O remorcă plină cu plastic ajunge în apele oceanelor și mărilor în fiecare minut, iar situația se va înrăutăți, susțin experții în protecția mediului.
Potrivit unui raport al fundației navigatoarei Ellen MacArthur, citat de The Guardian, plasticul va avea nevoie de tot mai mult petrol în ultimii ani: urmând să ajungă la 20% din producția de țiței până în 2050. În prezent, doar 5 procente sunt destinate producerii de mase plastice.
Producția plasticului a crescut de 20 de ori din 1964 până în prezent, ajungând la 311 milioane de tone în 2014. Până în 2035, cantitatea se va dubla.
În ciuda cererii în creștere, doar 5% din plastic este reciclat, în timp ce 40% ajung în gropi de gunoi, iar o treime în ecosisteme fragile, precum oceanele Pământului. Restul este ars pentru a genera energie.
Plasticul provoacă numeroase probleme de mediu. Cel puțin opt tone de plastic ajung în ocean – echivalentul unei mașini de gunoi – în fiecare minut. În 2030, vor fi două pe minut, iar în 2050 – patru, susține raportul.
Astfel, dacă în prezent la fiecare trei tone de pește există o tonă de plastic în apele oceanelor, în 2050, peștele va fi în inferioritate.
Cercetătorii au descoperit mai mult de cinci tone de bucăți de plastic care plutesc în apele oceanelor, multe dintre ele având o lungime de doar cinci milimetri. Resturile mai mari pun în pericol viața unor animale, precum broaștele țestoase sau focile, care le înghit.
Autorii raportului susțin că industria de mase plastice nu face nimic pentru a rezolva problema.
Prăbușirea prețului petrolului a lovit și industria reciclării maselor practice. În acest moment, este mai scump să recuperezi plasticul decât să procesezi hidrocarburile și să îl creezi.
Sursa: greatnews