PRECIZĂRI ale Ministerului Mediului cu privire la unele relatări recent apărute în presă cu referire la conținutul ORDINULUI Nr. 1078/2017 din 1 august 2017 privind modificarea Procedurii de emitere a autorizaţiei de mediu, aprobată prin Ordinul ministrului mediului şi dezvoltării durabile nr. 1.798/2007, precum şi pentru completarea Metodologiei de atribuire în administrare şi custodie a ariilor naturale protejate, aprobată prin Ordinul ministrului mediului şi schimbărilor climatice nr. 1.052/2014, publica

Data publicarii : 17 Aug 2017

PRECIZĂRI ale MINISTERULUI MEDIULUI

Cu privire la unele relatări recent apărute în presă cu referire la conținutul ORDINULUI Nr. 1078/2017 din 1 august 2017 privind modificarea Procedurii de emitere a autorizaţiei de mediu, aprobată prin Ordinul ministrului mediului şi dezvoltării durabile nr. 1.798/2007, precum şi pentru completarea Metodologiei de atribuire în administrare şi custodie a ariilor naturale protejate, aprobată prin Ordinul ministrului mediului şi schimbărilor climatice nr. 1.052/2014, publicat în MONITORUL OFICIAL NR. 630 din 2 august 2017

Urmare a recentelor relatări de presă privind ORDINUL Nr. 1078/2017 din 1 august 2017, în scopul corectei informări a cetețenilor, Ministerul Mediului face următoarele precizări:

Exploatarea forestieră este reglementată de Codul Silvic.

Acesta prevede că exploatarea masei lemnoase în baza unui amenajament silvic se face pe baza autorizațiilor de exploatare, eliberate de șeful ocolului silvic, care cuprind obligații referitoare la condițiile din punct de vedere al protecției mediului pentru desfășurarea activității și măsurile pentru monitorizarea acesteia.

 

Prin Ordinul nr. 1708/2017 s-au realizat următoarele:

1. Eliminarea dublei reglementări  și debirocratizarea administrativă

Pentru a fi aprobate, amenajamentele silvice sunt supuse avizării de mediu din partea Agențiilor de Protecția Mediului (APM)inclusiv în ceea ce privește planul de recoltare a masei lemnoase, motiv pentru care a fost eliminată autorizația de mediu pentru exploatare forestieră.

În situația anterioară, APM-urile verificau de 2 ori aceeași activitate, ajungându-se la blocaje foarte mari în activitatea de exploatare, mai ales din cauza termenelor procedurale foarte lungi.

2. Separarea clară a competențelor

În actuala reglementare, fiecare instituție își realizează atribuțiile specifice, fără a exista imixtiuni sau depășiri de competențe, astfel:

- A.P.M. realizează evaluarea de mediu a planului de recoltare a masei lemnoase, în cadrul procedurii de avizare a amenajamentului silvic;

- Gărzile Forestiere verifică dacă tăierile se realizează conform legislației silvice în vigoare;

- Gărzile de Mediu monitorizează strict măsurile de protecția mediului înconjurător, referitoare la activitatea de exploatare.

În vechea reglementare, personalul cu atribuții de control în domeniul protecției mediului era pus în situația de a verifica procesul tehnologic de recoltare a masei lemnoase, reglementat separat prin Ordinului nr. 1540/2011. Aceste verificări reprezentau o depășire a competențelor profesionale și o imixtiune în activitatea inspectorilor Gărzilor Forestiere.

3. Creșterea eficienței controlului, prin stabilirea clară a măsurilor de mediu și a modului de impunere a acestora, astfel:

-  Ocoalele silvice au obligația respectării amenajamentelor silvice și specifică în autorizațiile de exploatare pe care le emit măsurile privind protecția mediului;

Nu se va mai realiza nicio tăiere fără avizul administratorului/custodelui ariei protejate, responsabilul cu măsurile de protecție și conservare având astfel un rol activ în activitatea de exploatare;

-  Măsurile de mediu sunt aplicate strict pe zona unde se realizează tăierile și sunt specifice tipului de pădure/zonă protejată. Aceste măsuri sunt obligatorii pentru titularul activității de exploatare și se asigură respectarea acestora, fiind specificate în autorizația de exploatare forestieră

4. Creșterea transparenței în controlul de mediu asupra exploatării forestiere  

În actuala reglementare, pentru a putea fi asigurat controlul asupra respectării măsurilor de mediu, Garda de Mediu este notificată despre toate activitățile de exploatare forestieră, în termen de 7 zile de la emiterea autorizației de exploatare.

De asemenea, anual, ocoalele silvice furnizează Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate și autorităților competente pentru protecția mediului, toate datele privind activitatea de exploatare forestieră.

În concluzie, actuala reglementare nu numai că NU scoate exploatarea forestieră de sub controlul de mediu, ci chiar crește eficiența controlului tuturor instituțiilor abilitate (A.N.P.M., Garda de Mediu, Garda Forestieră), prin debirocratizare și separarea competențelor, concomitent cu creșterea transparenței asupra întregii activități.

 

DIRECȚIA DE COMUNICARE, TRANSPARENȚĂ ȘI IT

Descarcă documentul