureș, Satu Mare, Bistrița Năsăud, Bihor, Cluj, Harghita, Alba, Mureș, Brașov, Sibiu, Hunedoara, Arad, Gorj, Caraș Severin, Mehedinți, Covasna, Vâlcea, Argeș, Dolj, Olt, Dâmbovița, Prahova, Ilfov, Ialomița, Buzău, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Iași, Galați, Botoșani, Constanța și Tulcea.
Fenomenele vizate constau în scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri, existând probabilitatea depășirii cotelor de apărare.Avertizarea Hidrologică vizează, în principal, fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri din judeţele: Cluj, Alba, Hunedoara, Caraş Severin, Gorj, Vâlcea, Dâmboviţa, Prahova şi Suceava.
DIRECȚIA COMUNICARE