Cel mai mare eveniment de mediu din România – unde tema principală va fi radiografia mediului înconjurător după un sfert de secol de la înfiinţarea primelor instituţii din domeniu – va avea loc pe 18 ianuarie la București, la Opera Națională.
Conform ultimului raport anual emis de ANPM, pentru anul 2014, efectele activităţii umane asupra mediului înconjurător nu sunt cele mai favorabile, anunță un comunicat remis CaleaEuropeana.ro.
Apa este un element esenţial pentru supravieţuirea omului şi dezvoltarea societăţii. Teritoriul României dispune de toate tipurile de resurse de apă. Specialiştii INHGA arată că debitele anuale medii ale râurilor vor scădea cu 20% -30% în intervalul 2021-2050 şi cu 30%-40% până în 2071-2100. Conform inventarului naţional preliminar privind siturile potenţial contaminate întocmit la nivelul anului 2008, în România existau 1628 astfel de situri. Acest inventar a fost actualizat de autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului şi în anul 2014 mai existau 1183 astfel de situri potenţial contaminate. Schimbările climatice reprezintă un proces complex şi continuu de modificare a elementelor climatice, cauzat cu precădere de emisiile cu efect de seră, rezultate din activităţile umane. Biodiversitatea reacţionează la încălzirea globală şi are tendinţa să migreze spre zonele cu temperatură optimă dezvoltării. Datorită schimbărilor climatice, vor apărea mutaţii majore în repartiţia pe altitudine a vegetaţiei lemnoase din zona montană care vor duce la reducerea naturală cu 40%-70% a suprafeţelor de pădure actuale.
Radiografia mediului înconjurător va fi dezbătută pe cele mai importante domenii de către experţi, precum: biodiversitate-Dan Hulea, Societatea Ornitologică Română, Aer- inginer Ligia Milea sau servicii publice şi autorităţi publice- Ilie Brie. Provocările de mediu, dar şi realizările, vor fi prezentate de foşti miniştrii ai mediului precum: Petru Lificiu, Sulfina Barbu, Attila Korodi sau Graţiela Leocadia Gavrilescu.
Evenimentul este organizat de Asociația Planeta Verde împreună cu Asociaţia Română de Mediu, beneficiind de sprijinul Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, oferit de Global Innovation Solution şi susţinut de Intersemat S.A., Cirom, Ecotic, Recolamp şi Inov-Ecosystems, JT Grup, partenerilor media AGERPRES şi AMOSnews, dar şi a celorlaţi parteneri implicaţi în buna desfăşurare a evenimentului precum BlueFilm şi F64, sponsorii concursului de fotografie.
Cei doi organizatori principali ai acestui eveniment au o activitate constantă în problemele de protecţie a mediului.
Asociația Planeta Verde este o asociaţie nonprofit înfiinţată în anul 2010, ai cărei membri fondatori au o experienţă vastă în domenii precum: mediu și schimbări climatice, servicii publice, amenajarea teritoriului, energii regenerabile, turism, cultură civică şi dezvoltare durabilă.
Asociaţia Română de Mediu – 1998 (ARM) este o organizaţie profesională şi patronală care reprezintă şi promovează interesele specialiştilor şi companiilor cu activitate în domeniul protecţiei mediului. Asociaţia reuneşte specialişti din cadrul autorităţilor de mediu, administraţiei publice locale şi centrale, cercetători, dar şi cadre didactice.
Sursa: caleaeuropeana.ro